Πρώτα ήταν τα Ηλύσια και το Τρομερό Παιδί. Ύστερα το Κολωνάκι και η Kora. Πιο πρόσφατα το Χαλάνδρι και το Bread B.C. Εδώ και λίγες μέρες όμως είναι πλέον και το Ψυχικό, ο Φάρος και το Jesus Crust.
Και είναι οι λόγοι ή οι φούρνοι “νέας γενιάς”, αν προτιμάτε, που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι σε λίγο καιρό στην Αθήνα, δε θα χρειάζεται να ζηλεύουμε τις boulangerie του Παρισιού, ούτε τις venesouarie της Βιέννης, ούτε το Le Pain Quotidien κατά προτίμηση στη περιοχή Merode στις Βρυξέλλες, ούτε το Gail’s στο Marylebone του Λονδίνου.
Και σταματάμε εδώ τη νοερή περιπλάνηση γιατί ο στόχος μας δεν είναι το name dropping. Απλά, η ίδια νοερή περιπλάνηση, ήταν το πρώτο πράγμα που συζητήσαμε με την Ξανθή Σαραφιανού, την ιδιοκτήτρια του ολοκαίνουργιου Jesus Crust επί της οδού Σολωμού στον Φάρο του Ψυχικού.
“Προϊόν ζύμωσης…”
Brand name: “Jesus crust”. 'P(r)ay here": Επιγραφή πάνω από το ταμείο. “May this bag be with you”: Εύκολο να το μαντέψετε αυτό, αλλά είναι ό,τι αναγράφεται πάνω στη χάρτινη σακούλα μέσα στην οποία, στον συγκεκριμένο φουρνο, θα σας συμβουλέψουν πως μπορείτε να διατηρήσετε το “αληθινό” ψωμί, αυτό που πολλές ξεχνάμε ότι είναι ένας ζωντανός οργανισμός.
Και όλα τα παραπάνω είναι “προϊόν” της φαντασίας και της δουλειάς της Ξανθής Σαραφιανού αλλά και της σχεδιαστικής υπογραφής του Studiomateriality που “βγάζει μάτι”, πάντα διακριτικά και καλαίσθητα.
Η Ξανθή πριν ανοίξει τον συγκεκριμένο, νέας γενιάς φούρνο, πέρασε από τα “40 κύματα της εστίασης”. Εργάστηκε σε μαγαζιά όπως είναι, μεταξύ άλλων, τα Malconis, Balthazar και Albion, μέχρι σήμερα, που τη βρίσκουμε ως “superwoman” να υπερασπίζεται το αληθινό ψωμί, εξηγώντας με υπομονή τα είδη, τα προτερήματα και τα tips για τη σωστή του συντήρηση πίσω από τον πάγκο του νέου φούρνου που μόλις δημιούργησε με σεφ, τον Γιώργο Νούσια.
Από προζυμένια καρβέλια και σάντουιτς μέχρι τα cinnamon rolls, τη φανουρόπιτα και τα κόλλυβα αλλά και τους νέους πειραματισμούς που είναι στο πρόγραμμα με πρωταγωνιστή το παντζάρι στο Jesus Crust, θα ξαφνιαστείτε. Γευστικά και ευχάριστα.
Η Ξανθή μας τόνισε σχετικά “Το προζύμι που χρησιμοποιούμε είναι τριών ετών.Τα ψωμιά μας όπως και όλα τα υπόλοιπα προϊόντα φτιάχνονται κάθε μέρα στο παρασκευαστήριο μας το πρωί και ψήνονται κατά τη διάρκεια που είναι ανοιχτό το μαγαζί. Γι αυτό το λόγο και έχουμε λίγους κωδικούς. Είμαστε ένα mini new age bakery και γι αυτό η παραγωγή μας είναι περιορισμένη”. Με λίγα δικά μας λόγια, να πάτε όσο πιο πρωί μπορείτε.
Το “ψωμί” της σημερινής ημέρας
Ένεκα της ημέρας που θα δημοσιευθεί αυτό το άρθρο, της Ημέρας Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, η Ξανθή με προέτρεψε να δημοσιεύσω τα παρακάτω της λόγια.
Όχι εν είδη κάποιου φεμινιστικού παραληρήματος που δυστυχώς πολλοί θα σπεύσουν να χαρακτηρίσουν για ευνόητους, πατριαρχικούς λόγους, αλλά ως “προϊόν ζύμωσης”...
“Όλα τα χρόνια που ασχολούμαι με την εστίαση (και κάνω αυτήν την δουλειά με πάρα πολλή αγάπη), υπήρξαν άπειρες φορές που έδωσα ιδέες, πρότεινα πράγματα ζητώντας σε άνδρες συνεργάτες να συνεργαστούμε, θέλοντας να επενδύσω και δικά μου λεφτά. Αλλά πάντα εισέπραττα τον κλασικό ρατσισμό που βιώνουμε εμείς οι γυναίκες και ειδικά σε ανδροκρατούμενο επαγγέλματα όπως είναι και αυτό της εστίασης. Η κοινωνία και η πάγια κατάσταση στο επάγγελμα αυτό με έκανε να δειλιάζω και να φοβάμαι να προχωρήσω μόνη μου.Τελικά τα έκανα όλα μόνη μου, χωρίς καμία βοήθεια και τα κατάφερα. Φυσικά έχω έναν υπέροχο ακομπλεξάριστο σύζυγο όπως και κάποιους παρά πολύ καλούς φίλους που πιστεύουν σε εμένα. Αυτό για όλες τις γυναίκες εκεί έξω που είναι ικανές δυναμικές με ταλέντο και φοβούνται να προχωρήσουν, να μπουν στον κόσμο του επιχειρείν”.
Σχόλια