NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

ΙΟΒΕ: Βελτίωση οικονομικού κλίματος με οριακή υποχώρηση των προσδοκιών στη βιομηχανία τον Νοέμβριο​​

ΙΟΒΕ: Βελτίωση οικονομικού κλίματος με οριακή υποχώρηση των προσδοκιών στη βιομηχανία τον Νοέμβριο​​

Στις 95,5 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης προσδοκιών στη βιομηχανία τον Νοέμβριο, από 95,9 μονάδες τον Οκτώβριο, επίπεδο χαμηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (110,2 μονάδες) αναφέρει το ΙΟΒΕ στο σημερινό μηνιαίο δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία.

Κατά ένα μεγάλο μέρος η υποχώρηση οφείλεται στην αβεβαιότητα που προκαλεί το υψηλό ενεργειακό κόστος και ο υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος ωστόσο δείχνει σημάδια υποχώρησης. Το οικονομικό κλίμα εξακολουθεί να είναι ευμετάβλητο, με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, ιδίως στο ενεργειακό ζήτημα, τους επόμενους μήνες να αποτελούν καθοριστικό παράγοντα.

Τον ίδιο μήνα καταγράφηκε βελτίωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,5% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, μείωση 2,6% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι αύξησης 3,1% στην ΕΕ 27, αλλά και άνοδος για την εγχώρια μεταποίηση 1,8% (y-o-y).

Παράλληλα, νέα αύξηση των εξαγωγών της βιομηχανίας 30,3% σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο (y-o-y) καθώς και αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα 4,1 δισ. ευρώ, από 2,9 δισ. ευρώ ένα έτος πριν.

Η ανάλυση του ΙΟΒΕ καταγράφει ενίσχυση του μεριδίου της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) της εγχώριας Βιομηχανίας ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2021, στο 10,7% από 10,4% το 2020, έναντι ανόδου στο 15,6% από 15,3% ένα χρόνο πριν στην ευρωζώνη.

Βελτίωση διαπιστώνεται επίσης στον δείκτη πάγιων επενδύσεων της εγχώριας μεταποίησης ως % της ΑΠΑ το 2021, στο 12,3% από 11,8% το 2020, χαμηλότερα ωστόσο από την ευρωζώνη.

Το μέσο κόστος νέου δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις αυξήθηκε τον Οκτώβριο, στο 4,3%, ωστόσο, μειώθηκε η απόκλιση από το μέσο κόστος δανεισμού επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη και το «Νότο» της Ευρωζώνης, στις 156 (από 167 τον Σεπτέμβριο) και 109 (από 129) μονάδες βάσης, αντίστοιχα.

Συνεχίστηκε η υποχώρηση της ανεργίας και τον Οκτώβριο (y-o-y), από αύξηση της απασχόλησης, σημειώνοντας ωστόσο άνοδο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Το μη εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους περιορίστηκε στο 11,2% από 13,2% ένα έτος νωρίτερα. Την ίδια περίοδο, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 15,8%, στους 521,3 χιλ. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 84,3 χιλ. άτομα ή κατά 2,1%, στα 4.152,2 χιλ. Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, το ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο ενισχύθηκε κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες. Το χρονικό διάστημα Ιαν. – Οκτ. του τρέχοντος έτους το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 12,2% από 15% ένα χρόνο πριν.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr