Σαν διαδικασία ενέχει κάτι το ευεργετικό. Είτε με το να παρακολουθεί κανείς τον τροχό να γυρνά κυκλικά, ρυθμικά καθώς τα χέρια του κεραμίστα δίνουν μορφή σε ένα υλικό γήινο. Είτε με το να να εμπλέκεται στην ίδια τη διαδικασία της δημιουργίας κεραμικών αντικειμένων, να προσηλώνεται, να αφιερώνεται και, κυρίως, να γειώνεται.
Μια από τις αρχαιότερες τέχνες βαθιά συνδεδεμένη με την Ελλάδα με αντοχή στον χρόνο τόσο κυριολεκτική όσο και μεταφορική.
Από τις βιτρίνες των μουσείων ως τα ράφια των ελληνικών concept stores και των boutiques και απο τα σύγχρονα workshops των καλλιτεχνών ως μια εναλλακτική μορφή ψυχοθεραπείας με βάση τον υγρό πηλό, η κεραμική τέχνη σήμερα επαναπροσδιορίζεται.
Παίρνει μορφή σύγχρονη ενώ στην δημιουργική πορεία της εξέλιξής της καλείται να ενώσει τελείες, να ανοίξει κύκλους και να καλύψει τυχόν κενά…
60 κεραμίστες συναντιούνται στην Κυψέλη
Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου, 26-27 Νοεμβρίου, από τις 11:00 έως και τις 21:00 στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης θα συναντηθούν περισσότεροι από 60 κεραμίστες εκθέτοντας και διαθέτοντας επιλεγμένα τους κομμάτια.
Η ιδέα της συνάντησης μεταξύ τους αλλά και με το κοινό, το “Fired Up Athens”, αν προτιμάτε, ανήκει στην ενεργή κεραμίστρια και καλλιτέχνη Μελίνα Ξενάκη, η οποία μετά την επιστροφή της στην Αθήνα από την Αγγλία αλλά και με μια απόσταση ασφαλείας από τις καραντίνες, είχε την ανάγκη να έρθει σε επαφή τόσο με το κοινό όσο και με άλλους κεραμίστες.
Ταυτόχρονα ήθελε να βγάλει τους ίδιους τους δημιουργούς που συνήθως βρίσκονται χωμένοι μέσα στα εργαστήριά τους ανάμεσα σε τροχούς, φούρνους, χρώματα, πινέλα και εργαλεία, σε ένα δημόσιο χώρο και ταυτόχρονα σε μια ανοιχτή, ημιυπαίθρια αγορά. Για μια συνάντηση στο σήμερα που ξεπερνά τα αντικείμενα, ίσως και την τέχνη, φέρνοντας σε επαφή τους ανθρώπους.
Σχηματοποιώντας μια διαφορετική οπτική
Όπως μας είπε η Μελίνα όσο ζούσε στο Λονδίνο τέτοιες αγορές-συναντήσεις ήταν ζωτικής σημασίας για τους κεραμίστες. Αφού με αυτόν τον τρόπο τους δίνεται η δυνατότητα να διαθέσουν τα έργα τους δίχως μεσάζοντες.
Αλλά και να μιλήσουν οι ίδιοι για τη δουλειά τους, να έχουν επαφή με τους ανθρώπους στα χέρια των οποίων θα καταλήξουν τα χρηστικά η διακοσμητικά κεραμικά αντικείμενα που δημιουργούν. Η επικοινωνία αυτή “πρόσωπο με πρόσωπο” είναι άλλωστε που δυνητικά προσθέτει αξία στα αντικείμενα, χωρίς να χρησιμοποιούμε εδώ βέβαια όρους οικονομικούς.
Σύμφωνα με την Μελίνα στην Αγγλία πολλοί κεραμίστες ζουν από αυτές τις αγορές, ταξιδεύοντας σε όλη τη χώρα και καθιστώντας τη δουλειά τους διαθέσιμη όλο τον χρόνο.
Έχουν διαμορφώσει κι έχουν διαμορφωθεί από ένα κοινό που αγαπάει τα χειροποίητα αντικείμενα και επιλέγει να γεμίσει το σπίτι και τη ζωή του με αντικείμενα που γνωρίζει από που και κυρίως από ποιους προέρχονται. Μαθαίνει την ιστορία τους και δημιουργεί μια συλλογή που ενδεχομένως θυμίζει παράλληλες ιστορίες τεχνικών, εμπνεύσεων, συναντήσεων και εξέλιξης.
Το Fired Up Athens φιλοδοξεί όχι μόνο να ανοίξει τον "κύκλο" της κεραμικής τέχνης αλλά έχει σκοπό επίσης να καθιερωθεί ως ένα σταθερό ραντεβού ανάμεσα σε κοινό και καλλιτέχνες.
Αντί λοιπόν να τρυπώσετε σε 60 διαφορετικά εργαστήρια, μια απλή βόλτα στην Κυψέλη αυτό το Σαββατοκύριακο, αρκεί.
Σχόλια