Ουσιαστικά είναι ο τίτλος που γράφουμε ξανά και ξανά και που είναι δύσκολο πια να είναι και πολύ διαφορετικός.
Είναι οι νέες προσθήκες για να φάμε έξω στην Αθήνα, τα νέα εστιατόρια της πόλης που θέλουμε να δοκιμάσουμε και ενδεχομένως θα θελήσετε και εσείς.
Σας τα παραθέτουμε
Αυτή τη φορά η εστιατορική “ύλη” έχει ανανεωθεί ενώ στο μενού γράφονται τα “αντι-sos” και αυτό μας αρέσει.
Αν θέλετε να είστε τα καλά παιδιά που κάνουν keep up με ό,τι νέο εμφανίζεται στην Αθήνα είστε σε καλό δρόμο. Αλλά το πιο καλό είναι ότι αν απλά θέλετε να δοκιμάσετε κάτι πραγματικά ευγευστό ή δημιουργικό χωρίς να το κάνετε ολόκληρο “story” πάλι σε καλό δρόμο είστε.
Όπως και να έχει μερικά από τα νέα εστιατόρια της πόλης είναι τα εξής:
Tanpopo
To ramen δεν είναι μια απλή υπόθεση. Το γνωρίζουμε όσοι δοκιμάσαμε να το φτιάξουμε αρχής γενομένης από την καραντίνα. Είναι μια διαδικασία που βρίσκεται κάπου στο άλλο άκρο από τα instant noodles (ναι εκείνα στα οποία προσθέτουμε μόνο ζεστό νερό) και κάθε φορά σε φέρνει αντιμέτωπο με διαπιστώσεις και κάπως αναπόφευκτα σε κάνει λίγο καλύτερο.
Το νέο Tanpopo στο ισόγειο του κτιρίου στη γωνία της Ευρυπίδου με την Αριστείδου του Σωτήρη Κοντιζά έχει κάνει τη μισή Αθήνα να γκουγκλάρει το Ιαπωνικό “ramen-western” του 1985, που ψάχνει τον δρόμο προς το τέλειο ramen και που φυσικά σερβίρεται καυτό.
Πρόκειται για «μια καντίνα η οποία σερβίρει τίμιο και καυτό ράμεν». Και για να μην ψάχνετε το τρέιλερ της εν λόγω ταινίας, ώσπου να πάτε στο κέντρο, βρείτε το εδώ:
Metaphor Athens
Το Metaphor στην οδό Δορυλαίου, επεκτείνει την ποικιλόμορφη πιάτσα της Μαβίλη προς τη νοητή της ευθεία που βρίσκει σιγά σιγά τον Λυκαβηττό. Ανάμεσα σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία όπως το Pablo’s και το Mike αλλά και το Fish Market υπάρχει πλέον το Metaphor που τελευταία απέκτησε και το δικό του εστιατόριο.
Στην ουσία ο χώρος είναι μια πρωτοβουλία του Γιώργου Κελέφη (περιοδικό ΟΖΟΝ) και του Μιχάλη Αργυρού (Beton7) και αποτελεί ένα ιδιαίτερο creative hub που σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο PILA Studio σε επιμέλεια του Design Ambassador, Βασίλη Μπαρτζώκα.
Ο εσωτερικός του χώρος με τις ειδικά διαμορφωμένες του κατασκευές έχει την δυνατότητα να αλλάζει σαν μια άλλη θεατρική σκηνή ανάλογα με τις δράσεις που φιλοξενεί και που προέρχονται κυρίως από τους κλάδους του art, fashion, design αλλά και τα εμπορικά λανσαρίσματα προϊόντων και υπηρεσιών.
Στο μενού που επιμελείται ο σεφ Κωνσταντίνος Λαλαούνης, η γευστική εμπειρία ξεκινά με την χειροποίητη φοκάτσια προδιαθέτοντας για την έμφαση στα ολόφρεσκα υλικά. Στη ρεβυθάδα, το φρικασέ με λαυράκι, σπανάκι, σέσκουλο και μυρώνια και το σεβίτσε θα βρείτε μια σύνθεση ελληνικής δημιουργικής κουζίνας με fusion στοιχεία.
Ενώ στα επιδόρπια του pastry chef Αργύρης Πόπτσιος θα βρείτε μια επανερμηνεία κλασικών επιλογών όπως η παραδοσιακή μηλόπιτα με παγωτό με μπαχαρικά και πάβλοβα με λάιμ και βασιλικό.
Seeds
To όνομα του εστιατορίου κρύβει ένα διττό λογοπαίγνιο. Αναφέρεται αγενός στους σπόρους αλλά μπορείτε να το δείτε και ως See | ds υπονοώντας το όραμα του Δήμου Σαμουράκη που δημιούργησε ένα εστιατόριο ένα εστιατόριο με διεθνείς αναφορές, ελληνικές πρώτες ύλες και τρία μενού γευσιγνωσίας.
Μέσα στα επόμενα χρόνια στο εστιατόριο θα καταναλώνουμε τους “καρπούς” της καλλιέργειας σπόρων, λαχανικών, βοτάνων και μυρωδικών που σκοπεύουν να φυτέψουν σε μια τράπεζα σπόρων ή στο μποστάνι τους αν προτιμάτε, στην Αγία Μαρίνα.
Τα μενού γευσιγνωσίας δεν θα είναι σταθερά αλλά θα αλλάζουν αναλόγως με με γνώμονα την εποχικότητα και τις διαθέσιμες πρώτες ύλες.
Small talk, short story και long story ονομάζονται τα τρία διαθέσιμα μενού γευσιγνωσίας που προσφέρει, με τα επτά, δέκα ή δεκατέσσερα στάδια.
Monk’s Beard
Στην γειτονιά της Στέγης, υπάρχει πλέον το Monk’s Beard με την κουζίνα του ως ανοιχτή «σκηνή».
Η ομάδα του σεφ Αλέξανδρου Καρακατσάνη δουλεύει με επίκεντρο το κάρβουνο και φυσικά το κρέας αλλα και στα λαχανικά. Φτιάχνουν μάλιστα τα δικά τους αλλαντικά και τυριά καθώς και ψωμί. Ο Άρης Σκλαβενίτης έχει δημιουργήσει τη λίστα κρασιών και ο Μανώλης Στήθος τα επιδόρπια.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης μαζί με τη σύζυγό του, Φανή Παναγοπούλου, είχαν προηγουμένως δημιουργήσει το φημισμένο εστιατόριό τους, "San Michali", στην Σύρο.
Σχόλια