Οι αδερφές Λουκία και η Μίνα Παπασιδέρη, σημερινές ιδιοκτήτριες του ATTILIO θυμούνται ακόμα γλαφυρά τον ιταλικής καταγωγής πατέρα τους Αττίλιο Παπασιδέρη να κόβει με το νυστέρι και με χειρουργικές μονοκόμματες κινήσεις τους πλαστικούς μουσαμάδες στα μέτρα του εκάστοτε ξύλινου τραπεζιού.
Ανάμεσα στα είδη οικιακής χρήσεως, στα πιάτα και τα γυαλικά, στα αντικείμενα προορισμένα για τα αθηναϊκά σπίτια μιας άλλης εποχής, τα κορίτσια αυτά μεγάλωναν. Και σήμερα έχουν μετεξελίξει ένα από τα μακροβιότερα καταστήματα της περιοχής σε ένα φιλόξενο σπίτι για την τέχνη και τους Έλληνες δημιουργούς.
Στο χώρο του συνυπάρχουν, ενυπόγραφα από Έλληνες δημιουργούς, έργα γλυπτικά, επιτοίχια, σε πηλό, μέταλλο, ξύλο ή χαρτί, χρηστικά, αντικείμενα δουλεμένα στο χέρι, αλλά και σύγχρονο εικαστικό κόσμημα. Και από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα και μέχρι τις 7 Νοεμβρίου, ο χώρος τέχνης ATTILIO Οικεία Τέχνη φιλοξενεί στις βιτρίνες του, το αφιέρωμα «Μια βιτρίνα, ένα παράθυρο...».
«Μια βιτρίνα, ένα παράθυρο...»
Η δράση «Μια βιτρίνα, ένα παράθυρο...» πρωτοξεκίνησε το 2013 και επανέρχεται κάθε χρόνο την ίδια εποχή, με διαφορετική κάθε φορά θεματική. Στα πλαίσια αυτής της δράσης, το ATTILIO Οικεία Τέχνη παραχωρεί τις βιτρίνες του, σε συνεργάτες, καλλιτέχνες για να δημιουργήσουν, με αφορμή το προτεινόμενο θέμα, πρωτότυπα έργα που θα παρουσιάζονται στις εξωτερικές του βιτρίνες.
Το αποτέλεσμα είναι μια ιδιότυπη έκθεση που εμφανίζεται αιφνιδιαστικά, σαν μια τυχαία συνάντηση, μπροστά στο βλέμμα του περιπατητή,ανοίγοντας μια συνομιλία μεταξύ κοινού και δημιουργών. Στη φετινή θεματική που έχει τίτλο «Αν-Ισορροπίες» συμμετέχουν συνολικά δέκα δημιουργοί με γλυπτικά έργα και πέντε δημιουργοί με κόσμημα.
Όπως άλλωστε παρομοιάζουν την έκθεση η Μίνα και η Λυκία Παπασιδέρη είναι σαν να διαθέτουν κάθε χρόνο, για έναν μήνα τις βιτρίνες τους στους καλλιτέχνες και τα έργα τους, σαν να ανοίγουν τα παράθυρα του σπιτιού τους σε καινούριες εικόνες, συνειρμούς, λέξεις, συζητήσεις. Συναντήσεις.
Και οι δυο συμφωνούν πως «η τάση ενός πλάσματος, ενός σώματος, ενός αντικειμένου, είναι να βρίσκεται στην πιο ευσταθή θέση ισορροπίας αν και η αλληλεπίδρασή του με το περιβάλλον το ωθεί να μετατοπίζεται, αναζητώντας την διαρκώς.» Σαν ένα ανοιχτό παράθυρο.
Στην έκθεση «Αν-Ισορροπίες» λαμβάνουν μέρος, με αλφαβητική σειρά, οι καλλιτέχνες:
Μαρία Γρηγορίου / «Σχέσεις ισορροπίας», έργο δουλεμένο σε σφυρήλατο σίδερο, διαφανές χαρτί ζωγραφισμένο με ξερά παστέλ και αλουμίνιο από τενεκεδάκια που γλίτωσαν την ανακύκλωση.
Βύρων Δημητρακούλης /Tabula Rasa σύνθεση με ξύλο από παλιό βαρέλι κρασιού και ορειχάλκινες φιγούρες.
Οι κεραμίστες Γιώργος Κοκοβλής με τη «Σβούρα», έργο από πηλό grès, και Στυλιανός Κουκλάκης με το γλυπτό του, αποτελούμενο από μια κολώνα από πήλινους «ογκόλιθους» να αναμετράται με ένα, πήλινο πάλι, ανθρώπινο σώμα.
Λιάνα Παπαλέξη / «Σκάλα προς το πουθενά», σύνθεση αναπτυγμένη σε ξύλο και αλουμίνιο.
Αλέξης Παπαχατζής / «Συνάντηση», έργο από ατσάλι και αλπακά πάνω σε βάση από ξύλο βελανιδιάς.
Βαγγέλης Πολύζος /Ισορροπώντας ελεύθερο γλυπτό δουλεμένο σε μπρούντζο, ανοξείδωτη σίτα, κέρατο και αρζαντό.
Γιώργος Ποντίκης / «Στρόβος», κεραμική σύνθεση σε terra sigilatta και τεχνική raku, με αναφορά στην αρχαία ελληνική λέξη που σημαίνει τόσο την ίδια τη σβούρα όσο και οτιδήποτε περιστρέφεται ή περιδινείται σε σπειροειδή τροχιά.
Γιώργος Σεπετζόγλου / «Δαυίδ και Γολιάθ» ή «Η Ανισορροπία σε ισορροπία», σύνθεση από πηλό, οξειδωμένο χαλκό και σίδερο.
Γιώργος Χατζόγλου / «Symphony», σύνθεση σε ορείχαλκο και αλουμίνιο .
Από το χώρο του εικαστικού κοσμήματος συμμετέχουν οι σχεδιαστές:
Στέλλα Δεληγιάννη με τις «Εύθραυστες Ισορροπίες», περιδέραιο δουλεμένο σε ασήμι και πέτρα Shades of pyrite
(Night sky) δεμένο με επάλληλες, οξειδωμένες αλυσίδες.
Γιώτα Ζερίτη με την καρφίτσα της «Εκκρεμές», ( όπου συνταιριάζει πλαστικές βελόνες, πούλιες βινυλίου και ύφασμα φελλού)
Μαίρη Μαργώνη και Γιάννης Μανδυλάκης με μια σύνθεση- περιδέραιο , αποτελούμενη από διαδοχικά αρμοσμένους ημιπολύτιμους λίθους, πράσινη και κόκκινη τουρμαλίνη, τανζανίτες, μπλε τοπάζι .
Βαρβάρα Περράκη / «Ισορρόπησέ το», συμμετοχή με τέσσερα διαφορετικά έργα από οξειδωμένο χαλκό, κάτω από τον ίδιο τίτλο.
Μαρία Ψαριανού / «Η αρμονία της ανισορροπίας», περιδέραιο σχεδιασμένο με ροζ ροδόσχημους και δακρυόσχημους χαλαζίες, συναρμοσμένους σε πλέγμα από ατσαλόσχοινο και ασήμι.
Σχόλια