Μια ελληνική ζυθοποιία που ξεκίνησε σαν χόμπι το 2013, σε ένα διαμέρισμα στα Εξάρχεια. Μια συνταγή μπύρας που προέρχεται από την εποχή πριν την ποτοαπαγόρευση στην Αμερική. Και ένα μπλε κουτάκι μπύρας με γλάρους που σε κάνει να σιγοτραγουδάς το Ντάρι-Ντάρι που είναι και το όνομά της… Από τα Κουραφέλκυθρα και την ΄'Ψυχή του Πάρτι", και από τη Falirofornia έως την Chloe, πόσες μπύρες από τις ελληνικές μικροζυθοποιίες μπορείτε να αναγνωρίσετε;
Κάποτε η ερώτηση “ποιές μπύρες έχετε” σε ένα εστιατόριο μπορούσε να απαντηθεί εύκολα και γρήγορα. Οι επιλογές ήταν μάλλον συγκεκριμένες και μέσα σε συνηθισμένα μπουκάλια ή κουτάκια.
Εδώ και μερικά καλοκαίρια όμως, οι κανόνες του παιχνιδιού με αφρό, έχουν αλλάξει. Ένας αυξανόμενος αριθμός από μπύρες που προέρχονται από ελληνικές μικροζυθοποιίες εντάσσεται δυναμικά στους καταλόγους των εστιατορίων και των bars κάνοντας την επιλογή μια πιο δημιουργική και κάπως πιο “πολύχρωμη”, με περισσότερες αποχρώσεις, πληροφορίες και γεύσεις, διαδικασία.
Midnight Circus Gypsy Brewing
Η μικροζυθοποιία Midnight Circus Gypsy Brewing, δηλαδή η Μυρσίνη και ο Λουκάς, έχουν έδρα την Αθήνα. Ωστόσο είναι "Gypsy Brewers" καθώς δεν έχουν δική τους μονάδα παραγωγής και οι μπύρες τους παράγονται στην Χίο.
Η ενασχόληση τους με την μπύρα ξεκίνησε σαν χόμπι το 2013, σε ένα διαμέρισμα στα Εξάρχεια και μετά από λίγα χρόνια, το 2018 συγκεκριμένα, κυκλοφόρησαν επίσημα την πρώτη τους ετικέτα, την One-eyed Jack, μία Lager βασισμένη σε συνταγή που προέρχεται από την εποχή πριν την ποτοαπαγόρευση στην Αμερική.
Tο 2020, ξεκίνησαν την συνεργασία τους με το δημοφιλές κόμικ "Κουραφέλκυθρα - Δεν είναι καν λέξη" κυκλοφορώντας την ΄'Ψυχή του Πάρτι", μία ελαφριά IPA στο 4% αλκοόλ, με ετικέτα βασισμένη σε έναν από τους χαρακτήρες του κόμικ. Η “Ψυχή του Πάρτι” τους έδωσε έμπνευση για νέες ιδέες και έτσι ακολούθησαν η "Οχι στα Βαθιά" μια Lager με ανθό αλατιού από τις αλυκές των Κυθήρων, η "Παίχτε Πανκ" μια Stout στο 6,5% αλκοόλ και πιο πρόσφατα η "Drama Queen" μια Red Ale.
Alea Brewing Co
Η Alea Brewing Co. δημιουργήθηκε πριν 3 χρόνια και είναι μία από τις λίγες μικροζυθοποιίες με έδρα στην Αττική. Δημιουργήθηκε από πέντε συνεργάτες με αγάπη στην ποιοτική μπύρα.
Κυκλοφορεί τρεις μόνιμες συνταγές σε κουτάκι των 500ml την Alea μια έντονα αρωματική pale ale, την Alea California Lager, ένα υβριδικό είδος μπύρας μεταξύ lager και ale και την Alea Wit, τη βέλγικη εκδοχή της σταρένιας μπύρας..
Ακόμα κυκλοφορει σαν μόνιμη συνταγή η Chloe μία συνεργατική ζυθοποίηση με τους φίλους από την Strange Brew. Μία αληθινή lager, 6 εβδομάδων πλήρους ωρίμανσης πλούσια σε χαρακτήρα.
Όλες οι μπύρες είναι αφιλτράριστες και απαστερίωτες για την διατήρηση περισσότερων γευστικών και αρωματικών χαρακτηριστικών.
Blame The Sun
Το όνομα τους εκπροσωπεί το κομμάτι της τροπικής και εξωτικής ζυθοποιίας σε συνδυασμό με την ΤΙΚΙ κουλτούρα και την punk rock & roll αισθητική .
Οι μπύρες τους κυκλοφορούν στην αγορά από το 2018 με πρώτη συνταγή την BEACH BUM tropic ale ,ενώ το τελευταίο τους εγχείρημα είναι το Βlame the sun taproom που βρίσκεται στο Κουκάκι αναδεικνύοντας το beer & food pairing.
