Όταν κατανοούμε σε βάθος το burnout, μπορούμε να λάβουμε δράση.
Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:
- Ποιοι εργαζόμενοι είναι πιο επιρρεπείς στο burnout.
- Σε ποια προβλήματα υγείας μπορεί να οδηγήσει.
Όλοι έχουμε ακούσει για το burnout. Και παρόλο που υπάρχει εδώ και καιρό, δεν μπορώ να σκεφτώ μια περίοδο που διεξαγόταν μια τόσο έντονη συζήτηση γύρω από το γεγονός ότι ο τρόπος που ζούμε και εργαζόμαστε επηρεάζει την ευεξία μας.
Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τι σημαίνει burnout. Μερικοί από εμάς το έχουμε βιώσει ενώ άλλοι βρίσκονται στο μεταίχμιο. Γνωρίζουμε ότι οι γιατροί, οι νοσοκόμοι και άλλοι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής βιώνουν σοβαρό burnout τους τελευταίους 18 μήνες της πανδημίας. Και σε ό,τι αφορά στην διάγνωσή του, αυτή δεν είναι πάντα προφανής. Το 2019, ο ΠΟΥ όρισε το burnout ως ένα φαινόμενο που προέρχεται από την συσσώρευση εργασιακού στρες και χαρακτηρίζεται από 3 στοιχεία:
- Υπερβολική κούραση (που οφείλεται στις πολλές ώρες εργασίας, στα ρευστά όρια και στο φόρτο εργασίας)
- Αισθήματα κυνισμού και απομάκρυνσης
- Αίσθηση αναποτελεσματικότητας και έλλειψης επιτυχίας
Σου ακούγεται οικείο; Αν ναι, δεν είσαι μόνος. Ως γιατρός που έχει θεραπεύσεις ασθενείς που πάλευαν με το burnout – και ως κάποιος που το έχει βιώσει – έχω δει πόσο δύσκολο είναι. Αλλά όταν το κατανοήσουμε, μπορούμε να λάβουμε δράση και να υιοθετήσουμε συνήθειες μέσω Μικροβημάτων που μας βοηθούν να ζήσουμε καλύτερα και να δουλέψουμε αποτελεσματικότερα. Ακολουθούν 3 σκέψεις που πρέπει να λάβεις υπόψη αν πάσχεις από burnout:
1. Μπορείς να βιώσεις burnout σε μια δουλειά που λατρεύεις. Είναι προνόμιο να κάνεις μια δουλειά που σε γεμίζει, αλλά αυτό δεν σε θωρακίζει απαραίτητα από το burnout. Για την ακρίβεια, έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 3.700 επαγγελματίες αποκάλυψε ότι οι εργαζόμενοι με σκοπό είναι πολύ πιο στρεσαρισμένοι συγκριτικά με εκείνους που δεν έχουν σκοπό. Οι εργαζόμενοι με σκοπό έχουν μειωμένη ευεξία, ανθεκτικότητα και αποτελεσματικότητα. Αν έχεις εξαντληθεί ποτέ ασχολούμενος με ένα project που έχει νόημα για σένα, ξέρεις την αίσθηση. Είναι προνόμιο να κάνεις μία ουσιαστική δουλειά, αλλά αν νιώθεις εξουθενωμένος, ένα Μικροβήμα είναι να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου γιατί κάνεις αυτή τη δουλειά. Γιατί ασχολείσαι με αυτό το αντικείμενο ή γιατί θέλεις να βοηθήσεις τους ανθρώπους. Η υπενθύμιση θα σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις τις δύσκολες στιγμές με περισσότερη ανθεκτικότητα.
2. To burnout δεν είναι ατομικό πρόβλημα. Είναι οργανωσιακό πρόβλημα και δυστυχώς είναι μεταδοτικό. Έρευνες σε γιατρούς και νοσοκόμους αποδεικνύουν ότι όταν ένα άτομο σε εργασιακό περιβάλλον βιώνει συναισθηματική εξουθένωση και burnout, περισσότεροι συνάδελφοι είναι πιθανό να βιώσουν burnout, επίσης. Γι’ αυτό το λόγο στη Thrive δίνουμε έμφαση στη δύναμη των προτύπων που εμπνέουν και επιταχύνουν την αλλαγή στην κουλτούρα. Όταν οι άνθρωποι αποτελούν πρότυπο, δημιουργούν μια κουλτούρα, όπου ενθαρρύνεται η αυτοφροντίδα.
3. Το burnout σχετίζεται με το χρόνιο στρες. Μια έρευνα που διήρκεσε 10 χρόνια σε εργαζομένους σε εργοστάσια έδειξε ότι το burnout οδηγεί σε εισαγωγή στο νοσοκομείο για καρδιαγγειακά προβλήματα. Υπάρχει, επίσης, ένας σύνδεσμος μεταξύ burnout και χρήσης ουσιών, καθώς κι ένας δείκτης μεταξύ burnout και εισαγωγής στο νοσοκομείο για προβλήματα ψυχικής υγείας.
4. Οι άνθρωποι που εργάζονται σε επαγγέλματα που βοηθούν άμεσα άλλους (π.χ, γιατροί, νοσοκόμοι) βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για burnout ανάμεσα στους εργαζομένους στις Η.Π.Α. Αυτοί οι εργαζόμενοι συχνά ξεχνούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, καθώς αφιερώνουν περισσότερο χρόνο και ενέργεια σε βάρος της ευεξίας τους. Αν αυτό σε αφορά ή αφορά κάποιον στη ζωή σου, μάθε ότι η επιστήμη μας λέει με σαφήνεια ότι η αυτοφροντίδα είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να κάνεις για να φροντίσεις σωστά κάποιον άλλο.
Αρχική δημοσίευση από Dr. Aaliya Yaqub, Chief Medical Officer, στο www.thriveglobal.gr
Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.
Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.
Σχόλια