Σε εκδήλωση που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, την περασμένη Δευτέρα, η κα Όλγα Κεφαλογιάννη, πρώην υπουργός Τουρισμού, έκανε μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση του βιβλίου του οικονομολόγου, πανεπιστημιακού, Ομότιμου Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, κυρίου Παναγιώτη Ρουμελιώτη, και του Διδάκτορα Ιστορίας, κυρίου Βασίλη Κολλάρου, με τίτλο «Ο νέος ψυχρός πόλεμος».
Συγκεκριμένα η Κα Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι το βιβλίο αναφέρεται στον πυρήνα των πρωτόγνωρων και εξαιρετικά σύνθετων προκλήσεων που βιώνουμε όλα τα τελευταία χρόνια. Όπως είναι, ανέφερε, η πανδημία του κορονοϊού, με τις τεράστιες συνέπειες, τόσο υγειονομικές, κοινωνικές, οικονομικές, αλλά και γεωπολιτικές. Καθώς και η εισβολή, ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Όπως είπε, αυτό είναι ένα μείζονος σημασίας γεγονός που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, αλλάζει βίαια τα σύνορα της περιοχής, δημιουργώντας αλλεπάλληλες και ανεξέλεγκτες κρίσεις. Κρίση, ενεργειακή, οικονομική, επισιτιστική και προσφυγική.
Το βιβλίο «Ο νέος ψυχρός πόλεμος», σημείωσε η κα Κεφαλογιάννη, τοποθετείται καίρια για όλα τα παραπάνω γεγονότα. Το βιβλίο αναδεικνύει και αναλύει όλες τις πτυχές των μεγάλων και ραγδαίων γεωοικονομικών και γεωπολιτικών αλλαγών, που επέφεραν η πανδημία και ο πόλεμος. Αναδεικνύέι όλες τις προεκτάσεις και τις συνέπειες, στη νέα ιστορική πραγματικότητα που διαμορφώνεται στον πλανήτη, όσο οι συσχετισμοί δυνάμεων αλλάζουν δραματικά και με αβέβαιο αποτέλεσμα. Σήμερα οι αναταράξεις στις διαδικασίες παραγωγής και στις εφοδιαστικές αλυσίδες, ο καλπάζων πληθωρισμός, η τεράστια ενεργειακή κρίση, η κοινωνική αναταραχή που υποβόσκει, προκαλούν τη σοβαρή ανησυχία της παγκόσμιας κοινότητας, η οποία και καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον.
Οι συγγραφείς, υπογραμμίζει η κα Κεφαλογιάννη, εύστοχα και στοιχειοθετημένα, αναδεικνύουν τις κρίσιμες διαστάσεις των ιστορικών γεγονότων. Οι κλυδωνισμοί της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και αγοράς είναι τεράστιοι και είναι συνέπεια τόσο της πανδημίας, που διατάραξε το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα παραγωγής και εφοδιασμού, που άλλαξε τον τρόπο εργασίας σε πολλούς οικονομικούς κλάδους και επιβράδυνε για πρώτη φορά την παγκοσμιοποίηση, όσο και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η τραγική αυτή εξέλιξη, επισήμανε η κα Κεφαλογιάννη επέφερε την εύλογη αντίδραση της Δύσης με την επιβολή των οικονομικών κυρώσεων απέναντι στη Μόσχα. Με τη Ρωσία να αντιδρά στις επίπονες κυρώσεις της Δύσης, κηρύσσοντάς έναν πρωτοφανή ενεργειακό πόλεμο.
Έναν πόλεμο, υπογραμμίζει η κα Κεφαλογιάννη, που αναδεικνύει ξεκάθαρα ένα πράγμα, την ανιστόρητη και επικίνδυνη απόφαση κάποιων αναθεωρητικών δυνάμεων, όπως είναι η Ρωσία, να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις. Να αλλάξουν τις ισορροπίες. Με τρόπο φυσικά βίαιο και παράνομο. Ανακόπτοντας το δικαίωμα ενός ανεξάρτητου κράτους στην αυτοδιάθεση, στην ελεύθερη επιλογή συμμαχιών, στον πολιτικό προσανατολισμό του.
