Καταλύματα: Από τους ισχυρούς τζίρους του 2022... στις προκρατήσεις για Καθαρά Δευτέρα
Το 2022 υπήρξε μια χρονιά σημαντικής ανόδου στους τζίρους των ελληνικών επιχειρήσεων. Άξιο αναφοράς είναι πως πρωταγωνιστές της ανόδου αυτής ήταν τα καταλύματα και η εστίαση, τομείς της ελληνικής οικονομίας με ιδιαίτερη δυναμική, πολλές θέσεις εργασίας και ισχυρό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες και τις μεγαλουπόλεις.
Η άνοδος αυτή, βέβαια, σχετίζεται και με την συνεχιζόμενη ανάταση των κλάδων αυτών, στην «μεταπανδημική» εποχή.
Όπως αποτυπώνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η άνοδος του κύκλου εργασιών το 2022 ήταν εκρηκτική κατά 51,8% στον τομέα «Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης».
Εστιάζοντας στο πρώτο κομμάτι, οι προσδοκίες για τον τουριστικό κλάδο (ξενοδοχεία, καταλύματα κλπ.) είναι ιδιαίτερες υψηλές και το 2023, κάτι που έχει διατυπωθεί και από «επίσημα χείλη» (Υπουργός Τουρισμού, αρμόδιοι φορείς κ.α)
Σε κάθε περίπτωση, η «βαριά βιομηχανία» της χώρας, ο τουρισμός, αναμένεται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο και φέτος με τους ξενοδόχους να προετοιμάζονται για μια ικανοποιητική σεζόν, παρά τις όποιες προκλήσεις και κινδύνους.
Ελπιδοφόρο το πρώτο crash test - Οι εκτιμήσεις
Αρχής γενομένης το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας που αποτελεί ένα καλό crash test για την αγορά, τα μηνύματα είναι θετικά. Οι κρατήσεις εξελίσσονται ικανοποιητικά σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, ενώ σε αστικά κέντρα όπως είναι η Πάτρα όπου χτυπά η «καρδιά» του Καρναβαλιού, οι προκρατήσεις που έχουν αρχίσει από τον περασμένο Νοέμβριο γέμισαν ήδη τα ξενοδοχεία της πόλης και πλέον η ζήτηση μεταφέρεται περιφερειακά, από το Αίγιο μέχρι την Κάτω Αχαΐα.
Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, υψηλές πληρότητες καταγράφουν όλοι οι προορισμοί που σχεδιάζουν αποκριάτικες εκδηλώσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (18-19 Φεβρουαρίου) η κίνηση γενικά προβλέπεται αυξημένη, με την προϋπόθεση ότι οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, θα είναι ιδανικές για αποδράσεις.
«Πεσμένη» εξακολουθεί να είναι η κίνηση τις καθημερινές αλλά και τα Σαββατοκύριακα που ακολουθούν το εορταστικό τριήμερο, με τον ρυθμό των κρατήσεων να παραμένει υποτονικός και με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στο υψηλό λειτουργικό κόστος. Μετά την Καθαρά Δευτέρα και μέχρι την 25η Μαρτίου, η πληρότητα των ξενοδοχείων δεν ξεπερνά το 50% κατά μέσο όρο, τόσο στις επαρχιακές πόλεις, όσο και στον ορεινό όγκο.
Με 2 διανυκτερεύσεις - λογικές αυξήσεις 10% στα δωμάτια
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι προκρατήσεις για την Καθαρά Δευτέρα περιλαμβάνουν δύο διανυκτερεύσεις. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου οι πληρότητες αναμένεται να κυμανθούν από 80% έως και 100% στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, στα Ιωάννινα, τη Δράμα, τα Καλάβρυτα, το Ρέθυμνο, τα Λουτρά Πόζαρ, την Κορινθία, τη Δυτική Μακεδονία και ιδιαίτερα την Κοζάνη κ.α. Παρόμοια είναι η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη όπου η κίνηση προβλέπεται αυξημένη για τα επόμενα δύο Σαββατοκύριακα.
Στην περιοχή της Θράκης (Κομοτηνή - Αλεξανδρούπολη) οι κρατήσεις για το τριήμερο κυμαίνονται σε ικανοποιητικά για την εποχή επίπεδα, αν και τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν ορισμένες ακυρώσεις Τούρκων λόγω του φονικού σεισμού που έπληξε τη γειτονική χώρα.
Οι τιμές δωματίων απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια και σε σχέση με πέρυσι, είναι αυξημένες σε ποσοστό 10% κατά μέσο όρο.
Σχόλια