NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Bread B.C στο Χαλάνδρι: Η νέα ιστορία μιας “συνταγής” Π.Χ

Bread B.C στο Χαλάνδρι: Η νέα ιστορία μιας “συνταγής” Π.Χ

Πάνε λίγοι μήνες από το πρόσφατο Open Athens που μας έφερε στο Κολωνάκι και στο κατώφλι του δημιουργικού γραφείου Saint of Athens. Την ημέρα εκείνη μας παρουσίασαν, μεταξύ άλλων, το αποτέλεσμα μιας άκρως… δημιουργικής εργασίας πάνω σε ένα ενδιαφέρον project με αύρα, “αρχαϊκή”.

Γραμματοσειρές με αναφορές στην προϊστορική εποχή, γήινα χρώματα που θυμίζουν το χρώμα του χώματος ή του σιταριού και 100 χειροποίητα μοναδικά πλακάκια που παραπέμπουν στους λιθόκτιστους φούρνους που βρίσκονταν σε εξωτερικούς χώρους σε αλλοτινές εποχές…

Saint_of_athens_05.08.20224301_G.jpg?mtime=20221103160622#asset:381574


Και το όνομα του project, Bread B.C. Ο τρίτος κατά σειρά, θα λέγαμε εμείς, φούρνος νέας γενιάς της Αθήνας (αφού βάζουμε στην ίδια κατηγορία τα Kora στο Κολωνάκι και Τρομερό Παιδί στα Ιλίσια) που άνοιξε μόλις πριν από λίγες μέρες στο Χαλάνδρι.

Από την αρχαιότερη στην πλέον σύγχρονη συνταγή ψωμιού

bread-bc-3.jpg?mtime=20221103160508#asset:381572


Σύμφωνα με την ιστορία η πρώτη συνταγή του κόσμου αφορούσε, όπως είναι άλλωστε αναμενόμενο, στο ψωμί. Η παλαιότερη συνταγή βρέθηκε στους τοίχους ενός αρχαίου αιγυπτιακού τάφου και δίδασκε στους ανθρώπους πώς να φτιάχνουν ψωμί. Το ψωμί ανέκαθεν αποτελούσε το θεμέλιο της τροφής και βρισκόταν στο κέντρο της καθημερινής ζωής.

Σήμερα το ψωμί του Bread B.C. γεννιέται αποκλειστικά από φυσικό προζύμι αργής ωρίμανσης χωρίς πρόσθετα, συντηρητικά ή ζάχαρη. Στην ουσία ωριμάζει για τουλάχιστον 16 ώρες, έως και 36. Για τον λόγο αυτό ένα καλό tip να επισκεφθείτε τον φούρνο την Δευτέρα για τους ευνόητους, σχετικούς λόγους.

Από την προπύρα ως την φοκάτσια και από την φοκάτσια ως το ψωμί

Saint_of_athens_05.08.20224236_G.jpg?mtime=20221103160655#asset:381575


Το αγνό ζυμωτό ψωμί αλλά και η λεγόμενη λακωνική προπύρα ή αλλιώς η ελληνική φοκάτσια διαπερνούν μια μακραίωνη παράδοση και εμφανίζονται στο σήμερα με μια εύπεπτη, τραγανή και μαστιχωτή υφή.

Και αν αναρωτιέστε πως προέκυψε η ιστορία της “ελληνικής φοκάτσια” η ιστορία έχει ως εξής. Στα παλιά σπίτια που διέθεταν πέτρινο φούρνο στον κήπο τους αφού έκαιγαν τα ξύλα στο φούρνο και μάζευαν τα κάρβουνα, αλλά προτού φουρνίσουν το ψωμί, έριχναν τις προπύρες μέσα σε ορθογώνια ταψιά με ελαιόλαδο και γενναίες δόσεις μυρωδικών.

bread-bc-7.jpg?mtime=20221103160722#asset:381576


Με τον τρόπο αυτό αφενός μπορούσαν να ελέγξουν τη θερμοκρασία του φούρνου και αν ήταν έτοιμος να φουρνίσει το ψωμί της ημέρας και αφετέρου δημιουργούσαν ένα πρόχειρο αλλά παράλληλα εύγευστο κολατσιό που μπορούσαν να φάνε επί τόπου.

Στο Bread B.C ο ερασιτέχνης αρτοποιός Περικλής Βούρθης με τον έμπειρο ζαχαροπλάστη και αρτοποιό Θανάση Σταμούδη (με προϋπηρεσία πάνω από 10 χρόνια στη Σπονδή) στο πλευρό του δημιουργούν τέσσερα είδη ψωμιού.

bread-bc-6.jpg?mtime=20221103160816#asset:381578


Ένα λευκό, σταρένιο (αντίστοιχο του «χωριάτικου»), ένα συμπαγές ψωμί με προζύμι σίκαλης, ένα που περιλαμβάνει τέσσερα είδη σιτηρών και ένα ψωμί φόρμας με κριθάρι που μουλιάζει για μέρες στο νερό.

Μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε τα χειροποίητα viennoiserie προϊόντα και ειδικά το κρουασάν γεμιστό με απαλή κρέμα φυστικιού, γλάσο λεμονιού και κομματάκια από φιστίκια.

bread-bc-8.jpg?mtime=20221103160739#asset:381577


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr