
O Yπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βιετνάμ, όπου έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Βιετνάμ, Ngyen Xuan Phuc, καθώς και με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Pham Minh Chinh, ενώ θα έχει συνομιλίες με τον Βιετναμέζο ομόλογό του, Bui Thanh Son.
Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο Υπουργών Εξωτερικών αναμένεται να καλύψουν κυρίως τις προοπτικές ενίσχυσης των διμερών σχέσεων σε ευρύ φάσμα τομέων (όπως οικονομία, ναυτιλία και τουρισμός), τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Βιετνάμ, την κοινή προσήλωση των δύο χωρών στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και διεθνείς εξελίξεις.
Κατά την επίσκεψη προγραμματίζεται η υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ των Διπλωματικών Ακαδημιών των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.
Eπιπλέον, ο Υπουργός Εξωτερικών θα παραδώσει, στο πλαίσιο ειδικής τελετής, οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Εξωτερικών με αποδέκτη την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή του Βιετνάμ. Η ενίσχυση θα παραδοθεί στον Υφυπουργό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του Βιετνάμ, Hoang Dao Cuong, με τον οποίο ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει και συνάντηση για τη διμερή συνεργασία.
Κατά την παραμονή του στο Ανόι, ο Υπουργός Εξωτερικών θα καταθέσει στέφανο στο Μαυσωλείο του Ho Chi Minh (Mαυσωλείο Uncle Ho’s).
Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στο Ανόι έπεται της επίσκεψης της Αντιπροέδρου του Βιετνάμ, Vo Thi Anh Xuan, στην Αθήνα (Νοέμβριος 2021) και της επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στο Ανόι, τον παρελθόντα Μάιο.
Κατά την επίσκεψή του στο Βιετνάμ ο κ. Δένδιας δήλωσε:
«Είχα την ευκαιρία σήμερα στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Βιετνάμ, μετά από την επίσκεψη εδώ της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, να συναντηθώ καταρχάς με τον Υπουργό Εξωτερικών του Βιετνάμ, κ. Bui Thanh Son, και αργότερα θα γίνω δεκτός από τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της χώρας.
Συζητήσαμε για τις διμερείς σχέσεις, τις οικονομικές μας σχέσεις, αλλά επίσης και μια μεγάλη γκάμα άλλων θεμάτων.
Το Βιετνάμ είναι χώρα που, όχι μόνο έχει συνυπογράψει την UNCLOS, τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά είναι και ενεργό μέλος στον Σύνδεσμο των Φίλων της UNCLOS.
Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήσαμε, εμείς και το Βιετνάμ, να έχουμε στενές διαβουλεύσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας, να κατανοήσουμε τις θέσεις η μία χώρα της άλλης, και να εργαστούμε μαζί για την εξέλιξη του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά και την εφαρμογή του στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Αλλά από εκεί και πέρα, συζητήσαμε και για μια άλλη σειρά συνεργασιών στο μορφωτικό επίπεδο, στο επίπεδο του αθλητισμού.
Και κάτι το οποίο συνδέει τις δύο χώρες και δεν είναι ευρύτερα γνωστό: ο Πρόεδρος Ho Chi Minh, ο ιδρυτής του Βιετνάμ, πολέμησε στο Μακεδονικό Μέτωπο την περίοδο ‘16-’17 στις τάξεις του γαλλικού στρατού.
Συμφωνήσαμε, λοιπόν, να υπάρξει προτομή του στην Έδεσσα, η οποία να αναδεικνύει αυτό το γεγονός.
Και, επίσης, συζητήσαμε για τη μεταφορά της τέφρας του Έλληνα μαχητή Σαραντίδη, ο οποίος πολέμησε με τον Βιετναμικό στρατό κατά τον πόλεμο της Βιετναμικής Ανεξαρτησίας, και τον οποίο οι Βιετναμέζοι θυμούνται με αγάπη.
Θεωρώ ότι το Βιετνάμ, μια χώρα 100 εκ. κατοίκων, με ανερχόμενη οικονομία σχεδόν 400 δις, είναι ένας ενδιαφέρων συνομιλητής της Ελλάδας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας. Και ότι οι σχέσεις μας μαζί του θα είναι απολύτως χρήσιμο να διευρυνθούν και να εμβαθυνθούν».
Ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί, στη συνέχεια, στην Καμπότζη (Πνομ Πενχ, 1 – 3 Αυγούστου 2022), όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της 55ης Συνόδου του Οργανισμού «ASEAN» (Association of South – East Asian Nations).
Στις 3 Αυγούστου, θα υπογραφεί το Όργανο Εισδοχής στη Συνθήκη Φιλίας και Συνεργασίας σε Νοτιοανατολική Ασία (Treaty of Amity and Cooperation in Southeast Asia – TAC).
Tο Όργανο Εισδοχής στην «TAC» αναμένεται να υπογράψουν, στο πλαίσιο της ίδιας τελετής, και εκπρόσωποι της Δανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κατάρ, της Ολλανδίας και του Ομάν.
Στο περιθώριο των εργασιών του ASEAN, ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να έχει συναντήσεις με σειρά ομολόγων του από κράτη – μέλη του ASEAN. Ειδικότερα, με τον Πρωθυπουργό (και Υπουργό Εξωτερικών) του Μπρουνέι, Σουλτάνο Hassanal Bolkiah, και τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό (και Υπουργό Εξωτερικών) της Ταϋλάνδης, Don Pramudwinai, καθώς και με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Σιγκαπούρης, Vivian Balakrishnan, και της Καμπότζης, Prak Sokhonn, και του Μπρουνέι, Erywan Yusof (2 Αυγούστου).
Επιπροσθέτως, την επομένη, 3 Αυγούστου, αναμένεται να συναντηθεί με την Υπουργό Εξωτερικών της Ινδονησίας, Retno Marsudi, και με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ινδίας και των Φιλιππίνων, S. Jaishankar και Enrique Manalo αντιστοίχως.
Σχόλια