Ο Εpicurus Gambardella, το αμάλγαμα του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Επίκουρου και του Jep Gambardella, από την ταινία “La grande bellezza”, μας μιλά μέσα από τις σελίδες του βιβλίου New Old Wine World με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι. Μας μιλά για το κρασί και την παράξενη ομοιότητα του αμπελιού με τον άνθρωπο. Και μας υπενθυμίζει ότι το κρασί παρά την εντυπωσιακή του πολυπλοκότητα μπορούμε να το βιώσουμε με κάθε έννοια απλότητας.
Αρχιτεκτονική και κρασί μιλούν την ίδια γλώσσα
Ο Ηλίας Κωνσταντακόπουλος μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε οινολογία, εργάστηκε σε οινοποιεία και wine bars ως οινοχόος και πρόσφατα ίδρυσε την New Old Wine World που ακροβατεί ανάμεσα στην οινολογία και την αρχιτεκτονική, το ψηφιακό και το αναλογικό, το χθες και το σήμερα...
Αν και η σχέση του με την αρχιτεκτονική είναι πλατωνική με την έννοια ότι την αντιλαμβάνεται κυρίως μέσα από το πρίσμα της αισθητικής και όχι μέσω του επιστημονικού της μοντέλου, βρήκε στο πεδίο αυτό μια χρηστικότητα… Η αρχιτεκτονική προσφέρει μια γλώσσα επικοινωνίας που μπορεί να γίνει αντιληπτή από όλους υπερβαίνοντας τα ίδια της όρια και τους περι-ορισμούς του ίδιου της του πεδίου.
Μαζί με την αρχιτέκτονα Εύα Καπαδουκάκη ανέπτυξαν την ιδέα της λεγόμενης Οίνο-Τεκτονικής (Oenotecture), όπως την ονομάζουν στο βιβλίο τους, το οποίο υπάρχει σε κάθε ενημερωμένο οινοποιείο στη χώρα μας. Η Οινοτεκτονική, παραλληλίζει ταχαρακτηριστικά ελληνικών οινικών ποικιλιών με στοιχεία της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής.
Στην ουσία όμως πρόκειται για μια νέα γλώσσα επικοινωνίας για το κρασί που βρίσκει εφαρμογή στον ψηφιακό κόσμο καθώς και για ένα πρωτότυπο wine tasting interface.
Η οπτικοποίηση των αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών του κρασιού είναι αναμφίβολα μια από τις σημαντικότερες προσβάσεις ώστε το κρασί να έρχεται σε επαφή με ένα συνεχώς ευρύτερο κοινό.
Και αναμοχλεύοντας συνεχώς τα σύνορα των τεχνολογιών της οινικής επικοινωνίας γίνεται μια υπέρβαση. Έτσι η απεικόνιση και η ποσοτικοποίηση των οινικών χαρακτηριστικών μπορεί να αγγίζει πιο εγγενείς και βιωματικές εμπειρίες.
Ένα “πλατφορμικό hub” για το Ελληνικό κρασί
Η New Old Wine World είναι πρωτίστως δημιουργός και πάροχος εργαλείων οινικής επικοινωνίας. Τα εργαλεία αυτά είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια πλειάδα εφαρμογών οινικής επικοινωνίας και να έχουν συμβατότητα διεθνούς κλίμακας.
Παράλληλα, επειδή η πρώτη εφαρμογή των εργαλείων της έγινε στο μοντέλο του Ελληνικού κρασιού, η εταιρία αναλαμβάνει σταδιακά τον ρόλο ενός “πλατφορμικού hub” για το Ελληνικό κρασί.
Από το Λημνιό ως το πορτοκαλί κρασί και από από το αμπέλι ως τις οινογνωσίες με VR glasses ο κοινός τόπος των Ελληνικών οινικών κόσμων του χθες και του σήμερα είναι η θέση που κατείχε και κατέχει το κρασί στις ζωές των ανθρώπων.
Το κρασί συνεχίζει ως τις μέρες μας να λειτουργεί ως κοινωνικός καταλύτης, να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο θρησκευτικών πράξεων, να ορίζει και να ορίζεται από έναν τόπο και να αποτελεί έναν πολιτισμικό μετασχηματιστή που τρεφόμενος από τον πολιτισμό του παρελθόντος, γεννά νέο πολιτισμό.
Σχόλια