Η Κολωνία είναι η πόλη που γιορτάζει όλο το χρόνο. Χριστούγεννα, ημέρες καρναβαλιού, Πάσχα, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο. Οι γιορτές της δεν είναι συνηθισμένες, είναι ένας ανοικτός διάλογος με όποιον συμμετέχει, από την Αφρική και την Άπω Ανατολή μέχρι την Αμερική και την Σκανδιναβία. Η εμβέλεια των εορτών στην Κολωνία είναι πολύ μεγάλη. Πώς γίνεται και πώς επιτυγχάνεται. Είναι ένα μοντέλο επικοινωνίας που οι ρίζες του ξεκινούν από τη γέννηση της Κολωνίας –αποικίας τότε των Ρωμαίων. Είναι μία πόλη άξια λόγου και για την πόλη αυτή επιχειρώ να εξηγήσω το λόγο, ανατρέχοντας στην ιστορία της.
Στο σταυροδρόμι της Κολωνίας (Köln) πάνω στο Ρήνο απαντάται ένας πολιτισμός που ξεκινά από το 57 μ.Χ, όταν ο Ιούλιος Καίσαρας στη διάρκεια των Γαλατικών Πολέμων, κατέκτησε τα εδάφη στην αριστερή όχθη του ποταμού Ρήνου.
Ένα εκατομμύριο κάτοικοι σε 405 τμ χιλιομέτρων
Ο Ρήνος, στην δυτική όχθη αποτελούσε τα σύνορα μεταξύ της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της γερμανικής περιοχής, στην ανατολική όχθη. Το 50 μ.Χ., η Κολωνία μπήκε στο χάρτη με το όνομα «Colonia Claudia Ara Agrippinensium» (CCAA), (σύζυγος του Ρωμαίου Αυτοκράτορα), ενώ στα μέσα του 1ου αι, έγινε η πρωτεύουσα της ρωμαϊκής επαρχίας Κάτω Γερμανίας και αργότερα κατά τον 5ο αι κατακτήθηκε από τους Φράγκους.
Έπειτα από τον 10ο έως τον 16ο αιώνα, η Κολωνία εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη και πλουσιότερη πόλη της Γερμανίας και από το 1245 ελεύθερη αυτοκρατορική πόλη μέχρι το 1794, όπου τα γαλλικά στρατεύματα κατέλαβαν την Κολωνία. Αργότερο το Κογκρέσο της Βιέννης παραχώρησε τη Ρηνανία στην Πρωσία. Στην εποχή της εκβιομηχάνισης, η Κολωνία εξελίχθηκε σε ένα από τα κορυφαία οικονομικά κέντρα της Γερμανίας. Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς. Σήμερα, η Κολωνία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας με πληθυσμό 1 εκατομμύριο κατοίκους σε έκταση 405 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
1.100 τραίνα και 300.000 επιβάτες κάθε ημέρα
O κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης Köln Hauptbahnhof (Hbf) DB ακριβώς δίπλα στο Καθεδρικό της Κολωνίας (DOM) υπό τα σχέδια του Hermann Otto ξεκίνησε να χτίζεται το 1857, ενώ για πρώτη φορά λειτούργησε εν έτει 1859 μαζί με την γέφυρα επ’ ονόματι Hohenzollernbrücke. Από την γέφυρα αυτή περνούν συγχρόνως 6 μεγάλες αμαξοστοιχίες, ενώ έχει προβλεφθεί λωρίδα κυκλοφορίας για πεζούς και ποδηλάτες. Η γέφυρα σε χρόνο ενός λεπτού ενώνει τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό με την τον Köln Messe/Deutz (tief) station (εμπορική έκθεση Κολωνίας και μεγάλο κέντρο μεταφορών για την υπόλοιπη Γερμανία και την Ευρώπη.
