Υψηλή ανάπτυξη το 2022 και μείωση πληθωρισμού το 2023 βλέπει το ΔΝΤ, ενώ εκτιμούν ότι θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους η δημοσιονομική πολιτική.
Aνάπτυξη της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ βλέπει το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του (21 Ιουνίου) για την ελληνική οικονομία παρά τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι υψηλές τιμές ενέργειας αναμένεται να οδηγήσουν τον πληθωρισμό στο 6,1% στο τέλος του 2022. Ανάπτυξη και πληθωρισμός αναμένεται να αποκλιμακωθούν το 2023, φτάνοντας η ανάπτυξη στο 2,6% και ο πληθωρισμός στο 1,2%.
Η έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνει ότι η ανάκαμψη από την σοβαρή ύφεση που προκάλεσε το 2020 η πανδημία, οφείλεται κυρίως στην προσαρμοσμένη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, στις πολιτικές πρόληψης και στήριξης που ακολούθησε η Ε.Ε.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην εξόφληση του ΔΝΤ από την Ελλάδα , γεγονός που καθιστά αξιόπιστη την ελληνική δημοσιονομική πολιτική των τελευταίων ετών.
Να συνεχιστούν οι πολιτικές μεταρρυθμίσεων
Οι διευθυντές του συμβουλίου του ΔΝΤ εκτιμούν ότι χρειάζεται να συνεχιστεί η πολιτική των μεταρρυθμίσεων που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κρίση χρέους.
Χαιρέτισαν το γεγονός ότι η οικονομία ξαναγύρισε το 2021 στα προ πανδημίας επίπεδα και εκτιμούν ότι το χρέος κινείται σε καθοδική πορεία ενώ η ανάπτυξη θα παραμείνει υψηλή.
Ωστόσο, επισημαίνουν ότι οι δυσκολίες λόγω Ουκρανίας συνεχίζονται αλλά το χρέος παραμένει βιώσιμο και οι προοπτικές είναι αυξημένες για την «πράσινη» ανάπτυξη.
Στοχευμένη και συνεπή δημοσιονομική πολιτική
Τα στελέχη του ΔΝΤ εκτιμούν ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει στοχευμένη το 2022 πριν γυρίσει σε μία σταδιακή αυξημένη και φιλική προς την ανάπτυξη.
Σχόλια