Επιχειρηματίας. Δημιουργικός, εντός και εκτός γραφείου
Συμβουλές δημιουργικότητας για την καθημερινότητα του επιχειρηματία.
Ξύπνημα. Ντους. Πρωινό. Αυτοκίνητο. Γραφείο. Καφές. Traffic meeting. Σημαντικό ραντεβού. Τηλεφωνήματα. Συναντήσεις. Skype με Ιταλία. Δεύτερος καφές. Μικρό διάλειμμα. Ραντεβού. Επαναλάβατε μέχρι το απόγευμα.
Η καθημερινή ρουτίνα του επιχειρηματία είναι πάντα δύσκολη και απαιτητική. Είναι σχεδόν αδύνατο για τον entrepreneur να εφησυχάσει, έστω και για λίγα λεπτά. Αυτό, χωρίς να το καταλάβετε, ίσως σας οδηγήσει σε μία λογική “απολύτως απαραιτήτων” από το ντύσιμο μέχρι τη συμπεριφορά σας. Με άλλα λόγια, τυποποιείστε και “σκοτώνετε” τη δημιουργικότητα που έχετε μέσα σας.
Αυτό όμως δεν πρέπει να συμβαίνει. Δείτε στο άρθρο μου που ακολουθεί κάποιες συμβουλές που θα επαναφέρουν τη δημιουργικότητα στην καθημερινότητά σας, εντός και εκτός γραφείου.
Εντός γραφείου
Ξεκινώ με κάποιες συμβουλές για τον χώρο που περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας (και πολλοί από εσάς και της νύχτας).
Διακόσμηση
Μήπως τα κάδρα πίσω σας έχουν κιτρινίσει μετά από τα αμέτρητα χρόνια που κρέμονται στο ίδιο σημείο; Μήπως εκείνη η φωτογραφία πάνω στο γραφείο σας, που δείχνει την κόρη σας με το κουβαδάκι της στη θάλασσα είναι μεν αξιαγάπητη, αλλά η κόρη σας μόλις έκανε το μεταπτυχιακό της στο Λονδίνο;
Η αλλαγή διακόσμησης θα φέρει αέρα ανανέωσης και δημιουργικότητας, τόσο στον χώρο σας, όσο και στον τρόπο που σκέφτεστε, ενώ θα έχει και θετικό αντίκτυπο στους ανθρώπους σας.
Προσπαθήστε το επόμενο πρωινό από τη στιγμή που θα διαβάσετε αυτές τις γραμμές να μπείτε στο γραφείο σας (ή τον χώρο εργασίας σας στο σπίτι) και να το δείτε μέσα από τα μάτια ενός τρίτου. Σας εμπνέει αυτός ο χώρος; Διεγείρει τη δημιουργικότητά σας; Τι θα αλλάζατε αμέσως και τι σε λίγες μέρες; Τι θα κρατούσατε για πάντα; Απαντήστε ειλικρινά σε αυτές τις ερωτήσεις και ξαναβάλτε τη δημιουργικότητα στην επαγγελματική σας ζωή.
Ενδυμασία
Μήπως το αγαπημένο σας σακάκι ή ταγιέρ έχει γίνει πλέον σήμα κατατεθέν σας σε βαθμό που κουράζει τόσο εσάς όσο και τους υπαλλήλους σας; Μήπως έχουν αρχίσει ήδη να κυκλοφορούν αστεία εντός της εταιρείας για το πουλόβερ που δεν βγαίνει από πάνω σας; Κάντε μία μικρή επανάσταση και βάλτε λίγη δημιουργικότητα στο ντύσιμό σας.
Προσοχή: κανείς δεν εισηγείται να φτάσετε στο άλλο άκρο και να εμφανιστείτε στο γραφείο με κάλτσες διαφορετικού χρώματος. Εάν είστε συντηρητικός, ή απλά αδιαφορείτε για το ντύσιμό σας, λίγες πινελιές δημιουργικότητας, κυρίως, όσον αφορά τα χρώματα αρκούν. Θα εκπλαγείτε από το πόσες πολλές φορές θα ακούσετε από τους ανθρώπους σας “πόσο σας πάει το θαλασσί” (επειδή στην πραγματικότητα, δεν το φορούσατε ποτέ).
Τέλος, η προσθήκη κάποιου δημιουργικού στοιχείου στην ενδυμασία σας είναι καλή και για την εικόνα σας στις τηλεδιασκέψεις (Zoom, Teams, Skype κ.λπ.) που τείνουν να γίνουν κανόνας πλέον στο σύγχρονο επιχειρείν.
Εκτός γραφείου
Όμως, η ζωή για τον επιχειρηματία δεν πρέπει να σταματά τη στιγμή που χαιρετά τη ρεσεψιονίστ του και φεύγει από το γραφείο. Δείτε στη συνέχεια πώς μπορείτε να προσθέσετε πινελιές δημιουργικότητας στην καθημερινότητά σας εκτός επιχείρησης.
Δημιουργία στην κουζίνα
Ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, σπουδών και ενδιαφερόντων, λίγα πράγματα ξεπερνούν τη δημιουργικότητα και τη χαρά που παίρνει κάποιος από τις στιγμές που μαγειρεύει. Δεν είναι τυχαίο. Η δημιουργία ενός πιάτου, παραδοσιακού ή νέου, ή ενός κοκτέιλ είναι παρόμοια με την επιτυχία στο επιχειρείν: κτίζεται σταδιακά, μέσα από στάδια τα οποία δεν μπορείς να παρακάμψεις.
Εάν λοιπόν νιώθετε ότι κάπου έχετε “κολλήσει” ή “σας πνίγει η ρουτίνα”, ένα ταξίδι στην κουζίνα, ακόμα και για να μαγειρέψετε ένα όσπριο με τον δικό σας ξεχωριστό τρόπο, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Εάν μάλιστα καταφέρετε να δημιουργήσετε κάτι ιδιαίτερα νόστιμο, που θα αποσπάσει τα εύσημα όλης της οικογένειας, αποκτάτε και επιπλέον κίνητρο για την επόμενη φορά. Σας το συστήνω και προσωπικά!
Ακούστε, δείτε, διαβάστε
Δεν υπάρχει ζωή χωρίς εγκεφαλικά ερεθίσματα. Δεν υπάρχει όμως και δημιουργικότητα. Το “γηράσκω αεί διδασκόμενος” του σοφού Σόλωνα πριν 25 αιώνες μπορεί επίσης να αποδοθεί και ως “δημιουργώ αεί διδασκόμενος”. Αρκεί όμως να ορίσετε χρόνο για αυτό.
Τα εγκεφαλικά ερεθίσματα που χρειάζεστε, σχεδόν σε καθημερινή βάση, μπορούν να προέλθουν μέσα από μία ταινία, ένα βιβλίο, ένα μουσικό κομμάτι ή ένα άρθρο σε κάποιο portal. Είναι πολύ σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για αυτά και να μην το αναβάλλετε για την επόμενη και τη μεθεπόμενη.
Αφιερώστε μία ώρα την ημέρα ακούγοντας, διαβάζοντας ή βλέποντας κάτι δημιουργικό και θα δείτε άμεσο και πολλές φορές θεαματικό αποτέλεσμα στη δική σας δημιουργικότητα.
Σχόλια