Χίλια εκατό περίπου τραίνα την ημέρα, ο Thalys από το Βέλγιο που ενώνει το Παρίσι με την Κολωνία και την Φρανκφούρτη μέσω Aachen, Λιέγης και Βρυξελλών, τα Ολλανδικά και Σκανδιναβικά τραίνα, τα τραίνα για Λονδίνο, τα τοπικά της πόλης τα IC και τα ICE που ενώνουν όλη την Γερμανία κάθε μισή μία ώρα, το Eurocity που ενώνουν πόλεις της Ευρώπης και την Ελβετία, τα S-Bahn και U-Bahn μεταφέρουν από και προς τον κεντρικό σταθμό της Κολωνίας και την Breslauer Platz (U+S) περίπου 300.000 επιβάτες την ημέρα.
Από το 1248 στο 1889
Δίπλα στον κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό, ο Καθεδρικός ναός γοτθικού ρυθμού, την πρώτη πέτρα θεμελίωσης του οποίου έριξε ο επίσκοπος Konrad von Hochstaden, το 1248. Η ανέγερση του ναού διεκόπη για 300 περίπου χρόνια και ξεκίνησε ξανά το 19ο αί. Στις 15 Οκτωβρίου του 1880 ξεκίνησαν οι τελετουργίες.
WDR - μεγαλύτερη ραδιοτηλεοπτική εταιρεία της Ευρώπης
Ευρύ φάσμα βιομηχανιών άνθισε στην Κολωνία, ενώ το Εμπορικό Επιμελητήριο της πόλης είναι το αρχαιότερο στην Γερμανία. Από το 1800 και μετά κυριάρχησαν οι φιλελεύθερες απόψεις με την έκδοση της Rheinische Zeitung να την υπογράφουν οι Karl Marx and Moses Hess, (1842–43) ενώ την σοσιαλιστική Neue Rheinische Zeitung (1848–49) οι: Marx, Friedrich Engels, και Ferdinand Freiligrath. Επιπλέον, η Κολωνία έχει καθιερωθεί ως σημαντικό κέντρο μέσων ενημέρωσης με τη μεγαλύτερη ραδιοτηλεοπτική εταιρεία της Ευρώπης WDR (West German Broadcasting Company) και με το μεγαλύτερο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι της Γερμανίας RTL.
Wallraf και άλλα μουσεία – οι τέχνες έναυσμα για εμπόρους και διανοούμενους
Πάνω από 30 μουσεία και δεκάδες γκαλερί απαντώνται στην Κολωνία. Το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Roemisch Germanisches Museum, το Ludwig Museum, το Wallraf Museum, το Μουσείο Εφαρμοσμένων Επιστημών, το Rautenstrauch-Joest-Museum που παρουσιάζει τα ήθη και έθιμα των λαών στον κόσμο, το Μουσείο Τέχνης της Ανατολικής Ασίας, το Schnuetgen, το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων το Μουσείο Σοκολάτας και πολλά άλλα αποτυπώνουν την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης με τρόπο, πολύ ελεύθερο, αν παρατηρήσει κανείς τις λεπτομέρειες περιγραφής. Ένα ξεχωριστό μουσείο είναι και το Farina Duftmuseum που παρουσιάζει την ιστορία της γνωστής κολώνιας ‘eau de Cologne 4711’, της οποίας η σύνθεση περιέχει νερό Κολωνίας
Το στυλ έχει χρώμα από όλο τον κόσμο - Schindlergasse και βιβλιοπωλείο Mayersche ορόσημο στην πόλη
Για 600 περίπου χρόνια οι τέχνες και τα γράμματα καθόριζαν την ζωή της Κολωνίας τονίζει στις επιγραφές τους το Wallraf Museum. Οι τέχνες αποτελούσαν έναυσμα για έμπορους, διανοούμενους και πολιτικούς ενώ ο Ρήνος ήταν το μέσο για να αναπτυχθούν όλοι αυτοί οι τομείς αρμονικά. Μεγαλοπρεπή πρόσωπα, ευγενείς έμποροι και κομψοί αυλικοί ζωγραφισμένοι με ζωντανά έντονα χρώματα ήταν στοιχεία της καθημερινότητας για ζωγράφων στην Schindlergasse –τον σημερινό εμπορικό δρόμο της Κολωνίας που οδηγεί από την Neumarkt και το βιβλιοπωλείο ορόσημο για την πόλη Mayersche προς την Heumarkt στον Ρήνο. Το στυλ των ανθρώπων και οι γραμμές της τέχνης είχαν ισχυρές επιρροές από την Πράγα, την Ολλανδία, την Γαλλία, την Βεστφαλία.
