Τι κοινό μπορεί να έχουν οι λεκτικοί γρίφοι με το Καστελλόριζο; Πώς τα αινίγματα μπορεί να συνδέονται με την επιστήμη;
Και ποιος μπορεί να λύσει τον παρακάτω γρίφο από τα Ποιήματα-Γρίφους που έστελνε η Ελένη Βαρβαγιάννη, στα «Καστελλοριζιακά Νέα» τη δεκαετία του 60;
Τι είναι;
Στον τοίχο με εκρέμασαν
ως καταδικασμένον
και η καρδία μου χτυπά
ωσάν των φοβισμένων,
το άψυχον μου πρόσωπον
συχνά πυκνά κοιτάζουν,
οι μαθηταί, οι δουλευταί,
και όσοι κοπιάζουν…
Το 1ο Φεστιβάλ Γρίφων πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Καστελλόριζο τον περασμένο Σεπτέμβριο με εθελοντική πρωτοβουλία. Έμοιαζε με κάτι ανάμεσα σε μια γιορτή επιστήμης, καλλιτεχνικών δρώμενων με κύρια θεματική τους γρίφους και σε ένα ανεξήγητο αντικείμενο πάνω στο νησί που ξεφεύγει από τις τρεις διαστάσεις…
Ενώ η ιστορία, το Φεστιβάλ, οι σπαζοκεφαλιές και οι γρίφοι θα επαναληφθούν στο νησί τον Σεπτέμβριο από τις 22 έως και τις 25/9, την τελευταία ημερομηνία που θα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς για τις λύσεις… πριν τις πάρει το ποτάμι ή πριν τέλος πάντων οι επισκέπτες αναχωρήσουν με το πλοίο.
Επιπλέον το ίδιο το φεστιβάλ θα ταξιδέψει εκτός νησιού με πρώτη στάση την Πάτρα (Χώρος Παλαιά Σφαγεία 21-23/10) και με επόμενη την Αθήνα (Καπνεργοστάσιο 16-18/12).
Η συγκεκριμένη οργάνωση πραγματοποιείται από την ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών) και το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης, το μοναδικό στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στον κόσμο, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και τον Δήμο Μεγίστης. Ενώ tα Υπουργεία Ανάπτυξης/ Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας, Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής το έχουν θέσει υπό την αιγίδα τους
Ψάχνοντας τις λύσεις
Πενήντα και πλέον επιστήμονες/ερευνητές από πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς της χώρας, και καλλιτέχνες συμμερίζονται το όνειρο του ιδρυτή του Μουσείου Γρίφων Μεγίστης, Πανταζή Χούλη, που ενσαρκώθηκε στην ιδέα της Ελένης Γραμματικοπούλου, γνωστής για την μακρά εμπειρία της στον χώρο της επικοινωνίας της Επιστήμης.
Μέσα από σειρά επιστημονικών εκδηλώσεων, δράσεων και καλλιτεχνικών δρώμενων με κύρια θεματική τους γρίφους το Φεστιβάλ Γρίφων δίνει την ευκαιρία σε μαθητές, τόσο από το νησί, όσο και από τη Ρόδο, αλλά και στους ενήλικες, ντόπιους και επισκέπτες, να πειραματιστούν, να δημιουργήσουν, να σκεφτούν. Ουσιαστικά να βιώσουν την επιστήμη ως μια συναρπαστική εμπειρία.
Μάλιστα το Καστελλόριζο έχει μακρά παράδοση στους γρίφους και δεν είναι τυχαίο που από το ακριτικό νησί κατάγονται οι δύο Έλληνες γριφολόγοι, ο Πανταζής Χούλης και ο Μιχάλης Τούλουζας.
Το λογότυπο του Φεστιβάλ Γρίφων παραπέμπει σε ένα Ανεξήγητο Αντικείμενο (πέρα των τριών διαστάσεων που για την... ώρα δε θα σας το αποκαλύψουμε.
Αν πάλι ακόμα αναρωτιέσαι “τι είναι;” και τη λύση στον αρχικό γρίφο που συναντήσατε σε αυτό το άρθρο, η απάντηση είναι- ακριβώς όπως ήταν γραμμένη στα «Καστελλοριζιακά Νέα» της δεκαετίας του 60: Το Ωρολόγιον.
Σχόλια