Με τον πληθωρισμό να παραμένει πέριξ των επιπέδων του 6% παγκοσμίως, δυσοίωνα είναι τα προγνωστικά για την Ευρώπη και την Ελλάδα για το 2023. Στα «νύχια» του πολέμου οι περισσότεροι τομείς της οικονομίας. Η επισιτιστική κρίση και η κρίση στην ενέργεια, απόρροια της εξάρτησης της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα, θα διαμορφώσει τις εξελίξεις στην γηραιά Ήπειρο. Η ιδιωτική κατανάλωση σταθερά υποχωρεί με την Ελλάδα να βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος.
Ο πόλεμος ξανά στην Ευρώπη
Ο πόλεμος που μετά από πολλά χρόνια χτύπησε την πόρτα της Ευρώπης και μπήκε επαναφέρει το κλίμα της αγωνίας, της αβεβαιότητας, της οικονομικής δυσμένειας. Η Ευρώπη δεν θα αποφύγει την ύφεση και η Ελλάδα την συρρίκνωση του ΑΕΠ της. Στα θετικά της Ελλάδας καταλογίζεται η ανάπτυξη που σημείωσε το ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του 2022, το οποίο το πρώτο τουλάχιστον εξάμηνο του 2023 θα γίνει τα μαξιλάρι της οικονομίας, σύμφωνα με την Allianz Trade.
Ελλάδα – ανάχωμα η ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο το 2022
Η αβεβαιότητα και ο πληθωρισμός έχουν επηρεάσει την καταναλωτική συμπεριφορά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Η ύφεση σύμφωνα με την Allianz Trade θα επιμείνει τα επόμενα τρίμηνα, με το πραγματικό ΑΕΠ να συρρικνώνεται ελαφρά το 2023 (-0,4%) και η ανάκαμψη θα συνεχιστεί από το 3ο τρίμηνο του 2023 και κατά τη διάρκεια όλου του 2024. H ιδιωτική κατανάλωση θα υποχωρήσει καθώς και το καθαρό εμπόριο.
Η στενή σχέση Ευρώπης – Ρωσίας
Σύμφωνα με την Allianz Trade, την μεγαλύτερη ασφαλιστική πιστώσεων στον κόσμο, η Ευρώπη είναι το επίκεντρο της ενεργειακής κρίσης και ως εκ τούτου, βραχυπρόθεσμα, οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι πιο έντονες. Πιο συγκεκριμένα, το βάθος της κρίσης στο κόστος ζωής στην Ευρώπη θα εξαρτηθεί από το πόσο χαμηλά θα πέσουν οι θερμοκρασίες αυτόν τον χειμώνα, πόσο καλά θα κρατήσει η αλληλεγγύη της ΕΕ και πόσο αποτελεσματικά οι εταιρείες θα μπορέσουν να απογαλακτιστούν από το ρωσικό αέριο ή να στραφούν σε λιγότερο ενεργοβόρες λύσεις.
Ευρώπη – τρεις τομείς της οικονομίας σε θετικό έδαφος
H Atradius, η δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική πιστώσεων στον κόσμο διακρίνει τρεις κλάδους να κινούνται ξεκάθαρα σε θετικό έδαφος στην Ευρώπη, η οποία Ευρώπη, μαστίζεται περισσότερο από κάθε άλλη Ήπειρο από τις αρνητικές συνέπειες του πολέμου:
Τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, με την παραγωγή να σημειώνει ανάπτυξη 7% το 2023, συγκριτικά με ανάπτυξη 3,2% παγκοσμίως. Η ανάπτυξη στην αυτοκινητοβιομηχανία προβλέπεται να φτάνει στο 13%, ενώ στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα λίγο πάνω από το 9%. Καθώς τα επίπεδα των αποθεματικών επανέρχονται σε κανονικά επίπεδα και η αποκαθίστανται οι ροές της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι τιμές της ενέργειας εκλογικεύονται, η αυτοκινητοβιομηχανία θα ενισχύεται. Ωστόσο, η ανησυχία για από την υποχώρηση της ζήτησης θα παραμένει αφού συρρικνώνεται το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.
Τον κλάδο της τεχνολογίας, ο οποίος, αν και οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα διαγράψει ασθενική ανάπτυξη της τάξης του 1,5%, θα βρεθεί και πάλι σε θετικό έδαφος μετά από μία ισχυρή ανάπτυξη δύο συνεχόμενων ετών. Ανάπτυξη θα υπάρξει για όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, ανεξαρτήτως του πληθωρισμού και της οικονομικής αβεβαιότητας. Θετικότερες είναι οι προβλέψεις για το 2024, που ο κλάδος θα σημειώσει ανάπτυξη 3%.
Τον κλάδο των φαρμακευτικών, ο οποίος κατά τις εκτιμήσεις, θα ενισχυθεί στην αγορά της Ιταλίας, Ολλανδίας, Σουηδίας και Ελβετίας, αυτό μετά από μία ισχυρότατη ανάπτυξη το 2021 και 2022. Ως κύρια προϊόντα, τα φάρμακα έχουν επηρεαστεί ελάχιστα από την συρρίκνωση στην οικονομία σε σχέση με άλλους κυκλικούς κλάδους της οικονομίας.
Ο τομέας της μεταποίησης
Ο τομέας της μεταποίησης θα παραμείνει σε τροχιά ύφεσης το 2023, λόγω της χαμηλότερης ζήτησης, κυρίως για τις βιομηχανίες που βασίζονται στους καταναλωτές, καθώς και λόγω μιας πιο έντονης διαδικασίας απομάκρυνσης αποθεμάτων από τις εταιρείες σε τομείς όπου η υπερπροσφορά είναι υψηλότερη. Η μεγαλύτερη πτώση αναμένεται σε κυκλικούς τομείς, όπως οι κατασκευές, τα καταναλωτικά αγαθά, όπως ηλεκτρονικά, οικιακός και το λιανικό εμπόριο.
Στον αστερισμό του πληθωρισμού
Ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός βραχυπρόθεσμα σε παγκόσμιο επίπεδο, με μέσο όρο 6,4% το 2023 πριν υποχωρήσει στο 3,9% το 2024. Τα επόμενα τρίμηνα θα παραμένει ισχυρός, παρά τις ισχυρές αποπληθωριστικές επιδράσεις βάσης το 2023.
Στην Ευρωζώνη, οι τιμές της ενέργειας εξηγούν περίπου το ένα τρίτο του συνολικού πληθωρισμού σε σύγκριση με σχεδόν το 50% το 2022.
Οι συνεχιζόμενες μισθολογικές πιέσεις σε συνδυασμό με τις επίμονα υψηλές τιμές της ενέργειας και των τροφίμων θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό στο 2,4% μέχρι τα τέλη του 2024, ειδικά στην Ευρώπη.
Σχόλια