NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Η αύξηση των επιτοκίων δημιουργεί νέα «κόκκινα δάνεια»

Η αύξηση των επιτοκίων δημιουργεί νέα «κόκκινα δάνεια»

Σε ρυθμίσεις δανείων από τις Τράπεζες και ρυθμίσεις χρεών από το Δημόσιο.

Στις τράπεζες, τα δάνεια της περιόδου 2021-2022 έχουν αρχίσει να «κοκκινίζουν», κυρίως τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά. Επισήμως οι τράπεζες θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένα σημαντικό θέμα, αλλά το γεγονός ότι δέχθηκαν, κατόπιν εισηγήσεως και της ΤτΕ και της κυβέρνησης, να δημιουργήσουν την πλατφόρμα δείχνει ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό.

Οι μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φτάνουν σε πολλαπλάσιο βαθμό στον δανειολήπτη με αποτέλεσμα δόσεις δανείων 400 ευρώ / μήνα , να ξεπερνούν πλέον τα 600 ευρώ. Αυξήσεις δόσεων που δεν μπορούν να γίνουν εξυπηρετήσιμες σε μία περίοδο που το διαθέσιμο εισόδημα μειώνεται λόγω ακρίβειας με αποτέλεσμα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια άνω των 90 ημερών να αυξάνονται. Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν δώσει εντολές για την άμεση αντιμετώπιση των νέων «κόκκινων» δανείων από τα τραπεζικά καταστήματα, ώστε να μην χαλάσει η θετική εικόνα αντιμετώπισης των NPL's που είχε δημιουργηθεί. Έτσι για κάθε μη εξυπηρετούμενο δάνειο άνω των 90ημερών, καλούνται οι δανειολήπτες να προχωρούν σε ρυθμίσεις που τις περισσότερες φορές είναι ευνοϊκές.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειολήπτες δεν εκμεταλλεύονται ακόμη τα «παράθυρα» ευκαιριών που δίνουν οι τράπεζες, περιμένοντας προφανέστατα να περάσει το πρώτο εξάμηνο όπου θα υπάρχουν οι εκλογές και να έρθει το γ' τρίμηνο όπου αυξάνεται η ρευστότητα λόγω τουρισμού και λοιπών υπηρεσιών (μεταφορές, εμπόριο κ.λπ.).

Χρέη σε Εφορία-Ταμεία-Δήμους: Θέλουν πολλές δόσεις, αλλά τον τελευταίο λόγο έχει η Ε.Ε.

Την ίδια ώρα, για διαφορετικούς λόγους, η κυβέρνηση προχωρά σε νέες έκτακτες ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία και τα Ταμεία. Οι νέες ρυθμίσεις (θα ανακοινωθούν μέσα στον μήνα) θα περιλαμβάνουν πολλές δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν αρχίσει να σωρεύονται ξανά σε εφορία, δήμους και ασφαλιστικά ταμεία. Οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, οι τελικές αποφάσεις όμως αναμένονται τέλη Φεβρουαρίου.

Το σχέδιο προβλέπει και πάνω από 60 δόσεις σε εφορία, δήμους και ασφαλιστικά ταμεία. Στόχος είναι το νέο πρόγραμμα δόσεων να τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο. Θα αφορά νέα χρέη, όχι όμως όσα έχουν δημιουργηθεί μέσα στο 2023, τα οποία θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί ολοσχερώς ή να έχουν μπει σε πάγια ρύθμιση με 24 ή έως 48 δόσεις. Στις συζητήσεις που έχουν γίνει στο οικονομικό επιτελείο, εκτιμάται ότι το Δημόσιο έχει τα ταμειακά διαθέσιμα – «σωσίβια» για να υποστηρίξει πολλές ρυθμίσεις. Το ζητούμενο είναι να πάρει και το αντίστοιχο σήμα για τις ρυθμίσεις από την Ε.Ε επειδή κάποιες εξ αυτών αντίκεινται στην Οδηγία κατά των Κρατικών Επιδοτήσεων.

Εξετάζεται να αναβιώσουν οι εξής ρυθμίσεις:

1. Ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων για χρέη πανδημίας: Η ρύθμιση αφορά οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που βεβαιώθηκαν το διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021 οι οποίες εξοφλούνται σε έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Στη ρύθμιση μπορούσαν να ενταχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν χαρακτηρισθεί πληγέντες από την πανδημία. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ήταν 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ αν το ύψος των οφειλών είναι μεγαλύτερο.

2. Ρύθμιση 100 ή 120 δόσεων: Η αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων των 100 ή 120 δόσεων θα γίνει υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της αρχικής ρύθμισης για την υπολειπόμενη οφειλή. Οι δόσεις που χάθηκαν θα κολλήσουν στο τέλος της ρύθμισης.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει για 12 μήνες η ρύθμιση των 120 δόσεων για παράδειγμα θα επεκταθεί για επιπλέον 12 μήνες.

Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση των 120 δόσεων που εφάρμοσε η κυβέρνηση είχαν ενταχθεί πάνω από 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ωστόσο στην πορεία αρκετοί και διάφορους λόγους την έχασαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης περί τα 5,3 δισ. ευρώ βρίσκονται σε ρύθμιση και αποπληρώνονται με κάποια από τις ρυθμίσεις που είναι σε ισχύ (100 δόσεις, 120 δόσεις, χρεών πανδημίας σε έως 72 δόσεις και πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών 24-28 δόσεις).

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr