3 τρόποι να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου αν δεν μπορείς να πας διακοπές
Μικρές προσαρμογές στην καθημερινότητά σου που θα σε βοηθήσουν πραγματικά.
Είσαι εξουθενωμένος. Κάθε μέρα κάθεσαι στο γραφείο σου με ένα έντονο αίσθημα φόβου και εξάντλησης και δεν μπορείς να απαλλαγείς από το συναίσθημα, ότι η μονοτονία και το στρες θα σε καταπιούν ολόκληρο. Όλοι σου λένε ότι χρειάζεσαι διακοπές, λες και δεν το γνώριζες ήδη! Αλλά δεν είναι τόσο απλό. Δεν μπορείς απλά να τα μαζέψεις και να φύγεις. Ίσως οι μέρες της άδειάς σου έχουν ήδη λιγοστέψει δραματικά ή έχεις τόσα πολλά να κάνεις που δεν μπορείς απλά να απενεργοποιήσεις τον υπολογιστή σου και να απομακρυνθείς για ένα χρονικό διάστημα. Οπότε, τι; Θα συνεχίσεις να υποφέρεις και θα προσπαθήσεις να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς παρά το αυξανόμενο στρες;
Όχι, ακριβώς! Ο Νίκος Χαρόπουλος, life coach & σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης, μας παρουσιάζει ορισμένες χρηστικές συμβουλές για το πώς θα μπορούσες να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου, μέσα από ορισμένες έξυπνες αλλαγές. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να πατήσεις επανεκκίνηση, που δεν περιλαμβάνουν απαραίτητα την επιβίβαση σε ένα αεροπλάνο ή την ηλιοθεραπεία σε μαγικές παραλίες. Τι λες ξεκινάμε το ταξίδι;
1. Άλλαξε σκηνικό
Ίσως δεν έχεις την πολυτέλεια να αγναντεύεις το απέραντο γαλάζιο του αιγαίου ή κάποιο άλλο εξωτικό τοπίο σύντομα. Αλλάζοντας όμως τις παραστάσεις σου έστω και λίγο, μπορεί να έχει θετικές συνέπειες στη στάση και στην ψυχολογία σου. Γιατί; Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι ως άνθρωποι εξαρτόμαστε πλήρως από το περιβάλλον μας. Οπότε, αν αισθανόμαστε στενοχωρημένοι και απογοητευμένοι κοιτώντας τον συγκεκριμένο υπολογιστή ή το συγκεκριμένο γραφείο, είναι ακόμη πιο δύσκολο να αλλάξουμε τα συναισθήματά μας, εκτός αν κάνουμε εμείς, συνειδητά μερικές αλλαγές. Αυτό θα μπορούσε να είναι τόσο απλό, όσο η αλλαγή του φόντου στον υπολογιστή ή τόσο περίπλοκο όσο η ανακατάταξη ολόκληρου του γραφείου. Ακόμα, μία καλή λύση είναι να προσθέσεις μερικά φυτά στο γραφείο σου. Αν τώρα η δουλειά σου, σου παρέχει ευελιξία, θα μπορούσες να δουλεύεις από διαφορετική τοποθεσία, κάπου έξω για παράδειγμα. Πίστεψέ με, ακόμα και αυτές οι μικρές αλλαγές μπορούν να αλλάξουν τη διάθεσή σου.