Kirki Beers
Η Kirki Beers ξεκίνησε την δραστηριότητα της το 2015 και η έδρα της επιχείρησης βρίσκεται στον Πειραιά. Διαθέτει στην αγορά 4 craft μπύρες, ενώ για την παραγωγή των προϊόντων χρησιμοποιούνται ποιοτικές πρώτες ύλες και απόλυτα φυσικά προϊόντα.
Οι μπύρες δεν παστεριώνονται και δεν φιλτράρονται ώστε να διατηρούν τη γεύση και τα αρώματα τους στο μέγιστο και να προσφέρουν μια ξεχωριστή γευστική και αρωματική εμπειρία.Τέλος η Kirki Beers επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα, προχωρώντας σε κατάλληλες σχετικές δράσεις κάθε χρόνο.
Ζυθοποιία Ηπείρου
Η Ζυθοποιία Ηπείρου ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2014 στα Ιωάννινα από τρεις φίλους παθιασμένους με την «καλή» μπύρα με στόχο τη δημιουργία καινοτόμων και υψηλής ποιότητας χειροποίητων προϊόντων.
Τον Μάιο η εταιρία ήρθε σε συμφωνία με τη ΖΟΙΝΟΣ μέσα από τη σύσταση μιας νέας εταιρείας. Σήμερα παράγει 6 τύπους μπίρας και η φιλοσοφία στον τρόπο παραγωγής είναι να κρατάει την καρδιά και την ψυχή της μπίρας μέσα στο μπουκάλι. Δεν φιλτράρεται και δεν
παστεριώνεται. Διατηρείται ζωντανή. Αυτό σημαίνει ότι ένα μικρό ποσοστό ζωντανής μαγιάς μένει μέσα στο μπουκάλι και συνεχίζει να ζυμώνει, να ωριμάζει και να παράγει διοξείδιο του άνθρακα με τελείως φυσικό τρόπο.
Έτσι η μπίρα έχει μια πιο γεμάτη αίσθηση και γεύση. Περιέχει όλες τις πρωτεΐνες από την βύνη και όλα τα αιθέρια έλαια από τους λυκίσκους.
Βrewtiful
H Βrewtiful έχει μια αποστολή: να προσφέρει κάθε φορά καινούριες συναρπαστικές μπύρες, όμορφες μέσα και έξω από το μπουκάλι.
Βράζουν τις μπύρες τους σε ένα από τα πρώτα μικροζυθοποιεία της Ελλάδας, στο όμορφο νησί της Χίου και πιστεύουν ότι μια καλή craft μπύρα πρέπει να είναι όμορφη μέσα και έξω, για αυτό και οι ετικέτες τους σχεδιάζονται από το Faze design studio, με όλη την αγάπη και το σεβασμό που τους αξίζει.
Ζυθοποιία Αναστασίου
Η Ζυθοποιία Αναστασίου μετράει πέντε χρόνια λειτουργίας, είναι μία από τις ελάχιστες ζυθοποιίες με έδρα την Αττική και η μοναδική που βρίσκεται στα βόρεια προάστια παράγοντας γνήσιο τοπικό ζύθο.
Κόντρα στη τάση των πιο μίνιμαλ σχεδίων, οι ετικέτες της Ζυθοποιία Αναστασίου ακολουθούν ένα ρετρό μοτίβο. Τα στιλ μπύρας που ζυθοποιούν δεν είναι συνηθισμένο αλλά είναι φρέσκο και πρωτοποριακό.
Αριθμούν πάνω από εξήντα συνταγές και διαρκώς πειραματίζονται με γνώμονα τόσο τις νέες τάσεις στην σκηνή της "craft", όσο και με τις πιο παραδοσιακές σχολές ζυθοποίησης.
Paragon Brewery
Ένα ζυθοποιείο και taproom στα Νοτια Προαστια της Αθηνας που επικεντρώνεται στις φρέσκες μπύρες. Tο πάθος για την παρασκευή παλιών και μοντέρνων συνταγών μπυρας συνδυάζεται με τα φρέσκα υλικά.
Αυτη την χρονική στιγμή στις βρύσες τους έχουν 7 μπύρες, όπως την Riviera (Lager) και την Falirofornia ( American Pale Ale) καθώς και άλλες 8 guest από άλλες μικροζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού καθως και 30 διαφορετικά μπουκάλια και κουτάκια που αλλάζουν συνεχώς ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να δοκιμάζει συνεχώς κάτι καινούργιο.
Ιδρυτές είναι ο Γιάννης Ψιμούλης (Head Brewer), η σύζυγός του Ελευθερία Παπαδάκη (CFO) και ο αδελφός της Τάσος Παπαδάκης (TAPROOM FOH). Τον Μάιο του 2021 ξεκίνησε η αναδιαμόρφωση ενός πρώην εργαστηρίου μετάλλων σε ένα πλήρως λειτουργικό ζυθοποιείο και Taproom με σύγχρονη βιομηχανική αισθητική το οποίο βρίσκεται κοντά στο μετρό του Αγίου Δημητρίου.
Σχόλια