Τα μπερδεμένα σενάρια της ευρωζώνης για την ενέργεια έχουν σηκώσει θύελλες στην οικονομία. Το ενεργειακό χάσμα μεγαλώνει και η υποκατάσταση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου δεν αρκούν για να δουλέψει η οικονομία και να απομακρυνθεί η Ευρώπη από την κρίση το 2023.
Η ισχυροποίηση του δολαρίου αποδυναμώνει την Ευρώπη, ενώ οι αυξήσεις επιτοκίων θέτουν εκ νέου σε κίνδυνο την εξυπηρέτηση χρέους. Το σουπερ όπλο των δημοσιονομικών δαπανών που κατασκεύασε η Ευρώπη γεννώντας τον κορωνοϊό και τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας είναι αδύναμο και απειλεί τα θεμέλια της. Η εκ-βιομηχάνηση είναι προ των πυλών όπως είχε γράψει το epixeiro.gr σε προγενέστερο δημοσίευμα είναι προ των θυρών για τις αγορές ο κίνδυνος των μαζικών ρευστοποιήσεων σε ιστορικά επίπεδα παραμονεύει. Η Κίνα με τον κορωνοϊό κάνει το δικό της παιχνίδι με το παγκόσμιο εμπόριο να κρέμεται από τις αποφάσεις της.
Από την τελευταία τριμηνιαία οικονομική ενημέρωση της Allianz Trade, η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης και το μείγμα πολιτικών επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης, τον πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων. Η επόμενη χρονιά θα είναι χρονικά ενεργειακής καραντίνας.
Οκτώ προβλέψεις
1. Το 2023, προβλέπεται ήπια ύφεση στην Ευρώπη, λόγω της ενεργειακής κρίσης, και στις ΗΠΑ λόγω της απότομης ομαλοποίησης των νομισματικών και χρηματοοικονομικών συνθηκών. Στον περιορισμό των ζημιών θα συμβάλλουν οι ισχυρότεροι ισολογισμοί, η ζήτηση και η δημοσιονομική στήριξη. Στον αναδυόμενο κόσμο, η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει σταθερή το 2023. Το 2024, αναμένεται ανάκαμψη στις ΗΠΑ. Η Ευρωζώνη μάλλον θα κολλήσει στα μπερδεμένα σενάρια της «stop and go» για την ενέργεια.
2. Το ενεργειακό χάσμα θα συνεχίσει να δημιουργεί ανησυχίες στην Ευρώπη. Αφού τα κέρδη ρεκόρ από την αποθήκευση φυσικού αερίου συνέβαλαν στην αποφυγή ενός σεναρίου συσκότισης το 2022, οι προοπτικές για τον επόμενο χειμώνα (2023-2024) είναι περιορισμένες, καθώς η υποκατάσταση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου δεν αρκούν. Ο αβέβαιος εφοδιασμός φυσικού αερίου για να μετριάσει τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα δημιουργήσει αρνητικά αποτελέσματα στην εμπιστοσύνη και θα βάλει σε δοκιμασία τις δημοσιονομικές δυνατότητες της περιοχής. Θα αναγκάσει επίσης τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να βρουν τρόπους για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τη σταθεροποίηση της κατανάλωσης αερίου πέρα από τη βραχυπρόθεσμη εξοικονόμηση . Η εναλλακτική είναι η επανάληψη του 2012 και ο κίνδυνος κατακερματισμού στην Ευρώπη.
3. Τα (γεω)πολιτικά επανήλθαν ραγδαία στο προσκήνιο των ανησυχιών. Από ένα διχασμένο Κογκρέσο και μια αξιοσημείωτη επιστροφή στον καλό προστατευτισμό στις ΗΠΑ, στις πολιτικές της Ευρώπης για την ενεργειακή κρίση με κυρίαρχο σενάριο την εκ νέου εκβιομηχάνιση, στην Κίνα εξισορροπητική πράξη για την έξοδο από το μηδέν Covid, και τις πολλές και σημαντικές εκλογικές διαδικασίες που έρχονται. Οι επενδυτές και οι εταιρείες θα πρέπει να βρουν στρατηγικές αντιμετώπισης και αποθέματα ασφαλείας.
4. Η αλλαγή των μέτρων περιορισμού της Κίνας θα αμβλύνει τις πιέσεις για την επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου και θα επιταχύνει την πτώση των τιμών παραγωγού. Η εγχώρια ανάκαμψη μετά την Covid θα μπορούσε να αρχίσει να γίνεται αισθητή το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και το 2024, καθώς αναμένεται χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών την άνοιξη του 2023. Μια ταχύτερη χαλάρωση θα ωφελούσε την παγκόσμια οικονομία, ενώ οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση θα μπορούσε να επιβαρύνει το παγκόσμιο εμπόριο και να καθυστερήσει χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων.
5. Οι αναδυόμενες αγορές θα αντιμετωπίσουν πολύ διαφορετικές προκλήσεις και αντιφάσεις τους επόμενους μήνες. Ο πολιτικός κίνδυνος αυξάνεται στη Λατινική Αμερική, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης πλήττονται περισσότερο, από τις περισσότερες από την ενεργειακή κρίση και οι εισαγωγείς εμπορευμάτων σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το ισχυρό δολάριο και τις υψηλές τιμές στην ενέργεια και τα τροφίμα. Αξιόπιστες πολιτικές κινήσεις θα κάνουν τη διαφορά. Οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους αυξάνονται για ορισμένες χώρες στο πλαίσιο της αύξηση των επιτοκίων και της φυγής κεφαλαίων προς ασφαλή καταφύγια.
6. Οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι αποφασισμένοι να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, ενώ θα μειωθεί η ανεξαρτησία τους. Υπάρχει δε, ο φόβος να κάνουν το λάθος να διατηρήσουν την αυστηρή νομισματική πολιτική παρά την επικείμενη ύφεση ή και να κάνουν το αντίθετο για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της στασιμότητας. Στο πλαίσιο της μέτριας ποσοτικής σύσφιξης και της μείωσης της ρευστότητας σε όλο το σύστημα, υπάρχει κίνδυνος συμπίεσης από λάθος πολιτική.
7. Από το 2020, ο πόλεμος κατά του ιού, και τώρα κατά της Ρωσίας, έχει ένα σούπερ όπλο: τις δημοσιονομικές δαπάνες. Αυτό το όπλο παραμείνει στο επίκεντρο τα επόμενα δύο χρόνια, από τα μέτρα ανακούφισης μέχρι την κρίση κόστους ζωής, πράσινες βιομηχανικές πολιτικές για να αντιμετωπίσουν σιωπηλά τον πόλεμο με τη κλιματική αλλαγή, και τη γήρανση, μέχρι την καταπολέμηση της τάσης για μια τεράστια φορολογική πολιτική αλλαγή.
8. Το 2022, οι κεφαλαιαγορές γνώρισαν μια άνευ προηγουμένου διόρθωση τιμών τόσο σε μετοχές όσο και σε σταθερό εισόδημα. Στο μέλλον, οι προβλέψεις για τα κέρδη φαίνονται καλές, ενώ μια πιο ήπια ύφεση δεν είναι πλήρως αποτιμημένη. Το σταθερό εισόδημα επιστρέφει, αλλά ο κίνδυνος για οικονομικά ατυχήματα και ιστορικές ρευστοποιήσεις ελλοχεύει.
Σχόλια