Ξεχάστε τα χρηματιστήρια μετοχών συμβουλεύουν την περίοδο αυτή οι ξένοι οίκοι. Ρευστά διαθέσιμα, χρηματιστήρια εμπορευμάτων και ακίνητα είναι οι επιλογές των ξένων οίκων στο τέλος του γ’ τριμήνου και βάσει των εξελίξεων που επικρατούν στους κλάδους ενέργειας.
Οι ενεργειακές εξελίξεις από την προηγούμενη Παρασκευή είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, κυρίως για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις, τις εμπορικές, τις επιχειρήσεις πρωτογενούς τομέα (αγροτικές εργασίες, κτηνοτροφικές, μεταλλουργικές και εξορυκτικές) και σε δεύτερη φάση στις υπηρεσίες σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά κόστη.
Αύξηση 50% στο hedging σε συμβόλαια εμπορευμάτων και συνάλλαγμα
Οι μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα (πχ Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Titan Int, Viohalco, Αλουμύλ, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης κ.λπ.) από τότε που ξεκίνησε η κρίση έχουν αυξήσει τις κινήσεις τους σε επενδύσεις hedging (κάλυψης επενδυτικού κινδύνου) σε ό,τι αφορά κατ’ αρχήν τις λειτουργικές ανάγκες, δηλαδή να συγκρατήσουν την άνοδο του ενεργειακού κόστους και κατά δεύτερο λόγο να μπορούν να έχουν και κάποιο κέρδος από τις συναλλαγές.
Σε ιστορικά υψηλά το hedging σε συναλλαγματικές ισοτιμίες στην Ελλάδα
Ούτως ή άλλως οι περισσότερες ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις δουλεύουν, μέσω ειδικών τμημάτων και συνεργασιών, το hedging σε μέταλλα και συνάλλαγμα εδώ και δεκαετίες, ενώ τώρα έχουν αυξηθεί οι συναλλαγές τους πάνω από 50% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2021 και Σεπτέμβριο 2020.
Επίσης η παρατεταμένη υποχώρηση του ευρώ σε ιστορικά χαμηλά έναντι του αμερικανικού δολαρίου (κάτω από τα 0,99 δολάρια) έχει εκτινάξει τις συναλλαγές hedging σε ιστορικά υψηλά. Όπως μας πληροφόρησαν στελέχη των 4 ελληνικών τραπεζών στα treasuries, ποτέ στο παρελθόν τα συμβόλαια hedging σε ευρώ/δολάριο δεν είχαν τόσο πολλή ζήτηση, αφού εκτός από τις βιομηχανικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τις εμπορικές. Ενδεικτικά και η Jumbo έχει αυξήσει πολύ την κάλυψή της στις αγορές από την Κίνα, αφού οι περισσότερες γίνονται σε δολάριο και με κλειδωμένες ισοτιμίες ως προς το ευρώ.
Παραμένει ο κίνδυνος επάρκειας αγαθών του πρωτογενούς τομέα
Την ανάγκη αύξησης της παραγωγής, όχι μόνο στην ενέργεια, αλλά και στον πρωτογενή τομέα ζητούν οι ξένοι οίκοι επενδύσεων από την Ευρώπη. Οι τελευταίες εξελίξεις δημιουργούν όχι μόνο κινδύνους κατάρρευσης της παραγωγικής και βιομηχανικής διαδικασίας, αλλά αυξημένο κίνδυνο επάρκειας αγαθών από τον πρωτογενή τομέα. Το μήνυμα αυτό έχει περάσει ήδη στη Βρετανία αλλά και στη Γερμανία και τη Γαλλία που προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις (και δηλώσεις) η Γαλλία μέχρι το τέλος του χρόνου θα καλύπτει το 80% των αναγκών της σε τρόφιμα, ενώ αντίστοιχα επίπεδα κάλυψης αναμένεται να έχει και η Γερμανία. Σε ό,τι αφορά τη Βρετανία, οι σημερινές πολιτικές αλλαγές θα καθορίσουν και την πολιτική της νέας κυβέρνησης.
Σχόλια