ΣΕΓΕ: 2 μέρες ενδυνάμωσης των γυναικών στις ενεργειακές κοινότητες, την ευημερία και την ενεργειακή δημοκρατία
Το Εργαστήριο επικεντρώθηκε και τις δύο μέρες στην πιλοτική εφαρμογή κοινωνικών καινοτομιών που βελτιώνουν την ευημερία, στην ανάγκη για αυξημένη συμμετοχή των γυναικών σε πρωτοβουλίες όπως οι Ενεργειακές Κοινότητες και το ρόλο τους στην ανάπτυξη νέων αγορών εναλλακτικής ενέργειας.
Ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος – Σ.Ε.Γ.Ε. και η Ενεργειακή Κοινότητα WEnCoop ως εξωτερικοί σύμβουλοι και συνεργάτες του Έργου με τίτλο “FARMWELL” «Βελτιώνοντας την ευημερία των γεωργών μέσα από Κοινωνικές Καινοτομίες» / Improving farmers’ wellbeing through social innovation”, (https://farmwell-h2020.eu/), HORIZON 2020, που υλοποιείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με επιστημονικά υπεύθυνη του Έργου την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωπονίας, κα Μαρία Παρταλίδου, διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία το Διήμερο Εργαστήριο Ενδυνάμωσης Γυναικών Υπαίθρου σε θέματα Ενεργειακών Κοινοτήτων, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 04 και τη Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη.
Ειδικότερα, το Εργαστήριο Ενδυνάμωσης με θέμα "Ενεργειακές Κοινότητες: Ενεργειακή Δημοκρατία και Πράσινη Κατανάλωση", επικεντρώθηκε και τις δύο μέρες στην πιλοτική εφαρμογή κοινωνικών καινοτομιών που βελτιώνουν την ευημερία (σωματική, ψυχική και κοινωνική), στην ανάγκη για αυξημένη συμμετοχή των γυναικών σε πρωτοβουλίες όπως οι Ενεργειακές Κοινότητες και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν αυτές, στην ανάπτυξη νέων αγορών εναλλακτικής ενέργειας με κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό αντίκτυπο.
Κατά την πρώτη μέρα του διήμερου εργαστηρίου, οι συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ το ενιαίο ολοκληρωμένο σύστημα ιχθυοκαλλιέργειας και υδροπονικών καλλιεργειών (γεωργία βασισμένη σε νερό, απουσία εδάφους), ενυδροπονία του έργου ICAS – Smart Aquaponics. Η καινοτομία αυτού του συστήματος είναι ότι χρησιμοποιεί τα απόβλητα των ψαριών για να παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τα φυτά, με αποτέλεσμα τη δημιουργία προϊόντων (φυτών και ψαριών) τα οποία έχουν αναπτυχθεί με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα.
Στη συνέχεια η ημέρα πήρε μια «γλυκιά» τροπή, με τις επωφελούμενες να γνωρίζουν από κοντά τον Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραδοσιακών Προϊόντων Αγίου Αντωνίου, την ιστορία του πρώτου γυναικείου συνεταιρισμού του Νομού Θεσσαλονίκης και να δοκιμάσουν χειροποίητα παραδοσιακά προϊόντα υψηλής ποιότητας με συνταγές που αντανακλούν την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου.
Το πρόγραμμα του εργαστηρίου χωριζόταν σε δύο ημέρες, με τη δεύτερη μέρα να περιλαμβάνει τηv εκπαίδευση επί του αντικειμένου του έργου “FARMWELL” για την εκπαίδευση γυναικών της υπαίθρου και της γεωργίας πάνω στην αξία και τα οφέλη των Ενεργειακών Κοινοτήτων, όπως το παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής «Ενεργειακή Κοινότητα WEnCoop”, και της συμμετοχής των γυναικών στον τομέα της ενέργειας με στόχο την επίτευξη της Ενεργειακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, μέσα από την εποικοδομητική συζήτηση που αναπτύχθηκε μεταξύ των εκπαιδευτών και συμμετεχόντων και την ανταλλαγή απόψεων στο χώρο του Betsson Hub, εντοπίστηκε ο καίριος ρόλος των γυναικών στην Πράσινη Ενεργειακή Μετάβαση και συζητήθηκαν συνεργασίες και δράσεις για την επίτευξη αυτής της αναγκαίας μετάβασης.
Οι συμμετέχουσες αποχαιρετώντας με θετικό πρόσημο αυτό το γεμάτο με εμπειρίες και γνώσεις διήμερο, είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν πράσινες δεξιότητες και να εξοικειωθούν με εργαλεία, ώστε να αναλάβουν ενεργό ρόλο και να ενισχύσουν την πράσινη ενεργειακή μετάβαση του τόπου τους.
Σχόλια