Επιχειρηματικότητα δύο ταχυτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις μεγάλες επιχειρήσεις να δείχνουν πολύ πιο ανθεκτικές στην κρίση, ενώ οι μικρομεσαίες να φθείρονται από την αδυναμία να ανταπεξέλθουν στην άνοδο της ενέργειας και του πληθωρισμού.
Η κρίση ουσιαστικά ανέδειξε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ε.Ε (για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ως μεσαίες επιχειρήσεις θεωρούνται αυτές που έχουν προσωπικό μέχρι 200-250 άτομα). Για να αντιμετωπιστεί η κρίση η Ε.Ε ζητά να προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις μικρών και μεσαίων εταιρειών προκειμένου να δημιουργηθούν μεγαλύτερα σχήματα. Μία διαδικασία που δεν είναι ούτε εύκολη ούτε γρήγορη. Γι’ αυτό σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε προχωρούν στην παροχή φορολογικών και χρηματοδοτικών κινήτρων προκειμένου να ενθαρρύνουν τις συγχωνεύσεις. Η δεύτερη λύση που ουσιαστικά προτείνουν οι σύμβουλοι επιχειρήσεων είναι να μετασχηματιστούν τεχνολογικά οι μικρές επιχειρήσεις έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουν την πελατειακή τους βάση (π.χ. επιχειρήσεις σε μικρές περιφερειακές πόλεις μπορούν να πουλούν μέσω e-commerce σε μεγάλα αστικά κέντρα) και να ελαχιστοποιήσουν το λειτουργικό τους κόστος.
Οι επιχειρήσεις που μεγαλώνουν οργανικά και οργανωτικά, έχουν περισσότερες προσβάσεις σε χρηματοδοτήσεις μέσω τραπεζικού δανεισμού, εταιρικών ομολόγων ή και ένταξης σε δευτερογενείς χρηματιστηριακές αγορές.
Small is beautiful and flexible
Πέρα από τις όποιες τεχνοκρατικές εκτιμήσεις που υπάρχουν σχετικά με την ανθεκτικότητα των μεγάλων επιχειρήσεων στην κρίση υπάρχει και μία άποψη από πολλούς ανθρώπους της επιχειρηματικότητας και ακαδημαϊκούς της διοίκησης επιχειρήσεων που αναφέρει ότι μία μικρή επιχείρηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευέλικτη στις εξελίξεις απέναντι σε “δεινοσαύρους”. Μπορεί δηλαδή να διαχειριστεί άμεσα την έλλειψη ρευστότητας, τις οργανωτικές αλλαγές, τις παραγωγικές αλλαγές και τις τάσεις των αγορών σε αντίθεση με τους μεγάλους ομίλους που πρέπει να περάσουν τα μηνύματα της αγοράς μέσα από γραφειοκρατικούς διαδρόμους.
Αύξηση τζίρων, αλλά μείωση κερδών δείχνουν οι ΜμΕ της Ε.Ε σε μεγάλη έρευνα της ΕΚΤ
Ανάκαμψη στις επιχειρηματικές δραστηριότητες με αύξηση τζίρων, ιδιαίτερα στους μεγάλους ομίλους και λιγότερο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά μείωση της καθαρής κερδοφορίας λόγω αύξησης του λειτουργικού κόστους, δείχνει έρευνα της ΕΚΤ που παρουσιάστηκε προχθές. Η έρευνα έγινε το διάστημα Οκτωβρίου 2021- Μαρτίου 2022 ανάμεσα σε 10.950 επιχειρήσεις στην Ε.Ε εκ των οποίων το 91,3% ήταν Μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).
Ενέργεια και εργασιακό κόστος
Όπως αναφέρει η έρευνα, η κερδοφορία των επιχειρήσεων επηρεάστηκε από την αύξηση του κόστους παραγωγής, καθώς το 89% των εταιρειών ανέφεραν ότι κατέγραψαν σε πρώτες ύλες και ενεργειακό κόστος και το 66% των επιχειρήσεων, αύξηση στο εργασιακό κόστος. Και τα δύο κόστη αναφέρθηκαν ότι κινούνται κοντά στα ιστορικά υψηλά τους.
Εφοδιασμός και πληθωρισμός
Οι επιπτώσεις από τα προβλήματα εφοδιασμού και του υψηλού ενεργειακού κόστους συνδέονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αναμένεται να επηρεάσουν τις τιμές. Επιπλέον, αυξήθηκε η επίδραση του πληθωρισμού στις τιμές πωλήσεων αγαθών και υπηρεσιών, συγκρινόμενα με το 2020 με το 58% των επιχειρήσεων της έρευνας να θεωρούν τον πληθωρισμό ως πολύ κρίσιμο παράγοντα καθορισμού των τιμών.
Το γενικό οικονομικό περιβάλλον έχει μία έντονα αρνητική επίπτωση στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων (-29%) με την αρνητική επίπτωση να μοιράζεται εξίσου μεταξύ εταιρειών Μικρής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης και Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης. Η διαθεσιμότητα της εξωτερικής χρηματοδότησης βελτιώνεται, αλλά με χαμηλούς ρυθμούς.
Το εξωτερικό κενό χρηματοδότησης (η διαφορά μεταξύ ζήτησης χρήματος και της προσφοράς κεφαλαίων) άγγιξε το 1% από -4% που ήταν το προηγούμενο διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι πλέον περισσότεροι θέλουν εξωτερική χρηματοδότηση και λιγότεροι προσφέρουν κεφάλαια.
Επίσης το 34% των επιχειρήσεων εκτιμούσαν μέχρι τον Μάρτιο 2022 ότι θα αυξάνονταν περαιτέρω τα επιτόκια χορηγήσεων από τις τράπεζες.
Σχόλια