Η Νικολέττα Φωσκόλου μεγάλωσε στην Τήνο, ανάμεσα στα τοπικά προϊόντα και τις πρώτες ύλες του νησιού που εξακολουθούν να μεγαλώνουν στο περιβόλι της και έχει θύμησες από τους ανεμόμυλους του νησιού, που κάποτε δεν ήταν διακοσμητικοί. Το χωριό της, η Ξυνάρα ήταν το πέρασμα των κατοίκων του νησιού για να πάνε στον μύλο του μπάρμπα Τζώρτζη του Βαλλαρή που άλεθε συνεχώς.
Από μικρή τρέφεται από τις ποικίλες “γεύσεις” του τόπου. Αφού όμως ταξίδεψε στα όμορφα νησιά των Κυκλάδων, συνάντησε πολλές κυρίες, κάθισε μαζί τους στο ίδιο τραπέζι, μαγείρεψαν στην ίδια κουζίνα και συζήτησαν για τα μικρά γαστρονομικά θαύματα και τις διατροφικές συνήθειες του κάθε νησιού.
Έτσι κατάφερε να συγκεντρώσει την παράδοση, την πείρα της καθημερινότητας ή τον πολιτισμό της κάθε μέρας, όπως, πολύ εύστοχα, γράφει σε ένα από τα τρία βιβλία της με συνταγές από τις Κυκλάδες, το οποίο αφιερώνει στις νέες γυναίκες, δίνοντας τη σκυτάλη για τη συνέχιση της όμορφης, ευωδιαστής και γεμάτης “ουσία” παράδοσης των νησιών μας.
“Κυκλάδων γεύσεις” βήμα-βήμα
Κάπου ανάμεσα στα μαθήματα μαγειρικής που παραδίδει κοντά στο χωριό Τριπόταμος της Τήνου, την ενασχόληση της με τα τοπικά προϊόντα που μεταφέρουν τις γεύσεις του τόπου μέσα σε βαζάκια και τις συνταγές που διαμορφώνει για διάφορα εστιατόρια, μοιράστηκε μαζί μας δύο καλοκαιρινές, νησιώτικες συνταγές.
Έτσι στο άρθρο αυτό μας ψιθυρίζει μυστικά, ιστορίες και συνταγές για μια τηνιακή εκδοχή της Μπομπότας που συναντάμε πλέον όλο και συχνότερα στα μενού των σύγχρονων εστιατορίων, αλλά και για τις άκρως καλοκαιρινές Καρπουζοτηγανίτες της Ίου.
Μπομπότα- Πατατόπιτα Τήνου
ΥΛΙΚΑ:
- 2 ½ κιλά πατάτες
- 2 κουταλιές βούτυρο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
- 2 φλιτζάνια τυρί τριμμένο (κεφαλοτύρι ή άλλο πικάντικο τυρί)
- 1 κουταλιά ρίγανη
- ½ φλιτζάνι γάλα
- ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 4 κουταλιές ελαιόλαδο για το ταψί και το ψήσιμο
- Αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε μαζί με τη φλούδα τους μέχρι να ψηθούν. Τις στραγγίζουμε. Αφού κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις περνάμε από το μύλο του πουρέ. Σοτάρουμε για λίγα λεπτά το κρεμμύδι με το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μείγμα του πουρέ μαζί με το κρεμμύδι και τα ανακατεύουμε.
Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί διαστάσεων 38 x 28 εκ. Απλώνουμε το μείγμα και το στρώνουμε ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος. Παίρνουμε ένα πιρούνι και σχεδιάζουμε στην επιφάνεια της πίτας τετράγωνα ή ρόμβους. Περιχύνουμε την πατατόπιτα ελαφρά με λάδι και την ψήνουμε στους 200οC για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει για να μπορέσουμε να την κόψουμε και να τη σερβίρουμε.
Καρπουζοτηγανίτες 'Ιου
Με τις καρπουζοτηγανίτηες οι γυναίκες στα νησιά αξιοποιούσαν το καρπούζι μεταμορφώνοντάς το από ένα δροσερό φρούτο σε ένα λαχταριστό καλοκαιρινό γλύκισμα.
ΥΛΙΚΑ:
- 2 φλυτζάνια πολτό καρπουζιού
- 1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- ½ φλιτζάνι μέλι
- 2 κουταλιές κανέλα για το πασπάλισμα
- Ελάχιστο αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε το καρπούζι στο μπλέντερ και το κάνουμε πολτό. Τοποθετούμε τον πολτό σε ένα μπολ και προσθέτουμε αλεύρι για να γίνει χυλός. Βάζουμε το λάδι να κάψει και παίρνουμε κουταλιές από το χυλό. Τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές. Τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί, τις βάζουμε σε πιατέλα, περιχύνουμε με μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλα.
Σχόλια