Μήπως νιώθετε ότι στη πανδημία οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν σημαντικά; Μήπως πλέον είναι συγκεχυμένες οι ώρες εργασίας με αυτές της προσωπικής ζωής; Άραγε συμμερίζονται οι οργανισμοί πως φαινόμενα burn out, παραιτήσεις, αιτήματα για ευέλικτη εργασία με έμφαση τις ικανοποιητικές αποδοχές συνάμα με τη καλή ψυχική υγεία είναι ζητήματα που δεν είναι αμελητέα;
Ο διάλογος έχει ανοίξει και πληθαίνουν οι φωνές για μια βιώσιμη αλλαγή στην αγορά εργασίας. Το φαινόμενο, δε, των «Quitfluencers» απειλεί να δημιουργήσει «πανδημία παραιτήσεων».
Αυτό αποτυπώνεται σε τελευταία έρευνα του Ομίλου Adecco στην οποία υπογραμμίζεται το γεγονός πως η επαγγελματική εξουθένωση ως ένα μείζων πρόβλημα που λαμβάνει διαστάσεις πανδημίας μεταξύ των εργαζομένων ανεξαρτήτως ηλικίας, κλάδου ή εθνικότητας.
Όπως εξηγεί η έρευνα, η πανδημία και τα πρωτοφανή μέτρα περιορισμού που εφαρμόστηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο είχαν άμεσες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία όλων των ανθρώπων και ειδικότερα των εργαζομένων, οι οποίοι κλήθηκαν αφενός να διαχειριστούν τα αυξημένα επίπεδα άγχους, θυμού και μοναξιάς που προκάλεσε ο εγκλεισμός αφετέρου έπρεπε να παραμείνουν παραγωγικοί και προσηλωμένοι στην εργασία τους.
Σε θέση ουραγού οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα
Για μια ακόμη φορά βέβαια, όπως σε πολλούς ευρωπαϊκούς Μ.Ο, οι Έλληνες εμφανίζονται στη τελευταία θέση όσον αφορά το βαθμό επιβάρυνσης της ψυχικής τους υγείας σε όλη την Ε.Ε.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως σε οι Έλληνες, σε ποσοστό 37% (10% πάνω από τον μέσο όρο) δηλώνουν ότι η ψυχική τους υγεία έχει χειροτερέψει τους τελευταίους 12 μήνες. Στις επόμενες θέσεις βρίσκεται η Φινλανδία με 34%, η Ισπανία με 32% και η Γαλλία με 31%.
Σε γενικές γραμμές παγκοσμίως, 1 στους 4 εργαζόμενους ανέφερε ότι η ψυχολογία του χειροτέρεψε τον τελευταίο χρόνο.
Πιο «αδύναμοι» οι νεότεροι
Σύμφωνα με τα ευρήματα της ίδιας έρευνας Milinnials και Γενιά Z δείχνουν να έχουν επηρεαστεί περισσότερο από αυτές τις συνθήκες (42% και 40% αντίστοιχα), ενώ πολύ μεγάλη είναι και η διαφορά στις απαντήσεις μεταξύ των στελεχών που κατέχουν θέσεις ευθύνης (45%) οι οποίοι, όπως φαίνεται, νιώθουν πολύ περισσότερο πιεσμένοι και καταβεβλημένοι από τα στελέχη που δεν έχουν θέσεις ευθύνης (29%).
Τι αναζητούν οι εργαζόμενοι
Ενδεικτικό της σημερινής κατάστασης διεθνώς είναι το γεγονός πως σχεδόν 4 στους 10 εργαζόμενους σκέφτονται να αλλάξουν εργασία το επόμενο 10μηνου, λόγ ω στρες και μεγάλης καταπόνησης, ενώ οι μισοί - σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας - εκτιμούν πως θα βιώσουν μια επαγγελματική εξουθένωση στο άμεσο μέλλον.
Όπως σημειώνει η Adecco, «οι αριθμοί αυτοί είναι ιδιαίτερα ανησυχητικοί για την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο της εργασίας επειδή ένα εργατικό δυναμικό που νιώθει ψυχολογικά καταβεβλημένο, όχι μόνο δεν είναι παραγωγικό αλλά αναζητεί διαρκώς τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, ενισχύοντας έτσι το φαινόμενο της «Σιωπηλής Παραίτησης» που παρατηρείται σε πολλές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο σήμερα».
3 μέτρα που πρέπει να εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις
Σύμφωνα με την έρευνα:
- Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους εργαζομένους τους να κάνουν χρήση της ετήσιας άδειάς τους για να αποσυμφορίζονται, όποτε νιώθουν την ανάγκη.
- Οι εταιρείες οφείλουν να καλλιεργούν ένα κλίμα εμπιστοσύνης και μια υποστηρικτική κουλτούρα που θα εξασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι θα αισθάνονται ασφαλείς.
- Οι εργοδότες θα πρέπει να επιτρέπουν στους εργαζομένους τους να απουσιάζουν ορισμένες μέρες από την εργασία τους, όταν αισθάνονται πιεσμένοι ψυχολογικά, ώστε να μπορούν να αναρρώσουν.
Η ικανοποίηση και η αφοσίωση των εργαζομένων καθορίζεται από πολλούς παράγοντες
Τέλος, καθώς οι εταιρείες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο των μαζικών παραιτήσεων, εξαιτίας της αύξησης του πληθωρισμού και του κόστους ζωής αλλά και του φόβου μιας επικείμενης ύφεσης, η έκθεση επισημαίνει ορισμένες λύσεις που θα μπορούσαν να μειώσουν την απώλεια εργαζομένων.
Τα ευρήματα της έρευνας καθιστούν σαφές ότι ενώ το ύψος των απολαβών ήταν ένα αποτελεσματικό εργαλείο πρόσληψης τα τελευταία χρόνια, οι εργαζόμενοι δεν μένουν πλέον σε μια επιχείρηση μόνο για τον μισθό.
Απαιτείται επίσης η ύπαρξη μιας ισχυρής εταιρικής κουλτούρας που προσφέρει ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, καλό εργασιακό περιβάλλον και προσεκτικά σχεδιασμένες ευκαιρίες ανάπτυξης, ειδικά για τα νεότερα στελέχη.
Η συνολική εργασιακή ικανοποίηση σήμερα είναι πολυδιάστατη και βασίζεται στον καθορισμό της αμοιβής ανάλογα με την απόδοση, στην δυνατότητα εξέλιξης αλλά και στην ευελιξία, την ψυχική υγεία και την ευημερία.
Σχόλια