Άνω Σύρος για τους πολλούς, Άνω Σύρα για τους ντόπιους, Απάνω Χώρα για τους εναλλακτικούς.
Για πολλά χρόνια οι τουρίστες και οι επισκέπτες του νησιού δεν την είχαν βάλει στο κάδρο του ταξιδιού τους και έτσι η Άνω Σύρος παρέμεινε αναλλοίωτη, σαν ζωντανή, λίγο υπερυψωμένη και τοποθετημένη σε έναν λόφο, carte postale που απεικονίζει έναν μεσαιωνικό οικισμό.
Μια carte postale όμως που πλέον δείχνει σπίτια που ξαναπαίρνουν ζωή από ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Από Αirbnb, επισκέπτες, digital nomads που περιπλανιούνται στα στενά σοκάκια -που κανένα δεν ξεπερνά τα δύο με δυόμισι μέτρα σε πλάτος- όλες τις ώρες της ημέρας και για μια μεγαλύτερη χρονικά τουριστική σεζόν.
«Φραγκοσυριανή γλυκιά»
Απουσία αυτοκινήτων, μικρά σοκάκια, πολλά σκαλοπάτια προς πάσα ανηφορική ή κατηφορική κατεύθυνση ή κατά τόπους συναντήσεις με μια απερίγραπτη θέα, ο Καθολικός Καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου (ή Σαν Τζώρτζης) που δεσπόζει στην κορυφή του λόφου, ταράτσες σπιτιών που ταυτόχρονα είναι ο κήπος κάποιων άλλων, μπόλικες γάτες και δύο γαϊδουράκια που μεταφέρουν προϊόντα στα λιγοστά όμορφα μαγαζιά που συνθέτουν τα βασικά κομμάτια του Άνω συριανού παρόντος.
Το μεσαιωνικό οχυρό που με τις ξύλινες πύλες σε κάθε του είσοδο προστάτευσε χιλιάδες Συριανούς από τις πειρατικές επιδρομές έχει αμέτρητα λιθόστρωτα σοκάκια και μοιάζει με λαβύρινθο, στον οποίο μπορείς χαθείς και να βρεις και πάλι τον δρόμο σου ξανά και ξανά.
Στο ενδιάμεσο, ήχοι από μαχαιροπίρουνα, συνομιλίες, μια ανοιχτή βρύση ή πόρτα ενός ψυγείου που ανοιγοκλείνει και άλλοι γνώριμοι σπιτικοί ήχοι θα βγαίνουν από τα ανοιχτά παράθυρα και θα μπλέκονται με το συριανό αεράκι και τον ήχο από το σύρσιμο των μωβ ξεραμένων ανθών βουκαμβίλιας από τον αέρα στα στενά.
Τις μέρες με καθαρό ουρανό στη θέα ξεπροβάλουν η Τήνος, η Δήλος, η Πάρος και η Νάξος. Ενώ κάπου χαμηλά στον οικισμό, σε ένα σπίτι του 1850 θα βρείτε το Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη, τον ομώνυμο δρόμο και την ομώνυμη μικροσκοπική πλατεία. Το μουσείο εγκαινιάστηκε το 1995 και φιλοξενεί προσωπικά του αντικείμενα όπως χειρόγραφα, ρούχα και έγγραφα. Μπείτε πρώτα σε αυτό πριν ξαποστάσετε σε ένα από τα παρακάτω μαγαζιά της Άνω Σύρου.
Maison de Μεζέ
Στην Πιάτσα της Άνω Σύρου, υπάρχει ένα φιλόξενο παρασκευαστήριο και δοκιμαστήριο παραδοσιακών τοπικών προϊόντων.
Φρέσκο τυρί βολάκι, χειροποίητα λαδοπαξίμαδα, τουρσιά, κρίταμο και κάπαρη, γλυκά κουταλιού, λουκούμια, χαλβαδόπιτες και μαρμελάδες σε βαζάκια με ενδιαφέρουσες ετικέτες.
Δίπλα ακριβώς στο μαγαζάκι, μια μικρή αυλή με τραπεζάκια, αλλά και σκαλάκια όπου μπορεί κανείς να καθίσει προσφέρονται ώστε να δοκιμάσετε πολλά από τα προϊόντα σε ωραίους γευστικούς συνδυασμούς, πριν τα αγοράσετε.
Theosis
Το Theosis είναι άμεσα συνδεδεμένο με την κυκλαδίτικη ζωή. Εμπνευσμένο από τα μαρμάρινα ειδώλια και τα αγγεία της εποχής, μεταφέρει την παράδοση και τον μινιμαλισμό στο σήμερα.
Ενώ στα cocktails τους χρησιμοποιούν βότανα, φρούτα και πρώτες ύλες από την Σύρο και από τις Κυκλάδες, συνθέτοντας γευστικές αναμνήσεις από το μικροκλίμα της περιοχής, ταξιδεύοντας έτσι στο απέραντο Αιγαίο, το απαράλλαχτο μέσα στο χρόνο.
H Απαναχωρίτισσα
Από τα μεζεδάκια ως τα σπιτικά γλυκά, τίποτα δε θα σας αφήσει παραπονεμένους. Αλλά η μαγευτική θέα θα κλέβει συνεχώς την παράσταση, το βλέμμα σας και θα μονοπωλεί τις συζητήσει σας.
Hygge
Στην είσοδο του μεσαιωνικού οικισμού στην 'Aνω Σύρο, με τέλεια θέα στην πόλη και τα γύρω νησιά, το Hygge εστιάζει στο ελληνικό φαγητό με υψηλές όμως τεχνικές που κρύβονται πίσω από τη γεύση. Ενώ πίσω από όλα αυτά βρίσκεται ο chef Τάσος Δέμπης.
Σχόλια