Οι γιορτές όλο το χρόνο είναι ένα ανοιχτός διάλογος με τον κόσμο που τις παρακολουθεί
Οι τέχνες, το εμπόριο, η ψυχαγωγία ανέκαθεν και σήμερα την Κολωνία δεν είναι ένα γεγονός που καλύπτει μία θέση στο καθημερινό προγραμματισμό τη πόλης. Οι τέχνες, οι γιορτές στους δρόμους, τα πάρτι δεν είναι απομονωμένα φαινόμενα στην πόλη, φέρνουν κοντά τους πολίτες της Κολωνίας, τους ξένους, τους ταξιδιώτες, τους μετανάστες και όλες τις χώρες του κόσμου, έχουν διαύγεια και μεταδίδουν την δύναμη για την ζωή, και την ελευθερία.
Το καρναβάλι της Κολωνίας διώχνει τους κακούς δαίμονες του χειμώνα
H Κολωνία γιορτάζει όλο το χρόνο στα σημαίνοντα σημεία ορμώμενη από την ιστορία και το πολιτισμό της ανοίγοντας διάλογο για το μέλλον μας με τους πολίτες και τον κόσμο, το καλοκαίρι με τις γιορτές κρασιού και μπύρας, τα Χριστούγεννα και αργότερα με την φημισμένη γιορτή του καρναβαλιού. Το καρναβάλι την Κολωνία είναι τόσο παλιό όσο και η ιστορία όλης της πόλης. Ξεκίνησε να γιορτάζεται οργανωμένα επί Πρωσικής κυριαρχίας 1823 υμνώντας το θερινό ηλιοστάσιο αποτιμώντας φόρο στους θεούς για να διώξουν τους κακούς δαίμονες του χειμώνα.
Συνδέσεις
Η πόλη της Κολωνίας συνδέεται αεροπορικώς από τo Αεροδρόμιο της Αθήνας (AIA) με την Aegean Airlines μέσω του αεροδρομίου (DUS) Düsseldorf και από το Αεροδρόμιο (CGN) Köln-Bonn.
Το αεροδρόμιο του Düsseldorf απέχει 40 χλμ από την Κολωνία. Συνδέεται με τραίνα που διαχειρίζεται η Deutsche Bahn Intercity-Express (ICE, IC), National Express, Dutch Railways (NS), Regional Express, Regional, S-Bah 11 κ.α. Ο χρόνος σύνδεσης διαφέρει ανάλογα με το μέσο και μπορεί να είναι από 15 λεπτά μέχρι 25 και 50 με το S-Bahn καθώς ο περνά από όλες τις κωμοπόλεις μεταξύ Κολωνίας και Ντύσελντορφ. Η σύνδεση επίσης γίνεται με λεωφορείο ταξί ή αυτοκίνητο.
To αεροδρόμιο Κολωνίας Βόννης βρίσκεται ανάμεσα στην Κολωνία και την Βόννη και απέχει από το κέντρο της Κολωνίας περίπου 15 χιλιόμετρα. Με τα τραίνα ο χρόνος άφιξης στην Κολωνία υπολογίζεται σε 10 λεπτά ενώ με το τραμ (Strassebahn ) που συνδέσει την Βόννη με την Κολωνία κατά μήκος σχεδόν του Ρήνου ο χρόνος υπολογίζεται σε 30 λεπτά περίπου.
Το αεροδρόμιο της Κολωνίας θα το συνδέει από τον Μάιο επίσης η Air Serbia.
Σχόλια