NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Αυστριακά κρουασάν, αθηναϊκές διευθύνσεις

Αυστριακά κρουασάν, αθηναϊκές διευθύνσεις

Ποιά είναι η πραγματική προέλευση αλλά και ποιοί οι προορισμοί για τις πιο νόστιμες και ανάλαφρες εκδοχές του κρουασάν στην Αθήνα; Τα παρακάτω μπορεί να σας εκπλήξουν, μπορεί και όχι. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να σας κάνουν να ξεκινήσετε τα πρωινά του Σαββατοκύριακού τρώγοντας ένα ή περισσότερα αφράτα κρουασάν.

«Viennoiserie»: Η πραγματική προέλευση του κρουασάν

Όλοι γνωρίζουμε ότι το δημοφιλές προϊόν ζύμης και το πιο αφράτο ξεκίνημα της μέρας, το croissant, είναι γαλλικό… Και όμως κάνουμε λάθος.

Αν και το όνομα του είναι γαλλικό αφού σημαίνει ημισέληνος λόγω του σχήματος του, στην πραγματικότητα έχει αυστριακή προέλευση και μία ενδιαφέρουσα ιστορία με αφετηρία το 1683.

ven-croissant.jpg?mtime=20221013120144#asset:377546


Τότε τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έκαναν πολλές προσπάθειες να κατακτήσουν την Βιέννη. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε μια προσπάθεια τους να σκάψουν μία υπόγεια σήραγγα, ένας βιεννέζος αρτοποιός ενώ ζύμωνε ψωμί άκουσε τον θόρυβο από το υπόγειο του καταστήματός του και ειδοποίησε τον στρατό αποδεικνύοντας στην αντίπερα όχθη ότι “καρβέλια ονειρεύονταν”.

Για να γιορτάσουν το γεγονός οι αρτοποιοί δημιουργησαν μια γλυκιά ζύμη σε σχήμα ημισελήνου, το μέχρι τότε τρομακτικό σύμβολο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το κρουασάν κέρδισε γρήγορα την καρδιά και των Γάλλων, οι οποίοι τελειοποίησαν την συνταγή και δημιούργησαν ποικίλες παραλλαγές. Μάλιστα, πολλά ζαχαροπλαστεία στη Γαλλία με κρουασάν και πάστες φέρουν την ένδειξη «Viennoiserie» ακόμα και σήμερα.

Και αν πολλοί συγχέουμε μέχρι σήμερα την προέλευσή του, πιθανώς να γνωρίζουμε αρκετά καλύτερα τους προορισμούς για τις πιο νόστιμες εκδοχές του στην Αθήνα.

Η προέλευση της γλυκιάς μυρωδιάς και οι αθηναϊκές εκδοχές του κρουασάν

Βουτύρου, με σοκολάτα, κάστανο, μαρμελάδα ή cream patisserie. Tο ερώτημα είναι που βρίσκουμε τις καλύτερες αθηναϊκές εκδοχές του κρουασάν. Εμείς σας συγκεντρώσαμε τις παρακάτω.

Κora Bakery


Δεν είναι τυχάιο ότι βρίσκεται πρώτο στη λίστα μας αφού στο website τους διαβάζουμε αυτό: “Όλα τα είδη βιενουαζερί φτιάχνονται με φρέσκια ζύμη κρουασάν που παράγουμε από το μηδέν. Η διαδικασία αυτή διαρκεί έως και 72 ώρες. Είναι για μας μια εμμονική και λεπτομερής ιεροτελεστία, που εκτελούμε με πολλή αγάπη αλλά και ευλάβεια. Οι ζύμες του κρουασάν, αφήνονται πολλές ώρες να ζυμωθούν και να ωριμάσουν. Σε αυτές χρησιμοποιούμε εξαιρετικής ποιότητας γαλλικό βούτυρο με ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα οποία χαρίζουν την τέλεια κρούστα και ψίχα στα γλυκά μας”.

Overoll Croissanterie

Αν και το έχουμε συνηθίσει στο κέντρο της Αθήνας ως ένα από τα πιο καίρια σημεία για την παραλαβή των κρουασάν μας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι ανοίγει πλέον και στο Χαλάνδρι ο δεύτερο μας κατάστημα, θα σας υποδεχτεί στο κέντρο του Χαλανδρίου και συγκεκριμένα στον πεζόδρομο της οδού Κατσουλιέρη, στο νούμερο 10.

Τρομερό παιδί


Ο αγαπημένος φούρνος νέας γένιας με το λευκό χρώμα και τη μίνιμαλ αισθητική με τις βιτρίνες που μοιάζουν περισσότερο με εκείνες των κοσμημάτων. Κόσμημα γεύσης και τα κρουασάν του που φτιάχνονται με φρέσκο βούτυρο.

Πορτατίφ

Στο Πορτατίφ έχουμε αρκετές επιλογές από κρουασάν, από βουτύρου έως φράουλας εμείς αν μας ρωτάτε, προτιμούμε το κρουασάν με γεύση φυστίκι.

Mike

Είτε στην πλατεία Μαβίλη είτε στην Φιλοθέη δίπλα από την Παλιά Αγορά το κρουασάν μπουγάτσας με την γενναία δόση άχνης ζάχαρης είναι που νικάει.

Bon bon fait maison

Χαμηλά στην πεζοδρομημένη οδό Πετράκη θα βρείτε το Bon bon fait maison και τα αφράτα κρουασάν του.

Queen Bee

Στο γωνιακό μαγαζί της Πατριάρχου Ιωακείμ θα βρείτε φρέσκα κρουασάν με γέμιση πραλίνα, μασκαρπόνε, φιστίκι. Ιδανικά συνδυάστε με καφέ στο χέρι στο μπεζ ποτηράκι με τη μέλισσα και περπάτημα στην περιοχή.

Ciao italia

Ίσως μπαίνει στη λίστα μας μόνο και μόνο γιατί ο Φοίβος Δεληβοριάς, έχει τραγουδήσει ότι έχει καθίσει όλη νύχτα στο Ciao Παγκρατίου, ίσως γιατί σε κάθε περίπτωση τα κρουασάν του είναι εντυπωσιακά, κάτι σαν θεσμός για μια γενιά ξενύχτηδων και όχι μόνο.

Fika

Στα σύνορα Νέου Κόσμου και Ακρόπολης φρεσκοφουρνίζει λαχταριστά κρουασάν από το πρωί. Εμείς επιλέγουμε τα κρουασάν αμυγδάλου.

Alfiere

Στο μικρό cafe, bistrot ή bar, αναλόγως με το πως θέλει να το δει κανείς, της οδού Σέκερη, εμείς και πολλοί ακόμη που εργάζονται στα χιλιάδες γραφεία της γύρω περιοχής το προτιμούμε για το κρουασάν του με την ελαφρά εσάνς λεμονιού.

Τα συγκεκριμένα κρουασάν βέβαια προέρχονται από την Delifrance που από την ίδρυσή της στη Γαλλία το 1978, δημιουργεί προϊόντα αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής, κρουασάν και αλμυρά σνακ για τους επαγγελματίες της εστίασης σε 100 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr