Τον Απρίλιο του 2022, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα ύψους 1,6 δισεκ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 456,1 εκατ. ευρώ έναντι του Απριλίου του 2021.
Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών, η οποία ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 30,0% σε τρέχουσες τιμές (μειώθηκαν κατά 4,1% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 37,7% σε τρέχουσες τιμές (13,0% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 18,2% σε τρέχουσες τιμές (0,5% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 24,3% σε τρέχουσες τιμές (15,8% σε σταθερές τιμές).
Οι αφίξεις ξένων τουριστών που δεκαπλασιάστηκαν έναντι του α τετράμηνου 2021 δημιούργησαν πλεονάσματα στο ισοζύγιο μεταφορών και υπηρεσιών
Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση πρωτίστως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών και δευτερευόντως του ισοζυγίου μεταφορών, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την καταγραφή ελλείμματος, έναντι πλεονάσματος τον Απρίλιο του 2021, στο ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 884,3% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 1.000,5% σε σχέση με το 2021. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών αυξήθηκε λόγω της βελτίωσης του πλεονάσματος του ισοζυγίου θαλάσσιων μεταφορών.
Από το επόμενο μήνα θα φανούν οι επιπτώσεις του πολέμου στις εξαγωγές και από την άνοδο του πληθωρισμού
Τα στοιχεία αυτά ουσιαστικά θα είναι τα τελευταία που θα δείχνουν τις διαφορές μεταξύ της οικονομίας επί lockdown (Ιανουαρίου-Απριλίου 2021) και της οικονομίας άνευ περιορισμών της περιόδου Ιανουαρίου-Απριλίου 2022. Ωστόσο από τα στοιχεία Μαΐου θα περιλαμβάνονται μέσα στους Εθνικούς Λογαριασμούς και οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία που θα δείξει πόσο έχουν επηρεαστεί οι εξαγωγές και τις επιπτώσεις από την άνοδο του πληθωρισμού σε ιστορικά υψηλά Ευρωζώνης.
Σχόλια