Η επαφή με το αμπέλι, τον χώρο της παραγωγής και φυσικά η γευστική δοκιμή.Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επισκεφθούμε οποιοδήποτε οινοποιείο στη χώρα μας. Όταν όμως ο δρόμος μας βγάλει, σκοπίμως, ως τις πλαγιές της Επανομής, διαπιστώνουμε ότι οι λόγοι για επίσκεψη στο Κτήμα Γεροβασιλείου, πληθαίνουν.
Πληθαίνουν, όπως και οι ποικιλίες που αναπτύσονται στα αμπέλια του, τα έργα τέχνης που μοιάζουν να “φύονται” σε διάφορα σημεία του, όπως οι πρωτοποριακές πρακτικές, οι μελέτες και τα εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και… τα ανοιχτήρια σε μία από τις μεγαλύτερες συλλογές της Ευρώπης.
Θα μπορούσαμε να σας γράψουμε για μια “αναμφίβολα” κορυφαία οινοτουριστική εμπειρία στη χώρα μας αλλά δεν θέλουμε να σας δημιουργήσουμε… αμφιβολίες. Αντιθέτως.
Παρακάτω θα βρείτε (τουλάχιστον) 5 λόγους για να περιηγηθείτε στο Κτήμα Γεροβασιλείου, ιδανικά με ένα ποτήρι στο χέρι.
Για την ιστορία… με ένα ποτήρι Μαλαγουζιά
To 1981 ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου ξεκίνησε να αναβιώνει τον οικογενειακό αμπελώνα του πατέρα του, στην περιοχή της Επανομής.
Αφού σπούδασε Γεωπονία στο ΑΠΘ και στο Μπορντό της Γαλλίας, συνεργάστηκε με το Πόρτο Καρράς που τότε κατείχε έναν από τους μεγαλυτερους ιδιόκτητους βιολογικούς αμπελώνες στην Ευρώπη.
Κάθε πρωί εργαζόταν στο Πόρτο Καρράς και κάθε βράδυ ερχόταν στο οικογενειακό αμπέλι μαζί με τη μητέρα και τη γυναίκα του. Το γεγονός αυτό θα το διαπιστώσετε και από τη μεγάλη, πιο πρόσφατη, οικογενειακή φωτογραφία από το αμπέλι με τη γιαγιά Μαριάνθη, γνωστή για το μεράκι της για τα χωράφια και το αμπέλι και το όμορφο ψάθινο καπέλο της.
Αυτό το μικρό αμπέλι σήμερα έχει μετατραπεί σε 800 στρέμματα ενός ενιαίου και ιδιόκτητου αμπελώνα. Ολη η παραγωγή προέρχεται από τα αμπέλια του κτήματος και έτσι μπορούν να ελέγχουν την ποιότητα του κρασιού καιι δεν υπάρχουν μεγάλες μεταβολές από χρονιά σε χρονιά.
Σήμερα στο Κτήμα Γεροβασιλείου καλλιεργούνται διεθνείς αλλά κυρίως ελληνικές ποικιλίες. Άλλωστε ο Β. Γεροβασιλείου είναι γνωστός για το γεγονός ότι διέσωσε την ποικιλία μαλαγουζιά στα τέλη του 1970, όταν δούλευε στο Πόρτο Καρράς.
Για τον “μπαχτσέ” ή αλλιώς “την θάλασσα του κρασιού”... με ένα blend με Ασύρτικο και Μαλαγουζιά
Η περιοχή στην οποία βρίσκεται σήμερα το Κτήμα Γεροβασιλείου ονομαζόταν παλαιότερα “Μπαχτσές” ενώ πριν χιλιάδες χρόνια, σύμφωνα με χάρτες που έχουν διασωθεί, βρεχόταν από τη θάλασσα. Πολλές φορές όταν φυτεύουν ένα νέο αμπέλι βρίσκουν στο κτήμα κοχυλάκια.
Ακόμη και σήμερα λοιπόν στην περιοχή ευνοείται η αμπελοκαλλιέργεια λόγω του αμμώδους εδάφους, το οποίο απορροφά γρήγορα την υγρασία και αποφεύγονται οι ασθένειες του αμπελιού. Ενώ το γεγονός ότι το χώμα είναι μαλακό επιτρέπει στις ρίζες να διεισδύουν βαθύτερα και στα φυτά να είναι περισσότερο δυνατά.
Το μεσογειακό μικροκλίμα και το αεράκι που έρχεται από την αριστερή μεριά αλλά και οι αμπελώνες που γειτνιάζουν με την θάλασσα σε τρία σημεία διατηρούν μια χαμηλή θερμοκρασία που βοηθά την ύπαρξη της σωστής οξύτητας στο κρασί, τα αρώματα αλλά κυρίως τους ανθρώπους που δουλεύουν στο αμπέλι εκτελώντας όλες τις εργασίες του με τρόπο χειρωνακτικό.
