NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

«Ένας είναι ο εχθρός, ο πληθωρισμός» για την επόμενη χρονιά

«Ένας είναι ο εχθρός, ο πληθωρισμός» για την επόμενη χρονιά

​Το σημείο ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης είναι το κλειδί στην παρούσα κρίση, λόγω πληθωρισμού.

Παραφράζοντας ένα παλιό πολιτικό σύνθημα, η φράση αυτή αντικατοπτρίζει όλους τους φόβους της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Οι πληθωριστικές πιέσεις αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα γιατί λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στην αλυσίδα παραγωγής.

Από την αγορά την πρώτης ύλης, τη μεταφορά της, την επεξεργασία της και την πώλησή της ένας πληθωρισμός 9% μπορεί εύκολα να γίνει τιμολογιακή αύξηση 20-30%.

Επειδή όμως με αύξηση τιμής 30% θα υπάρξει νομοτελειακά μείωση πωλήσεων σ’ οποιοδήποτε αγαθό, οι επιχειρήσεις καλούνται να βρουν την τιμή ισορροπίας, δηλαδή στην τιμή που η επιχείρηση ούτε θα χάσει ούτε θα κερδίσει.

Άμεση συνεργασία οικονομικών διευθύνσεων με τμήματα Marketing

Tα οικονομικά επιτελεία θα πρέπει να συνεργαστούν με τα τμήματα marketing ώστε να βρουν τα σημεία ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης των αγαθών τους. Και αυτό είναι μία δύσκολη επιχειρηματική άσκηση.

Γιατί τα τμήματα Marketing ενδιαφέρονται για πωλήσεις και αύξηση μεριδίων αγοράς ενώ τα οικονομικά τμήματα για επίτευξη κερδών και διατήρηση αυξημένης ρευστότητας εν μέσω κρίσης. Οι συγκρούσεις στις περισσότερες επιχειρήσεις είναι μεγάλες αυτή την περίοδο. Συνήθως, οι επιχειρήσεις φοβούνται περισσότερο να χάσουν πελατεία από το να μείνουν με λιγότερη ρευστότητα στα ταμεία τους. Επίσης οι φορολογικές υποχρεώσεις είναι αυξημένες και αυτό ουσιαστικά αντλεί ρευστότητα η οποία θα μπορούσε να διοχετευθεί σε παραγωγικές δραστηριότητες.

Προσοχή στην ρευστότητα – Τι ζητούν οι τράπεζες για τα δάνεια

«Οι επιχειρήσεις "σπάνε" από έλλειψη ρευστότητας και όχι από έλλειψη κερδών». Σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού (έχουμε τον υψηλότερο πληθωρισμό στην εποχή του Ευρώ) το ζητούμενο στις επιχειρήσεις είναι να διατηρούν υψηλά ρευστά διαθέσιμα στα χαρτοφυλάκιά τους.

Με τον τρόπο αυτό μπορούν να απορροφούν τους κραδασμούς είτε στην παραγωγή είτε τις ενεργειακές ανατιμήσεις είτε τους παράπλευρους συστημικούς κινδύνους.

Έτσι αυτό που κοιτούν οι τραπεζικοί υπάλληλοι στις επιχειρήσεις που θα ζητούν δάνεια (για λειτουργικούς λόγους) είναι εάν τα ρευστά διαθέσιμα μπορούν να καλύψουν τουλάχιστον το 30% του αιτούμενου δανείου. Δηλαδή εάν μία επιχείρηση ζητά δάνειο 500 χιλ. ευρώ θα πρέπει (κατά τους τραπεζικούς) να έχει τουλάχιστον 150.000 ρευστά διαθέσιμα αυτή τη περίοδο.

Θα αυξηθούν οι εξαγορές και συγχωνεύσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

Η παρατεταμένη αύξηση τιμών (πληθωρισμού) θα κρατήσει, όπως λένε οι οικονομολόγοι, και το 2023. Ίσως με μικρότερους ρυθμούς αύξησης, αλλά και πάλι ο πληθωρισμός θα είναι «ο μπαμπούλας» της επιχειρηματικότητας.

Οι πιο ευάλωτες επιχειρήσεις είναι οι μικρές επιχειρήσεις. Αυτές χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στο management. Όμως αυτές έχουν και ένα άλλο κλειδί. Την εύκολή πωλησή τους σε μεγαλύτερα σχήματα. Οι εξαγορές θα κορυφωθούν μέσα στο 2023 και ο στόχος είναι να δημιουργηθούν μεγαλύτερα σχήματα με αυξημένες αντοχές στην κρίση.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr