Reuters: Το ενδεχόμενο να αυξηθεί το επιτόκιο κατά 0,5% (αντί για 0,25%) εξετάζει η ΕΚΤ
Το ενδεχόμενο να προχωρήσει η ΕΚΤ στις 21 Ιουλίου σε αύξηση επιτοκίων 0,5% αντί του προγραμματισμένου 0,25% απασχολεί τις αγορές βλέποντας τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων μετά την άνοδο του δολαρίου σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έναντι του ευρώ (στο 1/1) και στις πληθωριστικές πιέσεις που υπάρχουν στην Ευρωζώνη.
Ειδικά για τον πληθωρισμό, οι αγορές εκτιμούν ότι το 0,25% είναι η ελάχιστη δυνατή αύξηση σε μία πολύ αρνητική συγκυρία και ενδεχομένως χρειάζεται μία 'ισχυρότερη δόση' στη δεδομένη συγκυρία. Όπως χαρακτηριστικά λένε παράγοντες των αγορών, δεν μπορεί η Αμερική να αυξάνει τα επιτόκιά της 0,75% και η Ευρώπη (Ευρωζώνη) στο 0,25% χωρίς να δημιουργηθούν πολλές παρενέργειες όπως είναι οι ροές κεφαλαίων προς το αμερικανικό δολάριο και οι αλλαγές στο εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωζώνης.
Άνοδος αποδόσεων ομολόγων
Ταυτόχρονα οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη έχουν ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων και εκτινάχθηκαν εκ νέου σήμερα μετά το δημοσίευμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συζητήσει πιθανή αύξηση επιτοκίων κατά 25 ή 50 μονάδες στη συνεδρίαση της Πέμπτης.
Το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων στο κατά 0,5% (50 μονάδες βάσης) οδήγησε το ευρώ στην ισοτιμία των 1,0230 δολαρίων ΗΠΑ.
Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης διαμορφώνονταν σε γενικές γραμμές σε υψηλότερα επίπεδα, με τις αποδόσεις των διετών γερμανικών ομολόγων αυξημένες κατά 5 μονάδες βάσης στην ημέρα στο 0,56%. Η ΕΚΤ έχει σηματοδοτήσει αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της τον Ιούλιο, προκειμένου να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.
Τα προβλήματα της Ιταλίας
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που βασίστηκε σε πηγές, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κινούνται επίσης προς μια συμφωνίας που να προσφέρει βοήθεια σε υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ιταλία, στην αγορά χρέους, εάν παραμείνουν προσηλωμένοι στις μεταρρυθμίσεις και την δημοσιονομική πειθαρχία. Αυτό βέβαια είναι άμεσα συνδεδεμένο και με τις αυριανές πολιτικές εξελίξεις , δηλαδή εάν ζητήσει και καταφέρει να πάρει ο Μάριο Ντράγκι ψήφο εμπιστοσύνης στην Ιταλική Βουλή. Μάλιστα κάποιοι πολιτικοί αναλυτές , θεωρούν την στάση Ντράγκι (παραίτηση και άρνηση λήψης ψήφου εμπιστοσύνης) ως μία προσπάθεια πίεσης προς την Ε.Ε για να δώσει ευνοϊκή λύση στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της Ιταλίας.
Σχόλια