Μικροπιστώσεις: Ο κοινωνικός αντίκτυπος, μέσα από τις δράσεις της Action Finance Initiative
Η μικροπίστωση γεννήθηκε στο Μπαγκλαντές πριν από δεκαετίες και το 2006 χάρισε στον εμπνευστή της, Muhammad Yunus, το Νόμπελ Ειρήνης. Δημιουργήθηκε για να καλύψει μια τοπική ανάγκη για χρηματοδότηση των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων σε αγροτικές περιοχές. Όμως, η παγκόσμια ανάγκη για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είχε ως αποτέλεσμα την ταχύτατη διάδοσή της σε όλο το πλανήτη. Οι μικροπιστώσεις είναι δάνεια μικρού ύψους, απευθύνονται σε νέες ή υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις και άνεργους, και συνοδεύονται απαραίτητα από υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης (εκπαίδευση, mentoring, coaching και συμβουλευτική υποστήριξη).
Είναι πλέον διεθνώς αποδεδειγμένο ότι ο θεσμός των μικροπιστώσεων αποτελεί εργαλείο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Πρόκειται για ουσιαστική κοινωνική επένδυση, η οποία αποδίδει πολλαπλά. Οι δανειολήπτες και το προσωπικό που απασχολούν στις επιχειρήσεις τους έχουν την δυνατότητα να συντηρήσουν τις οικογένειές τους, ενώ το κράτος επωφελείται από την αύξηση των εσόδων εκ του φόρου εισοδήματος, τις αυξημένες εισφορές στο ασφαλιστικό σύστημα και τα λιγότερα επιδόματα ανεργίας. Οι μικροπιστώσεις παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην ένταξη των μεταναστών. Μπορούν να υποστηρίξουν τις προσπάθειές τους να στήσουν ατομικές επιχειρήσεις, καθώς πολλοί στρέφονται προς την αυτό-απασχόληση, στηριζόμενοι στις ατομικές τους δεξιότητες και εμπειρίες.
Η Action Finance Initiative (AFI) ο πρώτος εκπρόσωπος των μικροπιστώσεων στην Ελλάδα, παρέχει πρόσβαση σε μικροδάνεια μέχρι 12.500 ευρώ σε νέους και υφιστάμενους επιχειρηματίες. Ιδρύθηκε το 2014 από την ActionAid Hellas και τη γαλλική οργάνωση ADIE, ηγέτιδα στον ευρωπαϊκό χώρο. Η AFI υποστηρίζει ανέργους, μέλη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και μικροεπιχειρηματίες που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Τους προσφέρει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τη δική τους θέση εργασίας ως αυτό-απασχολούμενοι ή να ανοίξουν μικρές επιχειρήσεις και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, παρέχει δωρεάν επιχειρηματική υποστήριξη προσαρμοσμένη στις ανάγκες των επιχειρηματιών και τους βοηθά να επιτύχουν οικονομική ανεξαρτησία, ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να προσφέρουν κοινωνικά και οικονομικά στην ελληνική κοινωνία.
Κάθε δύο χρόνια, η AFI μετράει τον κοινωνικό αντίκτυπο των δράσεων της. Η μέτρηση είναι ιδιαίτερα σημαντική για το αποτύπωμα που αφήνει στην ελληνική κοινωνία η εσωτερική λειτουργία της οργάνωσης και η σχέση της με τα εμπλεκόμενα μέρη του οργανισμού, δηλαδή τους επωφελούμενους επιχειρηματίες. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι στόχοι της AFI εναρμονίζονται πλήρως με πολλούς από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. (2015-2030), όπως η μηδενική φτώχεια, η ποιοτική εκπαίδευση, η ισότητα των φύλων, η αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη, ο περιορισμός των ανισοτήτων και η συνεργασία για την επίτευξη των στόχων.
Μέχρι στιγμής, η AFI έχει εκδώσει 542 δάνεια, συνολικής αξίας 5,319 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία στη συνέχεια δημιουργήσαν 790 νέες θέσεις εργασίας. Η γυναικεία επιχειρηματικότητα καλύπτει το 42% του συνόλου των δανείων, η νεανική επιχειρηματικότητα το 12% και η επιχειρηματικότητα των ανέργων των 45%. Σε καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με την περίοδο πριν τον δανεισμό, δήλωσε το 70% των συμμετεχόντων και ο δείκτης ικανοποίησης από την υποστήριξη που παρέχει η AFI φτάνει στο 94,5%.
