Twende Dance Project: Ο χορός είναι μια φυσική τάση, είναι τρόπος επικοινωνίας!
«Twende» στη γλώσσα των Σουαχίλι σημαίνει «Πάμε»! Αυτό που στα αγγλικά λέμε «Let's Go». Και αυτό μας προτρέπουν να κάνουμε οι ιδρυτές του Twende Dance Project, Αλεξάνδρα Κατσαρού και Sammy Gian, που ένωσαν τις γνώσεις και την εμπειρία τους στον χορό για να φτιάξουν τη δική τους επιχείρηση με την οικονομική υποστήριξη του The People’s Trust.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Αλεξάνδρα είναι ψυχολόγος, χοροθεραπεύτρια και δασκάλα μπαλέτου. Παράλληλα με τις σπουδές της στο τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη διδασκαλία κλασικού μπαλέτου μέσω της Royal Academy of Dance, καθώς και την εκπαίδευσή της στην αφροαμερικάνικη τεχνική χοροθεραπείας μέσω της Πρωτόγονης Έκφρασης στο Παρίσι. Έχει ζήσει στη Γαλλία, στην Ελλάδα και στην Κένυα διδάσκοντας κλασικό μπαλέτο, διεξάγοντας έρευνα για τη θεραπευτική και ανθρωπολογική διάσταση του χορού και συντονίζοντας ομάδες χοροθεραπείας με διαφορετικές θεματικές, με χορευτές μπαλέτου, με γονείς και παιδιά, και με παιδιά με ειδικές ανάγκες. Ο Sammy, από την άλλη, είναι χορευτής, δάσκαλος χορού και χορογράφος, με πολύχρονη εμπειρία στη διδασκαλία και τη δημιουργία παραστάσεων. Σπούδασε στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Παραστατικών Τεχνών MID, στη Νότια Αφρική. Από το 2016 ζει στην Ελλάδα, ενώ η επαγγελματική του διαδρομή εξελίσσεται για περισσότερα από 15 χρόνια σε διάφορες χώρες της Αφρικής και της Ευρώπης.
Και οι δυο τους, μέσα από ταξίδια και επαφή με διαφορετικές παραδόσεις, ένιωσαν την ανάγκη να επικοινωνήσουν πως ο χορός ενώνει. «Ο χορός είναι μία φυσική τάση, είναι τρόπος επικοινωνίας, έκφρασης, αλλά και σύνδεσης», μας εξηγούν. «Είχε προηγηθεί η αναζήτηση και είχαμε εργαστεί σε projects χορού με σκοπό τον πολιτιστικό διάλογο, την ενίσχυση της κοινότητας και της μετάδοσης ενός μηνύματος σε διάφορες χώρες, ανεξάρτητα όμως, όχι μαζί. Το "μαζί" ήρθε με το Twende Dance Project που ξεκινήσαμε στην Ελλάδα το 2017».
Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε την επιχείρησή σας;
Η ιδέα ήρθε όσο ήμασταν ακόμα στην Κένυα. Θέλαμε πολύ να δημιουργήσουμε ένα χώρο ζωντανό, ένα σημείο συνάντησης, όπου ο χορός χτίζει γέφυρες. Αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε την ιδέα μας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο βόρεια προάστια της Αττικής, γιατί είδαμε πως υπάρχει ένα κενό στην αγορά. Η ιδέα της επιχείρησης προέκυψε καθώς θέλαμε να ζούμε από αυτό που αγαπάμε, αλλά και να συνδράμουμε στον τομέα του χορού στην Ελλάδα, δημιουργώντας ευκαιρίες (δημιουργία επαγγελματικής ομάδας, χορευτές, χορογράφους) και νέες θέσεις εργασίας (δασκάλους χορού κτλ).
