Η πολυκατοικία στην χώρα μας και ιδιαίτερα στην Αθήνα αποτελεί ένα κοινωνικό, αισθητικό αλλά και συναισθηματικό “οικοδόμημα” που εδραιώνεται περίπου στον 3ο όροφο του ψυχισμού μας. Στα μέσα της απόστασης ανάμεσα στην αγάπη και το μίσος.
Και όσο και αν έχουμε συνηθίσει να αναμασάμε την καραμέλα περί άναρxης δόμησης, απουσίας πολεοδομικού σχεδίου, όσο και αν πολεμάμε να παρκάρουμε στα στενά ανάμεσα στις πολυκατοικίες της Αθήνας, όσο και αν θεωρητικά μισούμε την φαινομενική έλλειψη χώρου και όσο και αν αντιλαμβανόμαστε τα διαμερίσματα ως επαναλαμβανόμενα σπιρτόκουτα...
άλλο τόσο μας γοητεύουν οι περιπατητικές βόλτες ανάμεσα στις πολυκατοικίες, η θέα στα μπαλκόνια με τις μπουγάδες και τα ξεχασμένα όργανα γυμναστικής και τα κρεμασμένα αυτές τις μέρες χριστουγεννιάτικα φώτα που τα συνδέουν.
Και για κάθε φορά που η λέξη μικροαστισμός τρεμοπαίζει στις άκρες των χειλιών μας, ένας Νεουορκέζος φίλος μας ορκίζεται ότι θα απαρνιόταν οποιονδήποτε ουρανοξύστη για να ζήσει εκεί που τα σπίτια είναι χαμηλά.
Αγαπώντας να μισούμε ή μισώντας που αγαπάμε, τα βλέμματα όσων περιδιαβαίνουμε την πόλη αναπόφευκτα, την θερμαίνουν.
Πολυκατοικία: Μια πρωτότυπη έκθεση στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
Η έκθεση υπό την επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού και του Νίκου Βατόπουλου που παρουσιάζεται στην γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου 2023, προσεγγιζει το γενικό θέμα «Πολυκατοικία» ως ένα σύμβολο της αστικής ζωής των τελευταίων 100 χρόνων.
Ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, βίντεο και φωτογραφία συνδιαλέγονται με τεκμήρια, μακέτες, αναμνηστικές σημειώσεις και άλλα αρχειακά υλικά, ώστε να αρθρώσουν από κοινού ένα σύνθετο αφήγημα για την εμπειρία της κατοίκησης.
Η πολυκατοικία, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, γεννήθηκε από το διάταγμα του 1929 περί οριζοντίου δομήσεως, αλλά μεταπολεμικά συνδέθηκε με την αστυφιλία και την αντιπαροχή, όπως και με την ανάπτυξη των προαστίων. Η αισθητική, αρχιτεκτονική και κοινωνιολογική ερμηνεία της παραμένει πάντα ένα ζητούμενο.
Παράλληλες δράσεις για κάθε φλανέρ της πόλης
Την «Πολυκατοικία» πλαισιώνουν παράλληλες δράσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
ΟΜΙΛΙΕΣ
Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου
19:30, Ανδρέας Γιακουμακάτος, καθηγητής Ιστορίας Αρχιτεκτονικής στην ΑΣΚΤ
Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου
19:30, Στάθης Καλύβας, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών
Τετάρτη 11 Ιανουαρίου
19:30, Μαρία Ηλιού, σκηνοθέτης
ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
26 Ιανουαρίου, 19:30 Στρογγυλή Τράπεζα
Λόγω περιορισμένων θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
Κυριακή 18 Δεκεμβρίου
11:00, Παρέα με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης τα παιδιά θα δημιουργήσουν την δική τους χριστουγεννιάτικη πόλη
ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Κυριακή 11 Δεκεμβρίου
11:00, Ο Νίκος Βατόπουλος μας ξεναγεί στις πολυκατοικίες της Νεάπολης
Κυριακή 22 Ιανουαρίου
11:00, Ο Νίκος Βατόπουλος μας ξεναγεί στις πολυκατοικίες της Νεάπολης
Διάρκεια Έκθεσης: 30/11/2022-31/1/2023
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 12:00-20:00, Σάββατο: 10:00-14:00
Σχόλια