Δίπλα από τα αμπέλια, σε ένα όμορφο θερμοκήπιο μεγαλώνουν κάθε λογής φρούτα και λαχανικά, από μαρουλάκια και ντομάτες ως και νόστιμα καρπούζια.
Για τον Πολιτισμό… με ένα ποτήρι Ξινόμαυρο (την χαρισματική αλλά και απαιτητική στην “καλλιέργεια” της Μακεδονική ποικιλία)
Κοντά στο παράθυρο ένα από τα ανθρωπάκια του Γαϊτη με το χαρακτηριστικό ριγέ κοστούμι και το καπέλο φαίνεται να πετά από την χαρά στη θέα των αμπελώνων.
Από το “Τίποτα” του Κώστα Τσόκλη που ξεχωρίζει στο τοπίο, μέχρι τα έργα τέχνης "Ερωτικό" του Γιάννη Μόραλη, το Φεγγάρι του Κώστα Βαρώτσου και το ¨Κυκλαδικό" του Ζογγολόπουλου που βρίσκονται τοποθετημένα σαν επισκέπτες ή έστω μόνιμοι θαμώνες του Κτήματος, δημιουργείται η αίσθηση ενός ιδιότυπου πολιτιστικού πάρκου ή αλλιώς μιας οινοφιλικής gallery.
Ενός τόπου όπου πολιτισμός είναι “συμφυτος”.
Ωστόσο ο Β. Γεροβασιλείου ξεκίνησε την πορεία τους ως συλλέκτης ανοιχτηριών δημιουργώντας μία από τις μεγαλύτερες συλλογές που βρίσκεται στο μουσείο οίνου του Κτήματος.
Για το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου, με ένα ποτήρι “Evangelo”
Σε συνδυασμό με τα σύγχρονα έργα τέχνης στο Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου θα δείτε αυθεντικά αντικείμενα από το Συμπόσιο (συν+πόση) των αρχαίων Ελλήνων σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.
Θα ακολουθήσετε τη διαδρομη του σταφυλιού από το αμπέλι ως την εμφιάλωση. Θα ανακαλύψετε μέσα από video animation την λειτουργία των παλιών γεωργικών εργαλείων, πολλά από τα οποία συλλέχθηκαν και διασώθηκαν στην Επανομή κυρίως όταν ξεκίνησε η αστικοποίηση της περιοχής.
Και φυσικά θα χαζέψετε με τις ώρες τη συλλογή με πάνω από 2600 ανοιχτήρια, μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, με ανοιχτήρια που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα έως σήμερα. Μάλιστα στις προθήκες θα διαπιστώσετε την εξέλιξη του ανοιχτηριού από τα πρώτα μη μηχανικά ανοιχτήρια που λειτουργούσαν αρχικά και ως σύμβολο στάτους, ως τα σημερινά.
Για την πρωτοπορία και την εκπαίδευση, με ένα ποτήρι Viognier (ποικιλία που φυτεύτηκε στο Κτήμα σε συνεργασία με το Γεωπονικό Τμήμα του Α.Π.Θ)
Άλλες 45 ποικιλίες βρίσκονται στον πειραματικό αμπελώνα για λόγους εκπαιδευτικούς αλλά και πειραματικούς.Σε συνδυασμό με τους μετεωρολογικούς σταθμούς και το χημείο που υπάρχουν λίγο πιο δίπλα δημιουργούν ένα database για την ανάπτυξη της κάθε ποικιλίας στην συγκεκριμένη περιοχή. Οι περισσότερες από αυτές είναι γηγενείς ελληνικές ποικιλίες.
Στο Κτήμα η παράδοση συνοδοιπορεί με την υψηλή τεχνολογία και την πρωτοπορία.
Ένας βοτανικός κήπος χρησιμοποιείται για τα εκπαιδευτικά προγράμματα των σχολείων που επισκέπτονται το κτήμα από όλη την Ελλάδα, ενώ οι μαθητές δεν παραλείπουν να φτιάξουν μουστοκούλουρα βλέποντας την “γλυκιά¨ ταινία τα Μουστοκούλουρα του Αγησίλαγου, βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Δημήτρη Μπασλάμ:
Τέλος το οινοποιείο λειτουργεί με φωτοβολταϊκά και πράσινη ενέργεια, ένω πραγματοποιείται και έρευνα για το water management, την επαναχρησιμοποίηση του νερού αλλά και την εκμετάλλευση του βρόχινου νερού και σε συνεργασία με το ΑΠΘ εξετάζεται η υγρασία σε κάθε ποικιλία και αναλόγως προσαρμόζεται το πότισμα.
Και αν το άρθρο μας σας πέρασε από μια ιδιότυπη ξενάγηση ή γευστική δοκιμή από το Κτήμα Γεροβασιλείου εκεί θα περάσετε στο τέλος της επίσκεψής σας με μια οινογνωσία συνοδεία εποχικών πρώτων υλών.
Καλή απόλαυση!
Σχόλια