Νέο βιβλίο: «Μαζί: Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για τον 21ο αιώνα», της Minouche Shafik
Κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, το βιβλίο «Μαζί: Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για τον 21ο αιώνα», της Minouche Shafik, σε μετάφραση Γιώργου Μαραγκού.
Μια από τις σημαντικότερες οικονομολόγους της εποχής μας θέτει τις βάσεις για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο που αρμόζει στον 21o αιώνα.
Είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, όλοι μας στηρίζουμε το κοινωνικό συμβόλαιο μέσα από τις αμοιβαίες δεσμεύσεις μας στην οικογένεια, την κοινότητα, τον χώρο εργασίας. Η μέριμνα για τους άλλους, η πληρωμή φόρων, τα οφέλη από τις δημόσιες παροχές ορίζουν το συμβόλαιο που μας ενώνει ως κοινωνία. Σήμερα, όμως, το συμβόλαιο αυτό καταρρέει.
Οι επιταχυνόμενες αλλαγές στην τεχνολογία, η γήρανση του πληθυσμού και η κλιματική αλλαγή αναδιαμορφώνουν τον κόσμο μας. Σε αυτή τη μελέτη-ορόσημο η Minouche Shafik, αξιοποιώντας παραδείγματα από διαφορετικά σημεία της υφηλίου και εστιάζοντας στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης, της εργασίας και της φροντίδας των ηλικιωμένων, αναλύει τις βασικές αρχές ενός κοινωνικού συμβολαίου που αναγνωρίζει την αλληλεξάρτηση των ανθρώπων, τους στηρίζει και επενδύει περισσότερα σε αυτούς, ενώ ταυτόχρονα περιμένει περισσότερα από τα άτομα ως αντάλλαγμα.
Βαθυστόχαστο και ελπιδοφόρο, το βιβλίο αυτό προσφέρει ρεαλιστικές λύσεις και δείχνει πώς μπορούμε να χτίσουμε μια καλύτερη κοινωνία – όλοι ΜΑΖΙ.
Ο Αβραάμ Λίνκολν είπε: «Ο καλύτερος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον είναι να το δημιουργήσεις»… Βρισκόμαστε σε μια στιγμή της ιστορίας που πρέπει να γίνουν νέες επιλογές. Έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε ένα κοινωνικό συμβόλαιο που δίνει σε εμάς, και όσους θα ακολουθήσουν, ένα καλύτερο μέλλον. – Minouche Shafik
Έγραψαν για το βιβλίο
- Καθώς η Minouche Shafik αποτυπώνει τις μεγάλες προκλήσεις των καιρών μας, μας εμπνέει για να ανταποκριθούμε σε αυτές… Υποχρεωτικό ανάγνωσμα για τους πολιτικούς, και όχι μόνο. - Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
- Εξαιρετικά διαφωτιστικό ειδικά στο θέμα της αλληλεξάρτησης. ΑΜΑΡΤΙΑ ΣΕΝ, Nόμπελ Οικονομίας 1998
- Μια σημαντική συμβολή στις σύγχρονες συζητήσεις μας. ΝΤΑΡΟΝ ΑΤΖΕΜΟΓΛΟΥ, Οικονομολόγος (ΜΙΤ)
- Μια πειστική διάγνωση της κοινωνικής δυσαρέσκειας, με πολλές όμως προτάσεις για ουσιαστικές αλλαγές. - ΝΤΑΪΑΝ ΚΟΪΛ, Financial Times
Η Minouche Shafik (Μινούς Σαφίκ) είναι Διευθύντρια του London School of Economics and Political Science. Γεννημένη στην Αίγυπτο, μετανάστευσε κατά την παιδική της ηλικία στις ΗΠΑ και αργότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο για μεταπτυχιακές σπουδές στις οικονομικές επιστήμες. Στα 36 της χρόνια έγινε η νεότερη Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας και από τότε έχει διοριστεί σε θέσεις όπως της Μόνιμης Γραμματέα του Υπουργείου Διεθνούς Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου, της Υποδιευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Υποδιοικήτριας της Τράπεζας της Αγγλίας. Πήρε τίτλο ευγενείας από τη Βασίλισσα της Αγγλίας το 2015, ενώ από το 2020 είναι μέλος της Βουλής των Λόρδων.
Σχόλια