Το ποσοστό επιβίωσης άνω των 24 μηνών από την έναρξη τους είναι στο 98%, ανάμεσα στις 100 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα. Επιπλέον, από το δείγμα της έρευνας, το 23% δηλώνει ότι κατάφερε να κάνει αποταμίευση την χρονιά που πέρασε, κατά την οποίο το εθνικό ποσοστό κυμάνθηκε στο -4,5%. Αυτά τα δύο παραπάνω στατιστικά αποδεικνύουν ξεκάθαρα την δύναμη της υποστήριξης και την αξία των συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Απογοητευμένοι από το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα και τις διαστρεβλώσεις του, το 75% των επωφελούμενων δεν προσέγγισαν καμία συστημική τράπεζα πριν κάνουν αίτηση χρηματοδότησης στην AFI. Μονάχα ένα μικρό ποσοστό 25% είχε κάνει αίτηση παραδοσιακού δανείου, που απορρίφθηκε πριν απευθυνθεί στην AFI, αναδεικνύοντας την πραγματική αξία των μικροπιστώσεων ως πραγματική λύση πρόσβασης.
Οι μικροπιστώσεις ως λύση για την ανεργία
Οι μικροπιστώσεις έχουν βοηθήσει το 45% των επωφελούμενων της AFI να περάσουν από την ανεργία στην αυτοαπασχόληση. Το 65% των υπαλλήλων που προσλήφθηκαν χάρη της χρηματοδότησης, ήταν προηγουμένως άνεργοι, ενώ το 43% των επωφελούμενων επιχειρήσεων απασχολεί τουλάχιστον έναν υπάλληλο με καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Ένα ακόμα ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι το 54% των επιχειρήσεων δηλώνει αισιόδοξο για την ανάπτυξη και την κερδοφορία της επιχείρησης τους και σκοπεύει να προσλάβει νέους υπαλλήλους μέσα στους ερχόμενους 12 μήνες.
Το σημαντικότερο, όμως, εύρημα της έρευνας είναι η αναλογία θέσεων απασχόλησης ανά εκταμιευμένο δάνειο. Συγκεκριμένα, για κάθε νέα χρηματοδοτούμενη επιχείρηση, δημιουργούνται 1,6 νέες θέσεις εργασίας, προωθώντας έτσι την αξιοπρεπή εργασία και την οικονομική ανάπτυξη με λιγότερες ανισότητες. Το σύνολο των επωφελούμενων παρακολουθεί επίσης τα δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια που παρέχει η AFI, με το 74% να δηλώνει πολύ ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες και δράσεις στήριξης.
Η Δωροθέα Γκικοπούλη, Microfinance Development Officer της AFI, ανέφερε ότι «οι περισσότεροι έρχονται στην AFI, διστακτικοί και απογοητευμένοι από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν από το τραπεζικό σύστημα, πιστεύοντας ότι ούτε αυτή τη φορά θα πάρουν χρηματοδότηση. Όμως, όταν καταφέρνουν να κάνουν τις κινήσεις που θέλουν, να προσλάβουν υπαλλήλους, να αυξήσουν την πελατεία τους ή να μπορέσουν να διαφημιστούν, η αλλαγή διάθεσης είναι σχεδόν μαγική. Αυτή η αλλαγή συντελείται γιατί νιώθουν έμπρακτα ότι η AFI τους στηρίζει και είναι δίπλα τους σε κάθε τους βήμα. Και αυτό για μένα είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή».
Τέλος, από τα ευρήματα της έρευνας για τον κοινωνικό αντίκτυπο, προκύπτει ότι η AFI, ακόμα και μέσα σε μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές που συντελούνται στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που ανήκει η Ελλάδα, παραμένει πιστή στην αποστολή της. Η αποστολή αυτή είναι η υποστήριξη νέων επιχειρηματιών, ανέργων και μελών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, στη δημιουργία νέων θέσεων αυτό-απασχόλησης και εργασίας, και στη ανάπτυξη νέων μικρών επιχειρήσεων. Ο απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μιας πιο εύρωστης οικονομικά ελληνικής κοινωνίας, με μικρότερες ανισότητες και χωρίς αποκλεισμούς, για όλους τους διαμένοντες στην ελληνική επικράτεια.
Εάν και εσείς βλέπετε τον εαυτό σας, σαν το επόμενο success story ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΕΔΩ.
Η AFI δημιουργήθηκε το 2014 από την Action Aid Hellas και την Adie International με σκοπό:
- Να εισάγει τις μικροπιστώσεις στην Ελλάδα. Παρέχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση με τη μορφή μικροδανείων έως και €12.500 σε ανέργους και υφιστάμενους επιχειρηματίες που είναι αποκλεισμένοι από άλλες μορφές χρηματοδότησης. Για την εκταμίευση των δανείων συνεργάζεται με τη Eurobank και την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.
- Να προσφέρει υπηρεσίες επιχειρηματικής εκπαίδευσης, υποστήριξης και mentoring μέχρι και την πλήρη αποπληρωμή του δανείου
- Να υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα και να κάνει συνεχείς προσπάθειες βελτίωσης του νομικού και θεσμικού πλαισίου γύρω από την επιχειρηματικότητα.
Σχόλια