Τώρα, μέσα σε όλο αυτό το περιβάλλον, θα ήθελα να δούμε και την εσωτερική αλλαγή που χρειάζεται να δουλέψουμε ως νοήμονες άνθρωποι. Εννοώ ασφαλώς τη διάσταση της θετικής ψυχολογίας και τις σημαντικές επιπτώσεις της στο χώρο εργασίας. Στην πραγματικότητα μιλάμε για την απόλυτη φροντίδα του εαυτού μας. Εδώ, η αλλαγή ξεκινά από μέσα μας, με την ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτογνωσίας και την εκπαίδευσή μας για θετικές σκέψεις
Να εμβαθύνω λίγο; Πρόσεξε λοιπόν αυτό: Ο νους σου, από μόνος του αποφασίζει αν θα «διαβάσει» μια κατάσταση ως θετική, αρνητική ή ουδέτερη εμπειρία. Εδώ ακριβώς έρχεται η δική σου ελευθερία βούλησης να επιλέξεις, ποια στάση θα υιοθετήσεις. Μην αμφιβάλεις καθόλου, το μυαλό εκπαιδεύεται, σε χρήσιμες σκέψεις και διεργασίες ανάπτυξης και αυτοβελτίωσης. «Έτσι είμαι εγώ, αυτός είμαι, έτσι έμαθα, δεν μπορώ να αλλάξω τώρα πια…» Σου θυμίζουν κάτι; Περιοριστικές/στρεβλές πεποιθήσεις που ναι, μπορούν να αλλάξουν. Μόλις κατανοήσουμε αυτή τη βασική αλήθεια, με τη βοήθεια της πλαστικότητας του εγκεφάλου και αρκετή εσωτερική δουλειά, περνάμε σε ένα νέο στάδιο αλλαγής. Αρχίζουμε να σπάμε τον συνήθη άκαμπτο τρόπο σκέψης μας, τα πρέπει και δεν πρέπει, οι αρνητικές σκέψεις και ο εσωτερικός σκληρός κριτής μας, αποκτούν άλλη διάσταση. Συνειδητοποιούμε την δυνατότητα αλλαγής, γινόμαστε κύριοι των σκέψεων, των συναισθημάτων, των επιλογών μας.
2. Άλλαξε τη ρουτίνα σου
Είναι στην ανθρώπινη φύση μας να είμαστε προσκολλημένοι σε αυτό που ξέρουμε. Με αυτό τον τρόπο, βρίσκουμε μία αίσθηση άνεσης και οικειότητας στο ασφαλές και στο αναμενόμενο. Αλλά μερικές φορές, αυτό λειτουργεί ως μπούμερανγκ και μας πάει πίσω, αφού διατηρούμε τη ρουτίνα μας, ακόμα κι αν βλέπουμε ότι δεν λειτουργεί. Έχοντας αυτό στο μυαλό, η προθυμία σου να κάνεις ορισμένες αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες και στο πρόγραμμά σου, ίσως αποδειχθεί ευεργετική και για τη στάση σου. Αρχικά, θα αποκτήσεις μία ανανεωμένη αίσθηση συγκέντρωσης. Οι νευροεπιστήμονες έχουν αποδείξει ότι ο εγκέφαλός μας αναζητά συνεχώς το καινούριο, το αλλιώτικο, το απρόβλεπτο. Έχουμε συνέχεια τα μάτια μας ανοιχτά για το επόμενο λαμπερό, συναρπαστικό, καινούριο που θα μας συμβεί. Κάνοντας λοιπόν μερικές μικρές αλλαγές στη ρουτίνα σου, δίνεις στον εγκέφαλό σου αυτήν την αίσθηση του καινούριου που αναζητά. Με αυτόν τον τρόπο, θα είσαι και πιο συγκεντρωμένος σε ό,τι ασχολείσαι ενώ ταυτόχρονα θα βελτιώσεις τη δημιουργική σου σκέψη. Μένοντας μακριά από καθιερωμένα συστήματα, αυξάνεις τη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου σου, την ικανότητα δηλαδή να σχηματίζει νέες συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών σκέψεων. Με άλλα λόγια, προσθέτοντας ευελιξία στη ρουτίνα σου, κάνεις και το μυαλό σου πιο ευέλικτο.
Πώς θα σου φαινόταν λοιπόν αν έκανες την απογευματινή σου προπόνηση βραδινή ή αν απολάμβανες το μεσημεριανό σου φαγητό, μακριά από το γραφείο σου. Θα μπορούσες επίσης να επιλέξεις μια άλλη διαδρομή από το σπίτι στην δουλειά σου ή να δοκιμάσεις ένα διαφορετικό μενού. Σου μοιάζουν ασήμαντες αυτές οι μικρές αλλαγές; Δοκίμασε, ίσως εκπλαγείς από τα αποτελέσματα! Το ξέρω, θέλεις η κάθε ημέρα σου να είναι ενδιαφέρουσα, χωρίς άγχος, αν είναι δυνατόν απαλλαγμένη από έγνοιες, βιασύνη, πίεση και στόχους.
