TechReporter: Οι ψηφιακές ταυτότητες και ο πάροχος που επέλεξε ταυτότητα
Δημιουργείται ο «δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος σταθερής και συνδρομητικής τηλεόρασης» στην Ελλάδα, την ώρα που επεκτείνονται τα δίκτυα 5G και έρχονται οι ψηφιακές ταυτότητες. Αυτά και άλλα, στον TechReporter αυτής της εβδομάδας.
Η Nova και η Wind Ελλάς, μέλη της United Group, αποφάσισαν να δώσουν το όνομα Nova στην νέα εταιρική οντότητα που θα προκύψει με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των δύο εταιρειών. Το «τεχνικά και λειτουργικά απαιτητικό έργο της συγχώνευσης» αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, η νέα εταιρική οντότητα, υπό το όνομα Nova, «θα αποτελέσει τον δεύτερο μεγαλύτερο πάροχο σταθερής και συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα. Η νέα εποχή για τη Νova θα κορυφωθεί μέσα από ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια», όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.
Παραμένοντας στις τηλεπικοινωνίες, ξεπέρασε το 70% η πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του Cosmote 5G. Μέχρι το τέλος του 2022, η πληθυσμιακή κάλυψη θα φθάσει το 80% στην ελληνική επικράτεια, ενώ νέος φιλόδοξος στόχος για το τέλος του 2023 είναι το 90%. Επιπλέον, στα τέλη της επόμενης χρονιάς, θα ξεκινήσει και η λειτουργία του 5G Stand Alone (SA), του επόμενου σταδίου ανάπτυξης του δικτύου 5ης γενιάς. Tο 5G Stand Alone (SA) θα είναι αυτόνομο δίκτυο με νέα αρχιτεκτονική, ενώ το δίκτυο κορμού θα είναι εξ ολοκλήρου βασισμένο στο cloud. Χάρη σε αυτά τα χαρακτηριστικά, το 5G SA αναμένεται πως θα προσφέρει ακόμη περισσότερες δυνατότητες.
Την περασμένη εβδομάδα, συνεχίστηκαν και οι αναφορές για την επερχόμενη ψηφιακή ταυτότητα. Έτσι, στο τέλος Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου θα έχουμε την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης στο κινητό μας, όπως είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Λεωνίδας Χριστόπουλος. Πρόκειται για το κρατικό ψηφιακό πορτοφόλι (wallet app) το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να έχουν σε ψηφιακή μορφή την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησής τους. Αυτό θα είναι στα πρότυπα του CovidFree gr Wallet και θα είναι διαθέσιμο ως εφαρμογή (app) την οποία οι πολίτες θα μπορούν να κατεβάζουν από το Google Play και το App Store.
Εξελίξεις και στο Netflix, καθώς προσπαθεί να κερδίσει νέους συνδρομητές με ένα πλάνο που θα υποστηρίζεται από διαφημίσεις και που θα κάνει το ντεμπούτο του στις αρχές του 2023. Η εταιρεία, ανακοινώνοντας τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου, είπε ότι στοχεύει στην κυκλοφορία του συγκεκριμένου πλάνου «γύρω στις αρχές του 2023». «Πιθανότατα θα ξεκινήσουμε σε μια χούφτα αγορές όπου οι διαφημιστικές δαπάνες είναι σημαντικές», τονίστηκε. Την ίδια στιγμή, αφού επιβεβαίωσε μια σημαντική απώλεια σε συνδρομητές νωρίτερα φέτος, η υπηρεσία φέρεται να πειραματίζεται με νέους τρόπους για να διατηρήσει τους συνδρομητές και να ανακτήσει τα έσοδά. Μία από αυτές είναι τώρα διαθέσιμη σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς έχει αρχίσει να χρεώνει για την κοινή χρήση κωδικού πρόσβασης.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να διασφαλίσουν ότι η ψηφιακή διπλωματία θα γίνει βασικό συστατικό και αναπόσπαστο μέρος της εξωτερικής δράσης της ΕΕ και ότι συντονίζεται στενά με άλλες εξωτερικές πολιτικές της ΕΕ για τον κυβερνοχώρο και την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών. Για την ενίσχυση της ψηφιακής διπλωματίας της ΕΕ μέσα αλλά και με τις ΗΠΑ, η ΕΕ θα ανοίξει σύντομα ένα ειδικό γραφείο στο Σαν Φρανσίσκο, ένα παγκόσμιο κέντρο ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας. Σύμφωνα με σχετικά συμπεράσματα, τονίζεται η σημασία της ανάπτυξης ικανοτήτων και της στρατηγικής προώθησης τεχνολογικών λύσεων και ρυθμιστικών πλαισίων που σέβονται τις δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Check Point Software, σε πρόσφατη ανακοίνωση της, αναφέρεται στην έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Η εταιρεία τονίζει την τρέχουσα έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, η οποία αγγίζει τα 2,7 εκατομμύρια εργαζομένων παγκοσμίως, σύμφωνα με μελέτη του Information System Security Certification Consortium (ISC), αλλά και την ανάγκη να δοθούν στους νέους τα εργαλεία για να εισέλθουν στον κλάδο, ανεξάρτητα από το φύλο, το περιβάλλον, την καταγωγή τους και όποια άλλη κατάσταση στην οποία βρίσκονται και λειτουργεί εις βάρος τους.
Τέλος, η EY ανακοίνωσε επένδυση άνω του 1 δισ. δολαρίων σε τεχνολογική πλατφόρμα επόμενης γενιάς για τις ελεγκτικές υπηρεσίες και τις λοιπές υπηρεσίες διασφάλισης. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο «της διαρκούς εστίασης της εταιρείας στην παροχή ελεγκτικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και την ταχεία ανταπόκριση στις μεταβαλλόμενες προσδοκίες των ρυθμιστικών αρχών, των κυβερνήσεων, των φορέων θέσπισης προτύπων, των επιτροπών ελέγχου και των διοικητικών συμβουλίων». Η επένδυση, διάρκειας τεσσάρων ετών, ενεργοποιείται από ένα ευρύτερο πρόγραμμα ύψους 2,5 δισ. δολαρίων, που ανακοινώθηκε από την EY τον Σεπτέμβριο του 2021.
Σχόλια