Το Μαμα Πειναω ξεκίνησε ως ένα χόμπι του Τάσου Αντωνίου περίπου δέκα χρόνια πριν. Σήμερα αποτελεί μια κοινότητα από foodies που όχι μόνο αγαπούν το καλό φαγητό αλλά με το κοινό χαρακτηριστικό ότι θέλουν να μπορούν να το μαγειρέψουν εύκολα, γρήγορα και νόστιμα.
Από τα χεράκια της μαμάς ως το “μαμαδίστικο” φαγητό
Αναγνωρίζουμε ότι η ταμπέλα “μαμαδίστικο” είναι πολυφορεμένη από άρθρα και εστιατόρια, deliveries και αφιερώματα, επιγραφές σε βιτρίνες και περιγραφές σε menus, σχεδόν πια παρεξηγημένη. Στην ιστορία όμως αλλά και στο βιβλίο του Τάσου που πολλοί ίσως ήδη γνωρίζετε, τα πράγματα έχουν διαφορετικά.
Ο Τάσος από μικρός στην μόνιμη προσπάθεια του να κλέψει την πρώτη μπουκιά από τα φαγητά της μητέρας του, τρύπωνε στην κουζίνα, μύριζε τα υλικά, ανακάλυπτε νέες γεύσεις. Ως φοιτητής, με ελάχιστες μαγειρικές γνώσεις, σκέφτηκε πόσο χρήσιμο θα ήταν να είχε στα χέρια του ένα βιβλίο για αρχάριους μάγειρες, με πραγματικά εύκολες και γρήγορες συνταγές. Και τελικά... το έγραψε ο ίδιος.
Αποφάσισε να μάθει να μαγειρεύει, διάβασε πολύ, πήγε σε πολλά σεμινάρια, πειραματίστηκε, ταξίδεψε και έμαθε πολλά για τη γαστρονομία μέσα από τα ταξίδια του.
Το 2009 δημιούργησε ένα site υποστηρικτικό για το βιβλίο που ετοίμαζε, με μυστικά, συμβουλές, tips, συνταγές και ό,τι έχει να κάνει με το φαγητό και την κουλτούρα του. Το όνομά του ήταν όπως αυτό το βιβλίου: Μαμα Πειναω! Το site καθημερινά αποκτούσε όλο και περισσότερους αναγνώστες, followers στα social media και σήμερα πλέον είναι ένα ευρέως γνωστό site μαγειρικής στην Ελλάδα.
Και τελικά το βιβλίο βραβεύτηκε από τον παγκόσμιο διαγωνισμό, τα βραβεία Gourmand, “τα Όσκαρ” των βιβλίων γαστρονομίας.
Η συνταγή: Ινδικό κοτόπουλο με ρύζι μπασμάτι
Σήμερα o Τάσος Αντωνίου μοιράζεται μαζί μας μια συνταγή για νόστιμο ινδικό κοτόπουλο με ρύζι μπασμάτι:
Υλικα:
450 γραμμάρια μπούτι κοτόπουλο φιλέτο
Για τη μαρινάδα
χυμός από 1 λάιμ
1 κ.γλ. κύμινο
1 κ.γλ. πάπρικα
1 κ.γλ. μπούκοβο
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
Για τη σάλτσα κάρυ
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένες
1 καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη
10 γρ. φρέσκο τζίντζερ περασμένο στην ψιλή πλευρά του τρίφτη
1 κ.γλ. γκαράμ μασάλα
2 κ.σ. πελτές ντομάτας
300 ml ζωμός κότας ζεστός
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
μαγειρεμένο ρύζι μπασμάτι
φρέσκος κόλιανδρος
φέτες λάιμ
Εκτέλεση
Σε μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας με λίγο αλατοπίπερο. Κόβουμε το κοτόπουλο σε καρέ και ανακατεύουμε με τη μαρινάδα. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Σε μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά, το τζίντζερ και λίγο αλατοπίπερο. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το τζίντζερ.
Προσθέτουμε το γκαράμ μασάλα και τον πελτέ ντομάτας, μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά μέχρι να αρωματιστούν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον ζωμό και το μαριναρισμένο κοτόπουλο με τη μισή μαρινάδα. Μαγειρεύουμε για 15 λεπτά και, στη συνέχεια, προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρινάδα που έχει μείνει στο μπολ. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε σε πιάτα συνοδεύοντας με ρύζι, ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο και φέτες λάιμ.
Προετοιμασία: 15 λεπτά
Εκτέλεση: 30 λεπτά
Για 4 μερίδες
Σχόλια