Μέχρι πρόσφατα όταν το φως έπεφτε στο κέντρο της Αθήνας, ο μικρός πεζόδρομος της Νικίου έμοιαζε με έναν ήσυχο “διάδρομο” που ένωνε δύο φωτεινά και πολύβουα σημεία στην αρχή και στο τέλος του.
Την εβδομάδα που μας πέρασε όμως κάτι άλλαξε. Διασχίζοντας τον πεζόδρομο μια φωτεινή τιρκουάζ πρόσοψη κάπου στα μισά του δρόμου, γνωστού για τα υφασματάδικα, άλλαξε την δυναμική του. Προσπερνώντας χρειάστηκαν μερικά βήματα πίσω, ένα βλέμμα στην βιτρίνα, ένα άνοιγμα της πόρτας και μια ερώτηση:
“Καλησπέρα σας. Τι είναι η artisserie;”
Την απάντηση μου έδωσε ο μονίμως χαμογελαστός Νίκος Μαϊνάρης με καταγωγή από την Στουτγκάρδη. Ο Νίκος που μεγάλωσε στην Γερμανία αλλά ζει στην Αθήνα σχεδόν είκοσι χρόνια πια, υπήρξε γιαγραφίστας σε διάφορα γραφεία ώσπου αποφάσισε, το 2005, μαζί με έναν φίλο του να ανοίξει το Koukoutsi, μια ιδιαίτερη σειρά με T-shirts τα σχέδια των οποίων είναι εμπνευσμένα κυρίως από την αρχιτεκτονική.
Ο χώρος με το καλοδιατηρημένο μωσαϊκό που βρεθήκαμε ήταν για χρόνια κλειστός ενώ πριν ήταν κατάστημα που πουλούσε χρώματα ειδικά για αγιογραφίες. Σήμερα, επαναλειτουργεί ως artisserie δίνοντας φως και χρώμα σε αυτό το σημείο της πόλης.
Στην artisserie τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το εικαστικό κομμάτι. Οι εικονογραφήσεις με την έντονη παρουσία των τοπόσημων της Αθήνας και τα κολάζ με τα κομμάτια που περιμένουν τα βλέμματα να τα αποκωδικοποιήσουν ή να τα ενώσουν σε ένα νοερό συλλογιστικό παζλ.
Τα συγκεκριμένα κολάζ μάλιστα φωτογραφίζονται και ύστερα τυπώνονται πάνω σε αλουμίνιο. Τέλος στον χώρο συνυπάρχουν και τα T-shirts ως μια κάποια φυσική συνέχεια με το "Koukoutsi".
Κλεφτές ματιές στην art therapy
Ο Νίκος τον τελευταίο χρόνο πηγαινοέρχεται συνεχώς στο Βερολίνο γιατί ταυτόχρονα σπουδάζει και art therapy. Έτσι έχει αποφασίσει ότι στο άμεσο μέλλον η artisserie θα συνδεθεί με workshops που θα συστήσουν την art therapy και στο κοινό της Αθήνας.
Μέσα από την art therapy, την δημιουργία και τα εικαστικά, μου εξηγεί, ότι μπορεί κανείς να ενεργοποιήσει μια εσωτερική πηγή ενέργειας. Άλλωστε στην art therapy παύει να είναι σημαντικό το αποτέλεσμα, ούτε έχει καμία σημασία αν θα γίνει κάποιο λάθος, μια μουτζούρα ή αν κανείς θα σκίσει κάτι καθώς δημιουργεί ένα κολάζ.
Σημασία έχει να χρησιμοποιήσει τα υλικά, να πειραματιστεί, να μην φοβάται, να λερώσει τα χέρια του με χρώμα και να μείνει μακριά από τα γραφεία και τους υπολογιστές.
Πρόκειται για κάτι που έχουν ανάγκη, όχι μόνο οι άνθρωποι που έχουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, συμπτώματα ή ψυχικές νόσους αλλά ο κάθε άνθρωπος για να ξεδώσει ξεφεύγοντας από τους κανόνες και τα πλαίσια μιας απαιτητικής και πολλές φορές δύσκολης καθημερινότητας που αφήνει τη δυνατότητά μας να εκφραζόμαστε, “εκτός προγράμματος”.
Επιπλέον η artisserie αναπτύσσει και άλλα κομμάτια και συνεργασίες κυρίως με αρχιτέκτονες και με διακοσμητές ενώ πρόσφατα δημιούργησε και μία εικαστική σύνθεση για το Warehouse που βρίσκεται πίσω από την Μητρόπολη Αθηνών.
Σχόλια