Παντρεύεται ο εγχώριος ζύθος με τον τουρισμό, ανοίγουν «δρόμοι» ζύθου στην Ελλάδα
Την θέσπιση του Σήματος Επισκέψιμου Ζυθοποιείου με στόχο τη σύνδεση της ελληνικής παραγωγής ζύθου με αυτήν της φιλοξενίας, μέσα από ένα οργανωμένο θεσμικό πλαίσιο ανακοίνωσε σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών και το Υπουργείο Τουρισμού.
Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, το οποίο εντάσσει τον ζύθο - τουρισμό στις εθνικές δράσεις προώθησης του τουριστικού προϊόντος, όπως έχει γράψει σε πολλά δημοσιεύματα του το epixeiro.gr, και στο πλαίσιο του σχεδίου και των προτάσεων που έχει υποβάλει ο ΣΕΤΕ για την σύνδεση των πόλεων και των Περιφερειών με την τοπική παράδοση, την γεωγραφία και την ιστορία. Το σχέδιο ενισχύει με άλλα λόγια την την επισκεψιμότητα και την εξωστρέφεια των ζυθοποιείων, ενώ παράλληλα θα αναδείξει την κουλτούρα του ζύθου στην Ελλάδα.
Ποίκιλα θέματα σε εκκρεμότητα για την αλλαγή του Νόμου του Ζύθου
Η θέσπιση του Σήματος Επισκέψιμου Ζυθοποιείου έγινε μετά από σχετική πρόταση της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών προς το υπουργείο Τουρισμού με στόχο να δρομολογηθούν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στον κλάδο που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων. Παραμένουν, ωστόσο σε εκκρεμότητας πολύ σοβαρά θέματα όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ζυθοποιών Σοφοκλής Παναγιώτου για τα οποία η Ένωση δεν έχει ανταπόκριση όπως η αλλαγή του Νόμου του Ζύθου και άλλες σχετικές ενέργειες που θα εκσυγχρονίσουν το θεσμικό πλαίσιο από τον ΕΟΑΝ. Τα προβλήματα αυτά είναι χρόνια κατήγγειλε ο κος Παναγιώτου με τον ΕΟΑΝ να μην δίνε σήμα ανταπόκρισης εδώ και δύο χρόνια.
Μέσα στο επόμενο εξάμηνο με ένα χρόνο θα δοθούν άδειες για την λειτουργία του σήματος περίπου στα μισά από τα 60 μονάδες ζυθοποιών που διαθέτει η χώρα κυρίως στα νησιά. Θα πρέπει, παρά ταύτα να σημειωθεί ότι δεν πληρούν όλα τα ζυθοποιείο τις προϋποθέσεις για να λάβουν το Σήμα.
Οι τρεις προϋποθέσεις για το Σήμα και τα χρηματοδοτικά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης
Τρεις είναι οι κύριες προϋποθέσεις για να λάβει ένα ζυθοποιείο το Σήμα από το αρμόδιο Περιφερειακό Γραφείο της περιοχής: Να υφίσταται χώρος γευσιγνωσίας, χώρος για ξενάγηση, και χώρος για τα άτομα με ειδικές ανάγκες - πρόσβαση για ΑΜΕΑ μεταξύ άλλων. Περαιτέρω το Σήμα Επισκέψιμου Ζυθοποιείου δίνει την δυνατότητα στον κάτοχο του να δημιουργήσει τουριστικά καταλύματα μικρής κλίμακας για να διατηρήσει και αυξήσει τα έσοδα του.
Παράλληλα με την σταδιακή ένταξη των Ζυθοποιείων στην σχετική δράση θα τρέξει χρηματοδοτικό πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης 17 εκατομμυρίων. Μεταξύ άλλων τα κονδύλια αυτά προορίζονται να ενισχύσουν τις δράσεις μάρκετινγκ των μονάδων, την αξία της επωνυμίας τους μέσα από ένα ψηφιακό χάρτη που θα κυκλοφορήσει ευρέως εντός και εκτός χώρας.
Σύμφωνα με την υφυπουργό Τουρισμού, το νέο αυτό Σήμα έρχεται να παντρέψει δημιουργικά τον κόσμο του εγχώριου ζύθου συνολικά, από τις πρώτες ύλες, την επεξεργασία τους στις ζυθοποιητικές εγκαταστάσεις και την παραγωγή της ελληνικής μπύρας, με αυτόν της φιλοξενίας. Με τον τρόπο αυτό, η Πολιτεία έρχεται και ενισχύει τις ελληνικές επιχειρήσεις, ενθαρρύνοντάς τες στην αναζήτηση νέων δρόμων ανάπτυξης».
Οι επόμενες δράσεις σε ελαιοτριβεία και τυροκομεία
Αξίζει να σημειωθεί, πως τα ζυθοποιεία, δέχονται ήδη πληθώρα αιτημάτων, τόσο από ιδιώτες όσο και από οργανωμένους φορείς και εταιρείες του τουριστικού κλάδου, για επισκέψεις στους χώρους παραγωγής, καθώς και για γευστικές δοκιμές των προϊόντων τους. Ενώ με την ολοκλήρωση της δράσης αυτής προγραμματίζεται ανάλογη δράση για τα τυροκομεία και τα ελαιοτριβεία.
Σχόλια