Στη σημερινή κατάσταση, συνεχίζει η κα Κεφαλογιάννη εν μέσω μίας παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας, και το χειρότερο, μίας πυρηνικής απειλής, η Δύση παλεύει να αναχαιτίσει τον κίνδυνο την επιθετικής Ρωσίας και να ελέγξει τα τεράστια προβλήματα που γεννιούνται στις Δυτικές κοινωνίες, από την έκρηξη του πληθωρισμού και την ενεργειακή κρίση. Αναπροσαρμόζοντας ταυτόχρονα την εξωτερική της πολιτική στην τροχιά μιας επίφοβης ρήξης με την Κίνα.
Όπως αναφέρει η κα Κεφαλογιάννη, στις σελίδες του «Νέου Ψυχρού Πολέμου», πολύ εύστοχα φωτίζεται η ανάγκη της Δύσης, να θέσει ξανά τις στρατηγικές της προτεραιότητες και να αναστοχαστεί τον ρόλο της.
Σε αυτό το ιστορικό πλαίσιο, η Δύση θα πρέπει να επανασχεδιάσει την πορεία της παγκοσμιοποίησης αλλά και τον ρόλο των εθνικών κρατών. Όχι με λογικές απομονωτισμού, που θα δημιουργούσαν περισσότερα προβλήματα, και σε καμία περίπτωση με την αναβίωση του εθνικισμού. Αλλά με διορθώσεις, σημειώνει η κα Κεφαλογιάννη, που θα είναι ικανές να δημιουργήσουν τις νέες ισορροπίες, σε έναν πολυκεντρικό και επικίνδυνο κόσμο που κάποιες φορές οι Ηνωμένες Πολιτείες διστάζουν να αναλάβουν τον ηγεμονικό τους ρόλο. Παγκόσμια προβλήματα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, ή όπως ήταν η πανδημία, απαιτούν παγκόσμιες λύσεις.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναζητά απεγνωσμένα το νέο ρόλο της. Έστω με λάθη και καθυστερήσεις, παλεύει να επικαιροποιήσει το όραμά και τον ρόλο που πρέπει να έχει απέναντι στις κρίσιμες προκλήσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε αποφασιστική και σε μεγάλη κλίμακα αντίδρασή για να προστατεύσει την οικονομία αλλά και την κοινωνία, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σήμερα, προωθεί τη στρατηγική ενεργειακή απεξάρτησή της από τη Ρωσία. Αλλά με πολλές δυσκολίες, αγκυλώσεις και καθυστερήσεις. Με τη διστακτικότητα συγκεκριμένων χωρών να προχωρήσουν σε γενναίες αποφάσεις για το ενεργειακό κόστος. Με κάποια κράτη – μέλη της να εξαρτώνται, και να διατηρούν στενούς δεσμούς με τη Μόσχα.
Την ίδια στιγμή, ειδικά μετά τον πόλεμο, σημειώνει η κα Κεφαλογιάννη, η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με μία επιτακτική ανάγκη. Να προωθήσει μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της,
σε θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.
Το σχέδιό της, η «Στρατηγική Πυξίδα», που εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2022, όπως αναφέρει η κα Κεφαλογιάννη, αποτελεί τη βάση, πάνω στην οποία μπορεί και πρέπει να δομηθεί μια στέρεη αρχιτεκτονική ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ τα επόμενα χρόνια. Είναι αυτονόητο ότι οι συνθήκες επιβάλλουν την προοπτική αυτή.
Μία προοπτική που σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, γίνεται στρατηγική επιλογή βιωσιμότητας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, μαζί με τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή, το προσφυγικό, την ενέργεια και την οικονομία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε η κα Κεφαλογιάννη, αν θέλει να σταθεί στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα, με θάρρος και γενναιότητα, στη σύγκλιση μιας συνέλευσης για την αναθεώρηση των συνθηκών της.
Να γίνει πιο αποτελεσματική, λιγότερο γραφειοκρατική, περισσότερο δημοκρατική.
Σχόλια