Η αλλαγή στην ρουτίνα ίσως θα έπρεπε να συνδυαστεί και με την αλλαγή σκέψης. Η συνήθεια έχει τεράστια δύναμη και σίγουρα είναι ο εύκολος δρόμος να αποφύγεις να σκεφτείς. Μοιάζει πιο ξεκούραστη, όμως δεν είναι. Με μαθηματική ακρίβεια σε οδηγεί σε μιζέρια και ακινησία. Η αλλαγή μπορεί να αισθανθείς πως σε ξεβολεύει, είναι όμως ευεργετική, σε βγάζει σε νέους ενδιαφέροντες, ανοιχτούς ορίζοντες. Αρκούν μερικά, μικρά κάθε φορά βήματα για να χτίζεις συνειδητά, αργά αλλά σταθερά τη συνήθεια της νέας σου συμπεριφοράς.
3. Αποσυνδέσου όταν μπορείς
Είμαι σίγουρος ότι έχεις βαρεθεί να ακούς, «αποσυνδέσου, απομακρύνσου από την τεχνολογία όταν αισθάνεσαι εξαντλημένος». Το να βάλεις στη σίγαση τα εισερχόμενα στο mail σου ή να απενεργοποιήσεις το κινητό σου δεν είναι πάντοτε ρεαλιστικό, στο κάτω κάτω πρέπει να δουλέψεις. Προσωπικά δεν θα σε συμβούλευα να αποσυνδεθείς από τη δουλειά σου. Αντιθέτως, σε ενθαρρύνω να αναγνωρίσεις αυτές τις στιγμές, που μπορείς να αφήσεις το κινητό σου ή να μην απαντήσεις σε ένα email για να κάνεις αυτό το πολυπόθητο διάλειμμα από την τεχνολογία. Πρέπει το κινητό σου να είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάς το πρωί, όταν ξυπνάς και το τελευταίο πριν κοιμηθείς; Πρέπει να ελέγχεις εμμονικά τα μηνύματά σου όταν, χαλαρώνεις βλέποντας την αγαπημένη σου ταινία ή απολαμβάνεις ένα δείπνο με φίλους; Σκέψου το λίγο. Δεν μπορείς να αποσυνδεθείς εντελώς και είναι κατανοητό. Ωστόσο, επίτρεψε στον εαυτό σου να κάνει ένα βήμα πίσω και να αποφορτιστεί για λίγο, τουλάχιστον όταν δεν δουλεύεις! Μπορεί να μην είναι δυνατό να πάρεις κανονική άδεια, αλλά ακόμα και λίγος χρόνος μακριά από την καθημερινή πίεση, είναι σίγουρο ότι θα επιδράσει θετικά στη στάση και στο στρες σου.
Αν η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη και αισθάνεσαι πολύ στρεσαρισμένος και πιεσμένος, ίσως χρειαστεί να κάνεις μία κουβέντα με το αφεντικό σου για το ενδεχόμενο να μπορέσεις να απαλλαγείς από κάποια βάρη ώστε να διαχειριστείς πιο εύκολα και αποτελεσματικά τα καθήκοντά σου. Όπως και να έχει, πάντως, οι παραπάνω αλλαγές θα σε βοηθήσουν να ενισχύσεις τη συγκέντρωσή σου και να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου. Αν πάλι θέλεις να δεις την ζωή σου να αλλάζει σε μια πιο μόνιμη βάση, ίσως θα έπρεπε να σκεφτείς αυτή την μικρή φράση: “Επικεντρώσου στο παρόν, αγάπα και φρόντισε τον εαυτό σου”. Αυτή η πρακτική βελτιώνει, την αυτοπεποίθησή σου και το κυριότερο, δεν επιτρέπει στο μυαλό να επιδίδεται εύκολα στη γνωστή ανιαρή, μονότονη κούρσα σκέψεων και υπέρ ανάλυσης.
Κράτησα το καλύτερο για το τέλος. Δεν μπορείς να πας τώρα διακοπές; Δεν χάθηκε και ο κόσμος. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλες σπουδαίες πηγές χαράς και ευτυχίας. Να μοιράσουμε μερικές; Ένας περίπατος στη φύση, η παρέα και τα παιχνίδια με φίλους, η αγκαλιά ενός αγαπημένου μας, μια ωραία ταινία σε θερινό σινεμά, μια συναυλία, ένα ευχάριστο βιβλίο, το χαμόγελο που ανταλλάσσεις με έναν περαστικό, ο χορός, το τραγούδι, μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Αρχική δημοσίευση από Ελίζα Σακκά, Content Editor, στο www.thriveglobal.gr
Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.
Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.
Σχόλια