Το οικοσύστημα εφαρμογών της Apple για το MacOS αποτελείται από έναν τεράστιο όγκο εφαρμογών, που είναι διαθέσιμες μέσω του App Store. Ποιες είναι, όμως, εκείνες που θα πρέπει να έχει κάποιος στον υπολογιστή του - και που ενδέχεται να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του;
Mosaic
Αν και το λειτουργικό σύστημα της Apple παρέχει ταξινόμηση των ανοικτών παράθυρων, για παράδειγμα στα αριστερά ή τα δεξιά της οθόνης, είναι σίγουρο πως η συγκεκριμένη λειτουργία δεν προσφέρει πολλές δυνατότητες ή προχωρημένες επιλογές. Εδώ έρχονται εφαρμογές όπως το Mosaic (αλλά και άλλες παρόμοιες που έχουν κάνει την εμφάνιση τους), με πολλαπλές επιλογές επί του θέματος, αλλά και έναν σωρό ρυθμίσεων για το πώς θα ταξινομηθούν τα ανοικτά παράθυρα.
Spark
Το Spark αποτελεί μια δωρεάν εφαρμογή που, πέρα από την έκδοση για Mac, διαθέτει και apps για Android και iOS (με την έκδοση για Windows να αναμένεται, εδώ και καιρό). Τι είναι αυτό; Με απλά λόγια, αποτελεί μια εφαρμογή για την διαχείριση των mail σας, από την οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε πολλαπλούς λογαριασμούς, να συγχρονίσετε τα μηνύματα μεταξύ των συσκευών σας και να τα κατηγοριοποιήσετε - και όλα μέσα από ένα περιβάλλον εργασίας που, κατά τη γνώμη του υποφαινόμενου συντάκτη, λειτουργεί καλύτερα από την εφαρμογή Mail της Apple.
SmoothScroll
Μια εξαιρετικά απλή εφαρμογή, που βελτιστοποιεί, όμως, σε μεγάλο βαθμό, την αλληλεπίδραση του χρήστη με το περιβάλλον εργασίας του macOS, εστιάζοντας σε έναν πολύ συγκεκριμένο τομέα: στον τρόπο με τον οποίο γίνεται το scroll μέσα στα παράθυρα, όπως εκείνο του browser. Είναι αυτό που ο developer της εφαρμογής χαρακτηρίζει ως «buttery smooth» scroll - και συμφωνούμε, καθώς αποτελεί μια από τις εφαρμογές που κάνουμε άμεσα εγκατάσταση, για να έχουμε εκείνο το εξαιρετικό feeling του σωστού και ακριβούς scroll με το ποντίκι μας.
Ulysses
Η κατηγορία των distraction-free writers μας έχει απασχολήσει και στο παρελθόν. Στο macOS, αυτή η συλλογή εφαρμογών δείχνει να αλλάζει επίπεδο, προσφέροντας πολλές επιλογές, λειτουργίες και apps που είναι καλοφτιαγμένα. Ακόμη και αρκετά ακριβά, κάποιες φορές. Μια από αυτές τις εφαρμογές είναι και το Ulysses που, αν και σχετικά ακριβό για αυτό που παρέχει, προσφέρει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που ενδέχεται να ψάχνει κάποιος. Εάν σας ενδιαφέρει αυτό το app, το οποίο είναι με συνδρομή, εξετάστε το ενδεχόμενο απόκτησης του μέσω της συλλογής Setapp.
Pixelmator Pro
Δεν θεωρώ τον εαυτό μου «ειδικό» στην επεξεργασία εικόνας. Απλώς, γνωρίζω κάποια πράγματα (βασικά ή και περισσότερο advanced) για να κάνω τη δουλειά μου. Βάσει αυτού, αρχικά εντόπισα ένα κενό στο macOS: οι εφαρμογές αυτού του τύπου θα ήταν είτε οι πανάκριβες, ή διαθέσιμες έναντι συνδρομής, ή δωρεάν αλλά με απαρχαιωμένα ή μπλεγμένα περιβάλλοντα εργασίας. Τη λύση, για να έχω πρόσβαση σε ένα «δυνατό» και ποιοτικό πρόγραμμα επεξεργασίας χωρίς να χρειαστεί να δώσω μια περιουσία, την βρήκα στο Pixelmator Pro. Έναντι ενός σχετικά χαμηλού αντιτίμου (όχι συνδρομής), αποτελεί ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό app στην κατηγορία του.
Apple Podcasts
Ναι, αποτελεί μια εφαρμογή στην οποία μπορεί να έχει πρόσβαση, δωρεάν, κάθε χρήστης του οικοσυστήματος της Apple. Τη συμπεριλαμβάνω, όμως, σε αυτή τη λίστα, ως την τρέχουσα επιλογή μου για να ακούω podcast (και το Επιχειρηματικότητα Explained). Και αυτό, λόγω κυρίως δύο παραγόντων: του περιβάλλοντος εργασίας και της δυνατότητας να πραγματοποιεί αυτόματο download τα νέα επεισόδια των σειρών που ακολουθείς. Συν, άλλο ένα βασικό, ότι το offline playback γίνεται απροβλημάτιστα (σε αντίθεση με το συμβαίνει σε πολύ γνωστές ανταγωνιστικές λύσεις).
Σχόλια