Πώς να αξιοποιήσεις την άδειά σου για να ενισχύσεις τη δημιουργικότητά σου
Η ξεκούραση θεωρείται το ακριβώς αντίθετο της δουλειάς: είτε ξεκουραζόμαστε, είτε είμαστε παραγωγικοί. Αυτός όμως ο αυστηρός διαχωρισμός μεταξύ δουλειάς και ξεκούρασης αποτελεί μια σύγχρονη παρανόηση. Αν ορίζουμε τη “δουλειά” ως τη διαδικασία της αποδοτικότητας και της δημιουργικότητας –και όχι μόνο ό,τι κάνουμε μεταξύ 9 και 5– τότε η ξεκούραση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς.
Για πολύ καιρό, θεωρούνταν ότι ο εγκέφαλος ρίχνει τους ρυθμούς του όταν ξεκουραζόμαστε. Ωστόσο, όταν οι νευροεπιστήμονες, εξοπλισμένοι με την κατάλληλη τεχνολογία, κατάφεραν να παρατηρήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα, παρατήρησαν κάτι τελείως διαφορετικό. Ο ποιητής William Cowper το εξέφρασε πολύ σωστά: “Η απουσία ασχολίας δεν είναι ξεκούραση. Ένα μυαλό κενό είναι ένα μυαλό φθαρμένο.”
Πότε ενεργοποιείται το Default Mode Network
Αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές ήταν ότι ένα μυαλό που ξεκουράζεται δεν είναι κενό. Αντί να μειώνεται η δραστηριότητα, αυτή μετατοπίζεται σε άλλα μέρη του εγκεφάλου. Αυτά τα μέρη που ενεργοποιούνται κατά την ξεκούραση έγιναν γνωστά ως το Default Mode Network (DMN).
Με πρόσθετη έρευνα, έγινε γρήγορα σαφές ότι το DMN δεν είναι μόνο ιδιαίτερα ενεργό, αλλά και εξαιρετικά χρήσιμο. Σε μια έρευνα από το University of Southern California, η νευροεπιστήμονας Mary Helen Immordino-Yang και οι συνάδελφοί της ανακάλυψαν ότι η δραστηριότητα του DMN σχετίζεται άμεσα με τη νοημοσύνη, την ενσυναίσθηση, τη συναισθηματική κριτική, ακόμα και τη γενικότερη ψυχική υγεία. Η ξεκούραση, αποδεικνύεται, ότι είναι ουσιαστική για την υγεία, την ανάπτυξη και την αποδοτικότητα.
Για μέγιστη απόδοση, χρειαζόμαστε τόσο ξεκούραση και χαλάρωση, όσο και χρόνο για δουλειά. Όταν ξεκουραζόμαστε, ο εγκέφαλός μας είναι απασχολημένος να εδραιώνει αναμνήσεις και να αναζητά ήσυχα λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Όταν ενεργοποιείται το DMN, το ένστικτό μας παίρνει κεντρική θέση και η δημιουργικότητά μας και οι ικανότητές μας να επιλύουμε προβλήματα γίνονται μη γραμμικές, κάνοντας πιο απομακρυσμένους συσχετισμούς. Μια στιγμή που μοιάζει χαλαρωτική για εσένα, το DMN σου αναζητά ήσυχα μεγαλύτερες στρατηγικές για τα προβλήματα που προσπαθείς να λύσεις ή τη δημιουργική καινοτομία που ίσως αναζητάς. Αλλά, αν το μυαλό σου είναι απασχολημένο με περισπασμούς, αυτή η διαδικασία συναντά εμπόδια. Με αυτόν τον τρόπο, η αποτελεσματική, σκόπιμη ξεκούραση είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με το αν ξεχνιέσαι μπροστά από την τηλεόραση, σκρολάροντας στα social media.
Πώς συνδέεται η δημιουργικότητα με την ξεκούραση
Έχει αποδειχθεί ότι ο εγκέφαλός των δημιουργικών ανθρώπων έχει πιο ανεπτυγμένο DMN, επιτρέποντάς τους να δουλεύουν πιο αποτελεσματικά όταν ξεκουράζονται. Ακόμα, υπάρχουν ορισμένες περιοχές του DMN στους δημιουργικούς ανθρώπους που είναι περιορισμένες, συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Η περισσότερη ξεκούραση και η λιγότερη δουλειά όχι μόνο ενισχύει τη δημιουργικότητα και τη χαρά, αλλά κάνει τη δουλειά πιο αποτελεσματική. Η εταιρεία Basecamp πειραματίστηκε με μικρότερες εργασιακές εβδομάδες, προσθέτοντας μια επιπλέον μέρα στο Σαββατοκύριακο και διαπίστωσε ότι “η ίδια ποσότητα δουλειάς γίνεται σε 4 αντί για 5 μέρες. Τα τριήμερα (long weekend) επιτρέπουν στους ανθρώπους να επιστρέφουν τη Δευτέρα ανανεωμένοι, πιο χαρούμενοι και πρόθυμοι να δουλέψουν πιο σκληρά και πιο αποτελεσματικά μέσα σε 4 μέρες.”
Μόλις αφοσιωθείς στο να βρίσκεις χρόνο για ξεκούραση, η δουλειά σου επωφελείται άμεσα. Ο περιορισμός χρόνου που βάζεις στον εαυτό σου σε κάνει να εστιάζεις σε ό,τι είναι ουσιαστικό. Σε κάνει να αναθεωρείς τον τρόπο που δουλεύεις και τις μεθόδους που χρησιμοποιείς. Είναι λιγότερο πιθανό να πέσεις στην παγίδα του ορατού φόρτου και να ολοκληρώνεις όντως καθήκοντα, αντί να προγραμματίζεις άσκοπα meetings. Συνειδητοποιείς την αληθινή αξία του χρόνου σου, όχι μόνο ως τρόπο να αποκτήσεις περισσότερα χρήματα, αλλά ως κάτι αξιόλογο για εσένα προσωπικά, κάτι που δίνει νόημα στη δική σου ζωή. Επένδυσε λοιπόν σε διαφορετικά αντικείμενα που μπορεί να αποτελέσουν το κλειδί για να εκτοξεύσεις τη δημιουργικότητά σου.
Αρχική δημοσίευση από Ελίζα Σακκά, Content Editor, στο www.thriveglobal.gr
Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.
Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.
Σχόλια