Συναντήσαμε την Μυρτώ Παπαηλιού στην οδό Αστυδάμαντος στο Παγκράτι και το showroom του δικού της brand, Adelie Pengu που μετρά δύο χρόνια γεμάτα με “χαρούμενα” ρούχα και αξεσουάρ.
Επιστρέφοντας από τις σπουδές της στη Δανία το 2014 άρχισε να δουλεύει σαν σχεδιάστρια για τα παιχνιδιάρικα brands Heel Athens Lab και Akira Mushi, ώσπου το 2020 αποφάσισε πια να ανοίξει το δικό της brand.
Η ιδέα του Adelie Pengu ξεκίνησε μέσα στην καραντίνα. Όπως όλοι μας, είχε τότε την ανάγκη να στραφεί προς τα πράγματα που της άρεσαν και προς μια αισιόδοξη οπτική. Έτσι ξεκίνησε να ασχολείται με τα ζωηρά χρώματα και τα ευφάνταστα prints. Όπως μας λέει αν έπρεπε να συμπυκνώσει την φιλοσοφία του brand μέσα σε μια φράση αυτή θα ήταν: «Μήπως ζούμε την καλύτερη, έως τώρα, εκδοχή του κόσμου που έχουμε φτιάξει;».
Ενώ το όνομα Adelie Pengu, προέρχεται από τους πιγκουίνους της Αδελίας που αποτελούν και σύμβολο του brand, καθότι είναι ένα ζώο που η φυσιογνωμία του μας παραπέμπει σε κάτι κομψό αλλά η κινησιολογία του είναι αστεία και «άγαρμπη».
Τα χρώματά του- άσπρο και μαύρο, μας παραπέμπουν στην κινέζικη φιλοσοφία του Yin και του Yang, θυμιζοντάς μας ότι τίποτα δεν είναι μόνο μαύρο ή άσπρο και ότι τα πάντα έχουν μία ποσότητα και από τα δύο μέσα τους.
Αυτό το Σαββατοκύριακο η Μυρτώ μας συμβουλεύει τι να έχουμε στο μυαλό μας όταν ψωνίζουμε στις εκπτώσεις…
Αρχικά ξέρουμε τι θέλουμε;
Η Μυρτώ μας θυμίζει ότι οι εκπτώσεις είναι ευκαιρία να ψωνίσουμε αυτό που «ποθούμε», αυτό που πραγματικά θέλουμε ή αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε. Αυτό σημαίνει ότι αντί να αναλωνόμαστε στο τι είναι πιο φθηνό και τι πήρε την μεγαλύτερη έκπτωση, μπορούμε απλά να ψωνίσουμε αυτό που θέλαμε εξ αρχής με την καλύτερη τιμή που τώρα μας προσφέρεται.
Κάλιο 5 παρά 10
Δυστυχώς οι εκπτώσεις είναι πολλές φορές παραπλανητικές και μπορούν πολύ εύκολα να μας βάλουν στον πειρασμό να αγοράσουμε κάτι που μας είναι άχρηστο ή αδιάφορο απλά επειδή είναι πολύ φθηνό. Φυσικά στο τέλος θα αγοράσουμε και αυτό που πραγματικά μας αρέσει ή χρειαζόμαστε, οπότε καταλήγουμε με πολύ παραπάνω πράγματα από αυτά που πραγματικά θέλουμε. Γι’ αυτό και οι εκπτώσεις δεν πρέπει να σχετίζονται με την ποσότητα αλλά με την ποιότητα.
Σίγουρα μπορούμε να αγοράσουμε 10 μέτρια ρούχα για την ντουλάπα μας στην τιμή που θα παίρναμε 5, αλλά μήπως να πάρουμε τα 5 που πραγματικά θα χρησιμοποιήσουμε;
Επιλέγουμε “fast” τις τοπικές επιχειρήσεις…
Στις εκπτώσεις προσπαθήστε να ενισχύετε τις τοπικές επιχειρήσεις αντί για τα brands με “fast fashion” φιλοσοφία. Είναι ευκαιρία να πάρετε κάτι σε καλή τιμή κάτι με διαχρονική αξία και αρκετά πιο ιδιαίτερο.
Επιπλέον θα σας συντροφεύσει για περισσότερο καιρό, όχι μόνο γιατί θα είναι καλύτερο σε ποιότητα αλλά κυρίως γιατί εσείς θα του φερθείτε καλύτερα. Είναι επίσης ευκαιρία να ανταμείψετε τα μαγαζιά που σας έχουν περιποιηθεί και σας έχουν φερθεί ανθρώπινα.
Ένα προϊόν που μπορεί να το βρείτε σε παραπάνω από ένα μέρη, είναι όμορφο και καρμικό να διαλέξετε να το αγοράσετε από εκεί που έχετε λάβει τις καλύτερες υπηρεσίες.
Κοινωνία και Περιβάλλον
Όταν ψωνίζετε αναρωτηθείτε το περιβαλλοντολογικό και κοινωνικό κόστος που έχει κάτι που μπορεί να φτάσει σε μια πάρα πολύ χαμηλή τιμή. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να είναι δελεαστικό να βλέπεις ένα φόρεμα σε εξαιρετική τιμή αλλά ποιος πραγματικά έχει πληρώσει την διαφορά μέχρι την πραγματική του αξία;
Σε αυτό το σημείο σας δίνεται η ευκαιρία να επιλέξετε λιγότερο απερίσκεπτα το ποιά θέλετε να είναι η πολιτική αλλά και η “αλυσίδα” των γεγονοτων που πραγματικά θέλετε να επικροτείτε.
Ανάμεσα στην καθημερινότητα και την παγέτα
Στις εκπτώσεις στραφείτε σε διαχρονικά αντικείμενα. Πολλές φορές χρησιμοποιούμε τις εκπτώσεις σαν ευκαιρία ακραίων και άτυχων πειραματισμών. Σκέφτεστε για παράδειγμα «Δεν έχω φορέσει ποτέ ένα φόρεμα με παγέτες αλλά για 20€ μπορώ να με φανταστώ να το φοράω...».
Αντί γι’ αυτό, εκμεταλλευτείτε τις εκπτώσεις για να «κακομάθετε» τον εαυτό σας σε αυτά που μπορούν να του φανούν χρήσιμα σε καθημερινή βάση. Για παράδειγμα ένα ωραίο, ιδιαίτερο πουκάμισο, ένα καλό τζιν ή ένα φούτερ είναι πράγματα καθημερινά αλλά και χρηστικά. Για τον καθέναν βέβαια από εμάς αυτό μπορεί να διαφέρει.
Σχόλια