Ένα σπίτι- γκαλερί ερημωμένη από το 1975. Μια μεγάλη πράσινη πόρτα που από τη μία οδηγεί σε ένα μυστικό πέρασμα στην παραλία της Χώρας της Τήνου και από την άλλη «ανοίγει» απευθείας στη θάλασσα.
Και ένα ταξίδι αναδημιουργίας ενός χώρου που ενσωματώνεται οργανικά στον τόπο, αλλά και στο χρόνο.
Μια πόρτα και ένα πέρασμα από το χθες στο σήμερα
Είναι οι πρώτες μέρες που το «Taxidi» έχει ανοίξει στη Χώρα της Τήνου. Και πολλές φορές που οι άνθρωποι που δρασκελίζουν το κατώφλι του δείχνουν εμφανώς συγκινημένοι, καθώς ρίχνουν τις πρώτες ματιές, καθώς περιεργάζονται τον χώρο.
Οι ιστορίες πολλές για τον προηγούμενο ιδιοκτήτη και Τηνιακό καλλιτέχνη Μπάμπη Ρετζεπόπολο που πλέον έχει φύγει από την ζωή, αλλά που για τους νέους ιδιοκτήτες Μάνθο Καλούμενο και Virginie Muys δείχνει να παίρνει αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον του χώρου από ψηλά.
Το εργαστήριό του και η γκαλερί, το άνοιγμα της πόρτας απαρέγκλιτα με ένα κιμονό σε έντονους χρωματισμούς και η μυρωδιά ενός υπέροχου γαλλικού cafe για τους επισκέπτες, τους φίλους και για εκείνον το πρωί και τα θρυλικά parties με μόνιμες τις συζητήσεις για κάθε έκφανση της Τέχνης το βράδυ.
Μέχρι που η ξύλινη πόρτα έκλεισε ερμητικά το 1975 για να ξανανοίξει μόλις πριν από λίγες μέρες.
Από τις βιτρίνες του Balmain ως το χειροποίητο νησί
Η Γαλλο-Βελγίδα Virginie Muys πέρασε τα τελευταία είκοσι χρόνια στη Γαλλία γράφοντας ή ξαναγράφοντας την ιστορία διάφορων brands για το agency Disciplines στο Παρίσι και ύστερα δημιουργώντας τη δική της luxury boutique, την Piece D’ Anarchive.
Ενώ ο σύζυγός της Μάνθος Καλούμενος με καταγωγή από το χωριό Καρδιανή της Τήνου μετά από τη μακρόχρονη ενασχόληση του με τον χώρο της Μόδας σε Αθήνα, Παρίσι, Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες έφτιαχνε για χρόνια τις Βιτρίνες του Balmain σε όλο τον κόσμο.
Συνδέοντας τις έντονες σιλουέτες του με στοιχεία design, έργα τέχνης, αλλά και με αναφορές στον εκάστοτε τόπο.
Όπως ο ίδιος μας είπε δεν είναι μόνο ο Γύζης, ο Χαλεπάς ή ο Λύτρας που κάνουν την Τήνο τόσο άμεσα συνδεδεμένη με την τέχνη, αλλά το γεγονός ότι οι παππούδες και οι προπαππούδες έφτιαξαν με τα χέρια τους από τα περιβόλια και τις ξερολιθιές έως το τηνιακό τυράκι βολάκι, αλλά και κάθε έργο μαρμαρογλυπτικής που έχει ενσωματωθεί στα πλακόστρωτα σοκάκια της Τήνου, ό,τι δηλαδή έχει ονομάσει ο Καστοριάδης ως «χειροποίητο» νησί.
Η απλή διαπίστωση ότι τίποτα επιτηδευμένο δεν ανήκει σε αυτό το νησί ήταν για εκείνους γνώμονας για το «Τaxidi».
Στο χώρο του θα βρείτε μια gallery, αντικείμενα από διάφορους δημιουργούς, cafe και πρωϊνό και γλυκά ημέρας έρχονται από το γειτονικό Sol Bakehouse & Coffee. Σύντομα θέλουν να αναπτύξουν και διάφορα artist workshops τόσο για παιδιά, όσο και για ενήλικες.
Και πάνω από όλα με μια φυσική συνέχεια, σαν ένα ευχάριστο ταξίδι.
Σχόλια