Πάνω από 15.000 smartphones έγιναν trade-in στην Pandas - Πού καταλήγουν, ποια ξεχωρίζουν
Πάνω από 15.000 smartphones έχουν επιστραφεί μέσω των συστημάτων και των συνεργασιών που «τρέχει» η Pandas - η recommerce startup που ξεκίνησε το 2020 ως Green Panda προσφέροντας trade-in κινητών τηλεφώνων. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί σε 900.000+ κιλά λιγότερων εκπομπών CO2 για τον πλανήτη και σε πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ - ποσό που έχει διατεθεί συνολικά ως οικονομικό όφελος στους χρήστες για την πώληση αυτών των συσκευών.
Όπως τόνισε ο Φάνης Κουτουβέλης, Founder και CEO της Pandas, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας «Κυκλική Οικονομία και Χρήση Smartphones», κάθε χρόνο, σε παγκόσμιο επίπεδο, σταματάμε να χρησιμοποιούμε 1 δισεκατομμύριο smartphones, ενώ, κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, παράγονται και πωλούνται 1,3 δισεκατομμύρια συσκευές. Άλλωστε, τα smartphones και οι μικρές ηλεκτρονικές συσκευές είναι υπεύθυνα για το 10% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρονικών αποβλήτων.
Την ίδια στιγμή, κάθε νέο smartphone που κατασκευάζεται παράγει περίπου 60 κιλά εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον. Εάν το επόμενο δισεκατομμύριο των smartphones που θα ενεργοποιηθούν είναι μεταχειρισμένα, αυτό θα έχει άμεσο όφελος για το περιβάλλον, που υπολογίζεται σε 70 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2 τον χρόνο - κάτι που αντιστοιχεί στο ποσό των εκπομπών που προέρχονται από 21 εκατομμύρια αυτοκίνητα τον χρόνο. Αυτή τη στιγμή, μόλις το 20% των συσκευών «από πρώτο χέρι» γίνεται trade-in.
Όσον αφορά στην Pandas, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ATM της, στα οποία υιοθετείται ένα πατενταρισμένο σύστημα που έχει αναπτυχθεί από την ίδια, ώστε να πάρει μια προσφορά για την συσκευή του μέσα σε περίπου τρία λεπτά. Παράλληλα, η εταιρεία ετοιμάζει και μια at-home gamified εμπειρία, μέσω της οποίας θα προσφέρονται τα ίδια αποτελέσματα. Αυτή αναμένεται πως θα είναι διαθέσιμη προς το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, ενώ η ανάπτυξη της πραγματοποιείται τα τελευταία 2-3 τρίμηνα.
Μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση του rebranding, η Pandas θα εστιάσει στην επίτευξη περαιτέρω συνεργασιών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πλέον, αναζητά συνεργασίες και με διεθνείς παίκτες, επικεντρώνοντας σε χώρες που έχουν υψηλό πληθυσμό και υψηλό ΑΕΠ. Αυτό το rebranding πραγματοποιήθηκε για να φύγει το «green» από την ονομασία, αφού είναι μέρος του DNA της. Παράλληλα, υιοθετήθηκε ο πληθυντικός, καθώς έχει γίνει επέκταση σε παροχή υπηρεσιών προς συνεργάτες, αλλά και trading at-home, πέρα δηλαδή από τα kiosk. Σημειώνεται πως από 2 άτομα το 2020, απασχολεί σήμερα πάνω από 35, σε τρεις χώρες.
Σε ερώτηση του epixeiro.gr σχετικά με το πού καταλήγουν οι συσκευές που γίνονται trade-in, ο κ. Κουτουβέλης διευκρίνισε πως τα χιλιάδες smartphones που έχουν ήδη ανακυκλωθεί μέσω του συστήματος, καταλήγουν σε χώρες του εξωτερικού. Ακόμη και smartphones πενταετίας με εμφανείς φθορές που προσφέρονται έναντι πολύ χαμηλού αντιτίμου, οδηγούνται σε αγορές όπως το Μαρόκο, καθώς εκεί μπορεί κάποιος να ξοδέψει μέχρι 20 ευρώ για να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα τέτοιο τεχνολογικό προϊόν.
Πέρα από αυτό, υπάρχουν συνεργασίες με μεγάλα διεθνή marketplaces (στα οποία οι χρήστες γνωρίζουν ότι οι συσκευές που αποκτούν είναι pre-owned), οπότε εκεί, μετά από ένα ελαφρύ refurbishment και data sanitization, καταλήγουν και πάλι πίσω στα χέρια των καταναλωτών. Συσκευές που είναι πολύ πρόσφατες, αλλά παρουσιάζουν σημαντικά τεχνικά προβλήματα, πωλούνται σε ειδικούς buyers που διαθέτουν τις εγκαταστάσεις για να αποσπάσουν υποσυστήματα και υλικά και να δώσουν, με αυτά, «ζωή» σε άλλα smartphones. Στις συσκευές που ξεχωρίζουν και που γίνονται συχνότερα trade-in, στις πρώτες 6-7 θέσεις εντοπίζονται μοντέλα iPhone (με το 11 και το 12 να ξεχωρίζουν).
Σε ερώτησή μας σχετικά με το θέμα του «right to repair», το δικαίωμα στην επισκευή, ο founder της Pandas τόνισε πως είναι κάτι απαραίτητο και πολύ σημαντικό, που πρέπει να γίνει με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς. «Βλέπουμε την ΕΕ, μέσω regulations που προσπαθεί να βάλει, να είναι προς την σωστή κατεύθυνση, τη στιγμή που από τις ΗΠΑ δεν βλέπουμε καμία τέτοια πίεση» σημείωσε. Διευκρίνισε, όμως, πως αυτό δεν θα φτάσει ποτέ σε βαθμό που ο μέσος καταναλωτής θα έχει τα εργαλεία για να επισκευάζει μόνος του τις συσκευές του. «Οπότε, πάντα η απόφαση θα είναι ή το κάνω trade-in και παίρνω άμεσα το όφελος, ή πληρώνω κάποιον για να επισκευαστεί». Υπογράμμισε πως, το κομμάτι της επισκευής, ειδικά από κάποιους κατασκευαστές, «δεν είναι τόσο προσβάσιμο».
Σε άλλα σημεία της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Κουτουβέλης δήλωσε πως, μέχρι το τέλος του χρόνου, τα συνεργαζόμενα σημεία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 400 και πως το «range» του αντιτίμου που παίρνουν οι καταναλωτές είναι από 5 έως και 1.000 ευρώ. Τέλος, σημειώνεται πως, όταν ξεκίνησε, η εταιρεία σήκωσε 2,2 εκατομμύρια δολάρια από στρατηγικούς angels. Αυτή τη στιγμή, είναι σε διαδικασία νέου χρηματοδοτικού γύρου, με τα νεότερα να αναμένονται σε μερικούς μήνες από τώρα.
Σχόλια