Πώς οι primary dealers λειτούργησαν «πυροσβεστικά» την Παρασκευή το μεσημέρι για τα ελληνικά ομόλογα.
Άνοδο της απόδοσης των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων κατά 8% καταγράφηκε περίπου καταγράφηκε στο διήμερο Τετάρτης-Πέμπτης εξαιτίας των ανακοινώσεων των δύο κεντρικών τραπεζών, των ΗΠΑ (FED) και της Ευρωζώνης (ECB). Oι προβλέψεις για αυξημένη πιθανότητα εισόδου των οικονομιών (ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας) σε ύφεση εκτόξευσαν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.
Ενδεικτικά, το γερμανικό 10ετές ομόλογο βρίσκονταν στο 1,92% την Τετάρτη και εκτοξεύθηκε στο 2,15% μέχρι την Παρασκευή μεσημέρι. Τα ελληνικά 10ετή κρατικά ομόλογα είχαν φτάσει στα υψηλά την Παρασκευή, στο 4,4% και μετά λειτούργησαν «πυροσβεστικές» αγορές οι οποίες επανέφεραν τις αποδόσεις σε χαμηλότερα επίπεδα 4,2%.
Στο ελληνικό οικονομικό επιτελείο παρακολούθησαν τις εξελίξεις και μάλιστα μέσω της παρέμβασης των πρωτογενών διαπραγματευτών (primary dealers) κατάφεραν να αποκλιμακώσουν τις αποδόσεις σε μικρότερα επίπεδα. Μάλιστα, το spread των ελληνικών με τα γερμανικά 10ετή ομόλογα μειώθηκε στο 2% από 2,5% που ήταν εν μέσω της πρόσφατης κρίσης. Υπολογίζεται ότι στα υψηλά της Παρασκευής αγοράστηκαν περίπου 50 εκατ. ευρώ ελληνικά ομόλογα ώστε να απορροφηθεί κάπως η μεγάλη προσφορά.
Εν αναμονή αξιολόγησης από τους διεθνείς οίκους μέσα στο α' δίμηνο 2023
Το υπουργείο οικονομικών περιμένει από τους 3 μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης να έχουν μία κρίση της ελληνικής οικονομίας μέσα στο α’ δίμηνο 2023. Στο θετικό σενάριο, θα υπάρξει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τον Οκτώβριο. Στο αρνητικό σενάριο, δεν θα υπάρξει άλλη αξιολόγηση μέχρι τον Απρίλιο 2023. Το ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση θα ήταν να γίνει η αξιολόγηση πριν υπάρξει σημαντική υποχώρηση στην ανάπτυξη, όχι μόνο στην χώρα αλλά και ευρύτερα την Ευρωζώνη. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι σε περίπτωση οικονομικής κρίσης ανάπτυξης μαζί με πληθωρισμό, οι ξένοι οίκοι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε αναβάθμιση της οικονομίας ούτε βεβαίως θα αποκτήσει η ελληνική οικονομία, επενδυτική βαθμίδα πριν το β’ εξάμηνο 2023.
Επαφές με Morgan Stanley στο Λονδίνο και Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη
Σε ότι αφορά το θέμα της επενδυτικής βαθμίδας έγιναν οι πρώτες συζητήσεις στο επενδυτικό συνέδριο του Λονδίνου με την Morgan Stanley ενώ και στο συνέδριο στη Νέα Υόρκη την προηγούμενη εβδομάδα συζητήθηκε το θέμα με στελέχη της Goldman Sachs. Το μήνυμα που πέρασαν στην κυβέρνηση, είναι ότι κινείται μεν προς την σωστή κατεύθυνση για την διαβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, πλην όμως οι εξελίξεις δεν δείχνουν ότι μπορεί να γίνει άμεσα, ειδικά εάν η παγκόσμια οικονομία μπει σε ύφεση.
Eπενδυτικό συνέδριο στο Παρίσι με το Ελληνο-γαλλικό επιμελητήριο
Η κινητικότητα συνεχίστηκε με το επενδυτικό συνέδριο στο Παρίσι που διοργάνωσε το Ελληνο-γαλλικό Επιμελητήριο. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας Olivier BECHT έστειλε σαφές μήνυμα στις γαλλικές επιχειρήσεις ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσουν στην Ελλάδα και ότι υπάρχουν «πολύ καλές επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας». Χαρτογραφώντας το επενδυτικό τοπίο στην Ελλάδα, ο Γάλλος αν. υπουργός αναφέρθηκε στους τομείς των υποδομών, του τουρισμού, του περιβάλλοντος, των ηλεκτρικών δικτύων, της τεχνολογίας, με έμφαση τις ψηφιακές και της ναυτιλίας. Αντίστοιχα, απηύθυνε μήνυμα στις ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στη Γαλλία, λέγοντας ότι υπάρχουν πολύ καλές επενδυτικές ευκαιρίες.
Στο φόρουμ παρευρέθηκαν πάνω από 300 συμμετέχοντες, με την ελληνική επιχειρηματικότητα να εκπροσωπείται από 50 ελληνικές εταιρείες κι η γαλλική με εκπροσώπους από περισσότερες από 150 γαλλικές επιχειρήσεις, οργανισμούς, τοπικά επιμελητήρια, συνδέσμους.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 45 συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη γαλλικών επιχειρήσεων καλύπτοντας όλους τους τομείς στρατηγικής σημασίας, όπως η ενέργεια με έμφαση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι υποδομές, οι μεταφορές, η ψηφιοποίηση της οικονομίας, οι νέες τεχνολογίες, ο τουρισμός, η ναυτιλία, η άμυνα και η ασφάλεια, αλλά κι αντίστοιχα μεγάλος αριθμός b2bs, μεταξύ ελληνικών και γαλλικών εκπροσώπων.
Σχόλια