Ποιες είναι οι βασικές υπηρεσίες που προσφέρετε; Τι μπορεί να κάνει κάποιος δηλαδή στο Twende Dance Project;
Προσφέρουμε εβδομαδιαία μαθήματα χορού για παιδιά και ενήλικες βασισμένα σε δύο «ομπρέλες», τον αφρικανικό χορό και το κλασικό μπαλέτο. Οι πιο μικροί μας μαθητές ξεκινούν ήδη από τη βρεφική ηλικία, όπου γονείς και παιδιά, μέσα από αφηγηματικά μουσικοθεατρικά ταξίδια, κάνουν τα πρώτα χορευτικά τους βήματα παρέα. Αφρικανικός μοντέρνος και σύγχρονος χορός, Μπαλέτο, Σύγχρονος Χορός και Προοδευτική Τεχνική Μπαλέτου (PBT), μία τεχνική ενδυνάμωσης και αποκατάστασης που χρησιμοποιεί εξοπλισμό που συναντάμε και σε ένα μάθημα Pilates matwork. Στο Twende Dance Project μας αρέσει να συνεργαζόμαστε με εξαιρετικούς ανθρώπους του χώρου, οπότε μπορείτε να βρείτε υπέροχα σεμινάρια, όπως Κύκλοι Χοροθεραπείας, Σεμινάρια Σύγχρονου Χορού, Αφρικανικές Ρίζες της Jazz…
Τέλος, μας αρέσουν τα νέα projects, οι όμορφες συνεργασίες και η δύναμη του χορού ως παραστατική τέχνη. Φέτος, μετά από τα δύο χρόνια του κορονοϊού, καταφέραμε να συμμετάσχουμε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου με solo performance, αλλά και να πραγματοποιήσουμε μία χοροθεατρική παράσταση από παιδιά για παιδιά βασισμένη στο βιβλίο του Μίλτου Πιστώφ “Σι Λόντε”, ένα παραμύθι που εκτυλίσσεται σε ένα αφρικανικό χωριό.
Πού μπορεί να σας βρει κάποιος;
Το Twende Dance Project βρίσκεται στη Λυκόβρυση Αττικής, στα βόρεια προάστια ανάμεσα στις περιοχές της Πεύκης, Λυκόβρυσης, Κηφισιάς και Μαρούσι. Περισσότερες πληροφορίες για εμάς μπορείτε να βρείτε στο site μας και σε Instagram και facebook.
Ήταν δύσκολο το εγχείρημα και το ξεκίνημα μιας τέτοιας επιχείρησης; Πόσο ισχυρός είναι ο ανταγωνισμός;
Υπήρχαν δυσκολίες στην αρχή, κυρίως μέχρι να μας γνωρίσει ο κόσμος. Φυσικά, υπάρχει ανταγωνισμός, όμως όχι τόσο ισχυρός στην περιοχή που είμαστε. Υπάρχουν αρκετές σχολές χορού, ωστόσο οι υπηρεσίες που προσφέρουμε, αλλά και η φιλοσοφία μας ως ένα σημείο συνάντησης και επαφής πολιτισμών, δεν συναντάται στη γύρω περιοχή.
Ο επαγγελματικός κλάδος της Αλεξάνδρας και του Sammy επηρεάστηκε αρκετά από τον κορονοϊό και αυτό είναι κάτι που τους τρόμαξε, όπως μας εξηγούν. «Πολλοί πελάτες φοβήθηκαν μια κλειστή αίθουσα χορού ή τη χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Σιγά σιγά, καθώς τηρούσαμε αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και την υγιεινή του χώρου, προσαρμόσαμε τις ώρες αλλά και τον τρόπο διεξαγωγής των μαθημάτων, ο κόσμος μας εμπιστεύτηκε. Νιώθαμε μεγάλη συγκίνηση κάθε φορά που ανοίγαμε μετά από ένα lockdown. Ο κόσμος ήταν εκεί και μας περίμενε με ενθουσιασμό, να συναντηθούμε και να χορέψουμε ξανά όλοι μαζί. Μας άλλαξε αρκετά και χρειάστηκε να προσαρμοστούμε πολλές φορές. Το μεγαλύτερο δώρο του ήταν πως μας έμαθε να προσαρμοζόμαστε γρήγορα σε νέες συνθήκες για να ξεπεράσουμε κάποιες δυσκολίες. Για παράδειγμα, κατά την περίοδο των lock-downs συνεχίζαμε διαδικτυακά».
Ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της επιχείρησης; Μ' άλλα λόγια, γιατί να προτιμήσει κάποιος την επιχείρησή σας;
Στο Twende Dance Project πετύχαμε να υλοποιήσουμε το όνειρό μας! Πρόκειται για έναν χώρο χαράς. Οι άνθρωποι που έρχονται έχουν δημιουργήσει δεσμούς, έρχονται και φεύγουν με ευγένεια και χαμόγελα. Η φιλοσοφία μας είναι πως ο χορός είναι μία φυσική τάση. Όλοι μπορούν να χορέψουν, δίνουμε στον κόσμο τεχνική, αλλά και χώρο για προσωπική, διαπολιτισμική έκφραση και συνάντηση.
Ποιο feedback παίρνετε από τους πελάτες σας;
Οι πελάτες μας μάς εκφράζουν συχνά πως λαμβάνουν μία ωραία ενέργεια όταν βρίσκονται στο χώρο. Μας λένε πως φεύγουν με μία ηρεμία και χαρά όταν τελειώνει το μάθημα, με ενθουσιασμό, «γεμάτοι» και ωραία κουρασμένοι. Πολλές φορές μας λένε πως νιώθουν ;oti δεν είναι απλά ένα μάθημα χορού, αλλά κάθε φορά ένα ταξίδι, μέσα από τις κινήσεις, τις μουσικές και το μοίρασμα.
Πώς φαντάζεστε την επιχείρησή σας σε 5 χρόνια από τώρα;
Θα θέλαμε να μοιραστούμε το μήνυμα του Twende Dance Project μέσω της παραστατικής τέχνης του χορού και σε άλλα φεστιβάλ, να ταξιδέψει και σε άλλες κοινότητες μέσα κι από άλλες όμορφες συνεργασίες. Ήδη έχουμε ξεκινήσει και θα θέλαμε να συνεχίσουμε το ταξίδι.
Πώς μάθατε για το The People's Trust;
Μας μίλησε για το The People’s Trust μία από τις πρώτες μας πελάτισσες. Η Μαντώ Μουρμουράκη, συνιδιοκτήτρια της Peteat, έφερνε από τον πρώτο μήνα, που ξεκινήσαμε το Twende Dance Project, την κόρη της.
Με ποιο τρόπο σας βοήθησε ο οργανισμός;
Η στήριξη του The People’s Trust ήταν πολύτιμη. Θα λέγαμε πως ήταν το «σωσίβιό» μας σε μία τόσο δύσκολη περίοδο που μας βρήκε, την περίοδο της πανδημίας. Η αρωγή μάς βοήθησε στην ανακαίνιση του χώρου, προκειμένου να γίνει πιο λειτουργικός, ασφαλής και φιλικός προς τον πελάτη, στην αγορά εξοπλισμού που μας αναβάθμισε από την πρώτη κιόλας ημέρα, αλλά και στη διαφήμιση και προβολή του χώρου που χρειαζόμασταν και ακόμα χρειαζόμαστε πολύ.
Θα προτείνατε το The People's Trust σε ένα νέο επιχειρηματία και γιατί;
Φυσικά και ανεπιφύλακτα. Το έχουμε ήδη προτείνει σε τρεις φίλους μας, νέους ανθρώπους με καταπληκτικές ιδέες. Εκτιμάμε πολύ το σεβασμό που δείχνουν στον επιχειρηματία και τον τρόπο που μας εμπιστεύθηκαν και μας έδωσαν φτερά!
Διανύουμε μία πολύ δύσκολη περίοδο και θεωρούμε ότι η επιχειρηματικότητα και ειδικά για τους νέους ανθρώπους είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα. Το The People’s Trust κάνει αυτό το όνειρο να έρθει ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα και τους ευχαριστούμε από καρδιάς για όλα.
Tο The People’s Trust του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης είναι ένας ιδιωτικά χρηματοδοτούμενος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων. Παρέχει αρωγές έως €15.000 και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης για τους ωφελούμενούς του. Ο οργανισμός έχει ως προτεραιότητα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσω άμεσα βιώσιμων επιχειρήσεων για τις οποίες δεν υπάρχουν άλλες πηγές χρηματοδότησης.
Σχόλια