Έχετε δει ποτέ κάποιο από τα σωζόμενα παλιά φαρμακεία στη χώρα μας; Στη Νάξο, στην Σύρο ή στην Ύδρα για παράδειγμα;
Με τις ξύλινες προθήκες, με τα γυάλινα και ενίοτε διακοσμημένα δοχεία, τα μεγάλα και τα μικρότερα γουδιά και τα εργαστήρια; Μπορείτε να κάνετε εικόνα ένα πέρα για πέρα σύγχρονο φαρμακείο που να έχει μαζεμένες όλες αυτές τις γοητευτικά παλιακές αναφορές στο design και στη φιλοσοφία του, τα ελληνικά βότανα στην καρδιά του αλλά και ένα speakeasy για φαγητό και ποτό στο πατάρι του;
Αν όχι δεν πειράζει αφού όλα τα παραπάνω υπάρχουν και μάλιστα στον πυρήνα του κέντρου της Αθήνας, στο νούμερο 5 της οδού Κολοκοτρώνη και το Naxos Apothecary.
Ένα απόλυτα σημερινό φαρμακείο βγαλμένο από το χθες
To Naxos Apothecary είναι το νέο brand της εταιρείας καλλυντικών Korres που από τη μία συμβολίζει, τον τόπο καταγωγής της οικογένειας Κορρέ και από την άλλη την επιστροφη στις ρίζες της δουλειάς των αδερφών Απόστολου και Γιώργου, το παλαιότερο ομοιοπαθητικό φαρμακείο της Ελλάδας με κύριο χαρακτηριστικό τη δυνατότητα της επί τόπου παρασκευής φαρμακευτικών κρεμών και άλλων προϊόντων.
Από την Elizabeth Street, τον φημισμένο “δρόμο των καλλυντικών” στη Νέα Υόρκη μέχρι το pop up store στο λιμάνι και σε απόσταση αναπνοής από την Πορτάρα της Νάξου πράγματι διατίθενται καλλυντικές κρέμες με διαφορετική βάση, σύνθεση και αρώματα σε ένα matrix που αποτελείται εν τέλει από 30 διαφορετικές κρέμες.
Το ίδιο συμβαίνει και στον κάτω χώρο του Naxos Apothecary της οδού Κολοκοτρώνη από το 2019. *
Εδώ και λίγες μέρες ωστόσο στον πάνω όροφο τα βότανα παραμένουν στην καρδιά του εγχειρήματος αλλά τα πράγματα αλλάζουν. Περάστε αναμέσα από τις μαύρες κουρτίνες βρείτε τη σκάλα στο στο βάθος αριστερά ή πατήστε το κουμπί του ασανσέρ.
Το πατάρι: Η χρήση των βοτάνων στη διατροφή
Η πρώτη αίσθηση που θα αποκομίσετε απο το πατάρι είναι η κυριαρχία των ελληνικών βοτάνων σε πολλές μικρές προθήκες. Βρίσκονται αυτούσια σε μικρά ντουλαπάκια από ξύλο και γυαλί, σε ενδιαφέροντα blends και συσκευασίες ακόμα και μέσα στα πιάτα του μενού που έχουν δημιουργηθεί από τον Ορέστη Δαβία θυμίζοντας ποικιλοτρόπως τη Νάξο.
Όλες οι αναφορές στα πιάτα από τις πρώτες ύλες, τις συνταγές ως τα σχέδια με τα οποία είναι διακοσμημένα μας μεταφέρουν νοερά στο νησί.
Με την απουσία κάποιας επιγραφής και με τις μεγάλες κουρτίνες που μπορούν να κλείσουν ανά πάσα στιγμή, το πατάρι αυτό είναι ό,τι θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως speakeasy.
Ας υπενθυμίσουμε εδώ ότι τα "κρυμμένα" speakeasy bars εμφανίστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την εποχή της ποτοαπαγόρευσης (1920–1933), όταν η πώληση, η δημιουργία και η μεταφορά αλκοολούχων ποτών ήταν παράνομη. Τα Speakeasies εξαφανίστηκαν σε μεγάλο βαθμό μετά το τέλος της ποτοαπαγόρευσης. Όμως η τάση και το στυλ speakeasy επανεμφανίζεται σε πολλές γωνιές του κόσμου έως σήμερα.
Εδώ η “ζεστασιά” του χώρου είναι πραγματικά ό,τι θα αναζητήσουμε τον χειμώνα που έρχεται. Ενώ παράλληλα οι κουρτίνες δίνουν και κυριολεκτικά τη δυνατότητα για απομόνωση των μεγάλων αναπαυτικών καναπέδων από τον υπόλοιπο χώρο.
Τα cocktails αλλά και τα mocktails (χωρίς αλκοόλ) έχουν τα βότανα στη βάση τους και φυσικά αναφορές στη Νάξο και είναι δημιουργημένα από την Πόπη Σεβαστού (Nolan, Proveleggios κ.α).
* Αξίζει να αναφερθεί ότι η εταιρεία Korres συνεργάζεται με Έλληνες παραγωγούς σε όλη τη χώρα που πληρούν τις προδιαγραφές της βιολογικής γεωργίας. Τα βότανα τους εκχυλίζονται στο εργοστάσιο της εταιρείας στα Οινόφυτα και χρησιμοποιούνται σε καλλυντικές φόρμουλες ενώ πλέον έρχονται αυτούσια και στο Naxos Apothecary.
Η συνεργασία της εταιρείας Korres με τη Γεωπονική Σχολή Αθηνών έχει οδηγήσει στη χαρτογράφηση της ελληνικής χλωρίδας ανά την ελληνική επικράτεια με συγκεκριμένες προδιαγραφές αποδοτικότητας καθώς και ποιότητας των βοτάνων.
Σύμφωνα με τις μελέτες, το χαμομήλι από περιοχές της Ελασσόνας ή η καλέντουλα σε διάφορα σημεία της Αχαΐας για παράδειγμα έχουν βρει το ιδανικό μικροκλίμα για την ανάπτυξη τους και η εταιρεία Korres επακόλουθα τους αντίστοιχους παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζεται.
Σχόλια