Τα κεφαλονίτικα κρασιά ταξιδεύουν συνεχώς εκτός των ορίων του νησιού αλλά και της χώρας μας. Κερδίζουν διακρίσεις, εξελίσσονται, αποκτούν μια πολύπλευρη δυναμική. Και το νησί σημειώνεται ως μια όλο και πιο έντονη βούλα στον οινικό χάρτη.
Σε αντίθεση με τον, μάλλον, μαζικό τουρισμό του νησιού, οι επισκέπτες των αμπελώνων, των οινοποιείων και των γευστικών δοκιμών της Κεφαλονιάς μοιάζουν να μην περιμένουν τις καλοκαιρινές τους εμπειρίες “έτοιμες και στο πιάτο” αλλά να αναζητούν το πιο ταιριαστό για εκείνους ποτήρι…
Τα έξι οινοποιεία του νησιού παράγουν κρασιά που σέβονται και εξελίσσουν την οινική ιστορία και την αμπελουργική κληρονομιά του τόπου και ταυτόχρονα ένα “ρόδινο” οινικό παρόν.
Ας τα ανακαλύψουμε λοιπόν ένα-ένα μέσα από μερικά ποτήρια με ροζέ κεφαλονίτικο κρασί.
Gentlini Winery & Vineyards
Το οινοποιείο που βρίσκεται στις Μηνιές, κοντά στο Αργοστόλι είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε το 1984. Η δεύτερη γενιά του οινοποιείου, έχει καταφέρει να κάνει το κρασί της Κεφαλονιάς να ταξιδέψει εκτός συνόρων και να συμβάλλει στο χτίσιμο του ονόματος της Ρομπόλας, της ποικιλίας σήμα κατατεθέν του νησιού από την οποία παράγονται σημαντικά από άποψη ποιότητας κρασιά στο Ιόνιο.
Το Ροζέ κρασί του Gentilini είναι το Notes Rosé. Παράγεται από Μοσχοφίλερο με μία μικρή ποσότητα Syrah και είναι ένα ισορροπημένο ξηρό κρασί με έντονα αρώματα ροδοπέταλων και φρουτώδη γεύση.
Κτήμα Χαριτάτου
Το κτήμα στα Κλαδάτα της Παλικής αποτελείται από ιδιόκτητους αμπελώνες, μια αγροικία που χρονολογείται από το 1863, έναν ελαιώνα, οπωροφόρα δέντρα και οικόσιτα ζώα.
Η οικογένεια Χαριτάτου πιστή στην οικογενειακή παράδοση καλλιεργεί γηγενείς ποικιλίες της Κεφαλονιάς.
Το ροζέ του Κτήματος Χαριτάτου παράγεται 100% από Μαυροδάφνη και πρόκειται για ένα φρέσκο, φρουτώδες, δροσερό κρασί με έντονα αισθητό τον χαρακτήρα της ποικιλίας.
Ορεάλιος Γη
Ο Συνεταιρισμός Ρομπόλας Κεφαλληνίας αποτελείται από 300 μέλη με 1800 στρέμματα που καταλαμβάνουν περίπου το 80% της Ζώνης Ρομπόλας. Τα βασικά κρασιά που παράγει η “Ορεάλιος Γη” είναι διάφορες εκφράσεις της Ρομπόλας, όμως τα τελευταία έτη έχει δημιουργήσει και μια σειρά με άλλους μονοποικιλιακούς οίνους από Κεφαλονίτικες ποικιλίες.
Το Linos Rose είναι το ροζέ κρασί της και είναι μια μονοποικιλιακή Μαυροδάφνη. Είναι ένα κρασί δροσιστικό και φρέσκο με κύρια αρώματα από κράνμπερυ, φράουλα και σμέουρο.
Petrakopoulos Wines
Με όραμα την ανάδειξη του αμπελοοινικού πλούτου της Κεφαλονιάς, το οινοποιείο Πετρακόπουλου οινοποιεί τοπικές ποικιλίες της Κεφαλονιάς από αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας και παράγει μικρό αριθμό φιαλών.
Το Roz, το ροζέ κρασί του οινοποιείου από 100% Μαυροδάφνη, είναι ένα κρασί που εκφράζει τον χαρακτήρα της ποικιλίας.
Sarris Winery
Το οινοποιείο Σαρρή βρίσκεται στην περιοχή Αβυθό, στη νότια πλευρά της Κεφαλονιάς. Οι γηγενής ποικιλίες του νησιού βρίσκονται στο επίκεντρο της οινοποιητικής του δραστηριότητας.
Το Sarris Rosé είναι μονοποικιλιακός οίνος Μαυροδάφνης, αφιλτράριστος, με κύρια αρώματα εκείνα των κόκκινων φρούτων.
Sclavos Wines
Γνωστό για τη βιοδυναμική του μέθοδο, το οινοποιείο Σκλάβου βρίσκεται στην περιοχή Κεχριών της Παλικής. Είναι πρωτοπόρο στην ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών της Κεφαλονιάς όπως η Ρομπόλα, η Μαυροδάφνη, το Βοστυλίδι, η Μοσχατέλα, το Ζακυνθινό και το Τσαούσι, δίνοντας έμφαση στη μικροπεριοχή του κάθε αμπελώνα.
Το Alchymiste Rose είναι το ροζέ του Sclavos Wines. Είναι βιολογικό και προέρχεται από την συνοινοποίηση Μαυροδάφνης Κεφαλληνίας και Μοσχατέλας σε ποσοστά 50% Μαυροδάφνη και 50% Μοσχατέλα. Διαθέτει έναν πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα, ισορροπημένη οξύτητα και ολοκληρωμένη επίγευση.
Τέλος το Σάββατο, 6 Αυγούστου στις 20:00 τα έξι οινοποιεία του Συνδέσμου Οινοποιών Κεφαλονιάς συναντιούνται στο Νάπιερ στο Αργοστόλι για μια δοκιμή των ροζέ οίνων τους.
Το κοινό θα μπορεί να γευτεί κρασιά από όλα τα οινοποιεία και να μάθει περισσότερα για τα ροζέ κρασιά της Κεφαλονιάς απευθείας από τους ανθρώπους που τα παράγουν.
Μέρος των εσόδων θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.
Σχόλια