Μπορεί αυτές τις ημέρες τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες να έχουν την τιμητική τους στη χώρα μας. Ωστόσο υπάρχουν και τα χριστουγεννιάτικα γλυκά που μπορούν να κάνουν την διαφορά στο τραπέζι μας όχι μόνο στις αναμνηστικές φωτογραφίες αλλά και γευστικά.
Μια τέτοια συνταγή, γευστική και εορταστική, μοιράζεται με το, τελευταίο για τη χρονιά Choices Weekend, ο executive pastry chef στα εστιατορια Nammos ανά τον κόσμο (Μύκονος, Dubai, Qatar, Κύπρος, Κάννες και Λονδίνο), Γιάννης Καλδάνης.
Από το Rockefeller Center μέχρι τις χίλιες και μία (γλυκές) νύχτες
Στη Λυών και τα εκπαιδευτικά σεμινάρια του "L'ecole du Grand Cherolet Valrhona" αλλά και δίπλα σε διάσημους ζαχαροπλάστες όπως οι Karim Bourgi, Philippe Givre, Oriol Balague, Pierre Herme και Christophe Michalak, o Γιάννης ανακάλυψε πολλά μυστικά της “Nouvelle Patisserie”.
Από τον Stefano Tarquinio έμαθε τα μυστικά του παγωτού, των γλυκών και της δημιουργίας, χωρίς όμως να ξεχνά ποτέ τον παππού του που όπως λέει έφτιαχνε ένα απίστευτο παγωτό και γλυκά, τα οποία κανείς δεν χόρταινε ποτέ…
Ο ίδιος εξακολούθησε να πειράζει τις έτσι και αλλιώς… πειραγμένες συνταγές της Nouvelle gastronomie αλλά και να παντρεύει τις συνταγές των «ιερών τεράτων» με τις μυστικές συνταγές του παππού Βαγγέλη. Το αποτέλεσμα τον δικαίωσε αφού κατόρθωσε να μπει στον κύκλο των σεφ της Valrhona (Member Partner of cercle de Chefs Valrhona).
Από το Rockefeller Center της Νέας Υόρκης μέχρι τις χίλιες και μία (γλυκές) νύχτες και την βασιλική οικογένεια του Dubai, η διαδρομή του Γιάννη είναι μεγάλη και σίγουρα γλυκιά. Για σήμερα είναι μαζί μας και μοιράζεται την συνταγή του για μια λαχταριστή Χριστουγεννιάτικη Πουτίγκα βανίλιας.
Χριστουγεννιάτικη Πουτίγκα Βανίλια, Η Συνταγή
Για το κέικ
12 αυγα
120 γρ. ζαχαρη
70 γρ. αλευρι
1 βανίλια
Αρχικά χτυπάμε στο μιξερ τα αυγά με την ζάχαρη ώστε να γίνει μια αφράτη μαρέγκα.
Προσθέτουμε την βανίλια κ το αλεύρι.
Απλώνουμε το μείγμα σε μια λαμαρινα με παχος 1 cm και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 6 λεπτά.
Στην συνέχεια, όταν κρυωσει, το σιροπιάζουμε με το σιρόπι βανίλιας.
Σιρόπι βανίλιας
200 γρ. νερο
200 γρ. ζαχαρη
2 βανίλιες φρέσκες
Κρέμα βανίλιας
200 γρ. αυγά
250 γρ. ζάχαρη
100 γρ. κορν φλάουρ
50 γρ. βούτυρο
3 βανίλιες
1 κιλό γάλα
Βράζουμε το γάλα με τις βανίλιες και στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά, την ζάχαρη και το κορν φλάουρ.
Μόλις βράσει προσθέτουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Μαρέγκα
200 γρ. ασπράδι
200 γρ. ζάχαρη
Δημιουργούμε τη μαρέγκα με τα ασπράδια και την ζάχαρη
Μοντάζ
Κόβουμε το κέικ σε στρογγυλό σχήμα με ένα τσέρκι με διάμετρο 16cm και σιροπιάζουμε.
Στην συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα βανίλιας.
Επαναλαμβάνουμε για 5 στρώσεις.
Τέλος επικαλύπτουμε όλο το κέικ με την μαρέγκα και στην συνεχεια την καίμε ελαφρά με το φλογιστρο.
Καλή Χρονιά!
Σχόλια