Άμεση ρύθμιση στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων ζητά από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ), Ανδρέας Μανδρίνος μιλώντας σήμερα στο epixeiro.gr, ευθυγραμμισμένος πλήρως με τις θέσεις των εκπροσώπων των ξενοδοχειακών ενώσεων και φορέων του τουρισμού, οι οποίοι ανακοίνωσαν τους στόχους τους στην ανοικτή συνεδρίαση στην έκθεση Philoxenia - Θεσσαλονίκη στο ανοικτό μέρος του συμβουλίου προέδρων ενώσεων - μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).
Σύμφωνα με την έρευνα που εκπόνησε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), η Grand Thornton η μέση τιμή βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι πέντε φορές επάνω από την μακροχρόνια μίσθωση οπότε και δημιουργείται ισχυρό κίνητρο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ωστόσο αυτό το αποτέλεσμα έχει δημιουργήσει στρεβλότητες στην αγορά.
Ο κος Αν. Μανδρίνος αναγνωρίζει την σημαντική βοήθεια που προσφέρουν στην περιοχή τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ωστόσο επισημαίνει πως η σχέση ξενοδόχων – ιδιοκτήτων ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν μπορεί να συγκριθεί στις σημερινές συνθήκες γιατί στην κατηγορία των βραχυχρόνιων μισθώσεων δεν υπάρχει φορολογικός έλεγχος.
Αναφερόμενος στις επενδύσεις που γίνονται στη Θεσσαλονίκη ξεχωρίζει το πλεονέκτημα που αυτές δίνουν στο να μπορεί η πόλη να φιλοξενεί μεγάλες επαγγελματικές εκδηλώσεις, τονίζοντας στο τέλος της συνέντευξης ότι η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης στηρίζει όποια δράση έχει επαγγελματική προσέγγιση.
Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται καταιγισμός επενδύσεων σε μονάδες ξενοδοχείων στην Θεσσαλονίκη. Τι σηματοδοτεί αυτό για την πόλη, την αγορά φιλοξενίας κα τον τουρισμό;
Καταρχάς σηματοδοτεί υγιή ανταγωνισμό, επομένως σίγουρα καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών στις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής. Πέρα από αυτό, η αύξηση του αριθμού των κλινών και επομένως η μεγαλύτερη δυναμικότητα δίνει στη Θεσσαλονίκη το πλεονέκτημα της καλύτερης εξυπηρέτησης μεγάλων events (εκθέσεων, συνεδρίων κ.λπ.).
Εξίσου πολλές και οι επενδύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ανταγωνίζονται ή ο ένας τομέας συμπληρώνει τον άλλον, αν συζητούσαμε για ιδανικές περιπτώσεις;
Τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης δίνουν σημαντική βοήθεια στην περιοχή, το σοβαρότατο πρόβλημα όμως εστιάζεται στο ότι για αυτή την συγκεκριμένη κατηγορία δεν υπάρχει κανένας φορολογικός έλεγχος και φυσικά ούτε ποιοτικός και υγειονομικός, ως θα όφειλε. Χωρίς αυτούς τους ελέγχους, ο χώρος ζημιώνει πολλαπλά τόσο σε φήμη όσο και σε πελατεία.
Η απόσταση των τιμών μεταξύ καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης και ξενοδοχείων τελευταία συγκλίνουν. Άρα γιατί ο επισκέπτης επιλέγει βραχυχρόνια μίσθωση, μήπως είναι και άλλοι οι παράγοντες που τον ωθούν στην επιλογή αυτή;
Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά προϊόντα με τις σημερινές συνθήκες. Για αυτό και δεν μπορούν να συγκριθούν, αν πρώτα δεν επιβληθούν οι έλεγχοι που προείπα στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Ποια κλίμακα φορολογίας εφαρμόζεται στα ξενοδοχεία, διαφέρει από τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης;
Δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης, αφού τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης δε δηλώνουν σχεδόν τίποτα γιατί δεν ελέγχονται ούτε φορολογικά ούτε ασφαλιστικά, σε αντίθεση με τις νομίμως λειτουργούσες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Παρατηρούνται ελλείψεις ανθρωπίνου δυναμικού στα ξενοδοχεία, πού οφείλεται αυτό;
Ναι, ειδικά το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται κυρίως ποιοτικές ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και ποσοτικές λόγω της αύξησης του αριθμού των καταλυμάτων.
Εσείς τι έχετε να προτείνετε σχετικά με το πρόβλημα που δημιουργείται από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τι ρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν, μήπως ανά περιοχή, ανά είδος κατοικίας, μήπως θα πρέπει να μπει όριο στην είσοδο των χρήσεων μέχρι να ρυθμιστεί η αγορά με κανονιστικό πλαίσιο;
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων έχουν ήδη καταθέσει τις σχετικές προτάσεις με λεπτομέρειες. Αυτό που λείπει προς το παρόν, είναι η βούληση της Πολιτείας για την επίλυση του θέματος.
Η πόλη της Θεσσαλονίκης θα μπορούσατε να πείτε ότι διαθέτει το πλεονέκτημα να αναπτύξει τον συνεδριακό τουρισμό λόγω της τοποθεσίας της και των επενδύσεων που γίνονται σε υποδομές;
Αυτό είναι γεγονός εδώ και αρκετά χρόνια. Απλά ο συνεδριακός τουρισμός έχει χτυπηθεί και αυτός σημαντικά την τελευταία σχεδόν τριετία λόγω της πανδημίας. Όταν ανακάμψει παγκόσμια, το κομμάτι των συνεδρίων, θα αναπτυχθεί και εδώ.
Τι δράσεις σχεδιάζετε για το 2023;
Οι δράσεις για την προώθηση της πόλης πρέπει να γίνουν από τους υπεύθυνους και όχι από την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης. Εμείς συμβάλλουμε σε αυτές, αλλά πλέον μόνο αν έχουν επαγγελματική προσέγγιση.
Σχόλια