Insurance Europe, Nicolas Jeanmart: Νέα τάξη πραγμάτων για τους ασφαλιστές
Οι μεγάλες οικονομίες των προηγμένων βιομηχανικών χωρών ασθμαίνουν. Τα γεγονότα και οι εξελίξεις δεν τους επιτρέπουν να ανακτήσουν στο έπακρο την δυναμική που είχαν δέκα χρόνια πριν. H δεκαετία του 2020 σηματοδοτήθηκε και από ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης σε ορισμένες χώρες, αλλά και από μία πιστωτική κρίση που βύθισε ορισμένες οικονομίες χωρών σε ύφεση.
Η δεκαετία μετά το 2020 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία δεκαετία ισχυρής ανάκαμψης αν δεν είχε υπάρξει ο Covid19 και ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που ξαναβύθισε την Ευρώπη σε κρίση. Τα σημάδια κόπωσης είναι ορατά αφήνοντας να εννοηθεί ότι τίποτα εφ’ εξής δεν είναι δεδομένο στην οικονομία και τις επιχειρήσεις αλλά και ότι το μοντέλο ανάπτυξης αλλάζει. Κάποιες χώρες θα καταλήξουν με χαμηλότερο ΑΕΠ κάποιες με υψηλότερο. Χώρες με δημογραφικά προβλήματα και με πληθυσμιακή γήρανση δεν θα μπορούν να αναμένουν ισχυρή ανάπτυξη. Η λογική μπορεί δεν θα κυριαρχεί πάντα ενώ κάποια γεγονότα ήδη θεωρούνται προπομποί της νέας τάξης πραγμάτων.
Σε αυτό το περιβάλλον οι ασφαλιστές καλούνται να διασφαλίσουν την ανθεκτικότητα των εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων και να μοιραστούν τους κινδύνους μαζί με τους αντασφαλιστές για να διασφαλίσουν την σταθερότητα στην οικονομία.
Για το νέο ρόλο (αντ)ασφαλιστών μιλά στο epixeiro.gr ο Nicolas Jeanmart, επικεφαλής των προσωπικών και γενικών ασφαλίσεων στην Insurance Europe, το όργανο που εκπροσωπεί της Ευρωπαϊκές Ασφαλιστικές και Αντασφαλιστικές μέλος του οποίου είναι και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.
Ο ρόλος των Ασφαλιστών
Ο ρόλος των ασφαλιστών, πρωτίστως και κυρίως είναι να παρέχουν στις επιχειρήσεις -σε όλους τους τομείς της οικονομίας την σιγουριά που χρειάζονται για να διοικούν σωστά τις εταιρείες τους, γνωρίζοντας ότι, εάν συμβεί κάτι, όπως ένα συμβάν φυσικών καταστροφών, θα μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις επιχειρησιακές τους δραστηριότητες.
Λύσεις προσαρμοσμένες στις εξελίξεις της οικονομίας
Οι ασφαλιστές δίνουν, επίσης λύσεις, για παράδειγμα σε τομείς όπως είναι οι συντάξεις και η υγεία με στόχο οι επιχειρήσεις να μπορούν να προσφέρουν ελκυστικά πακέτα ασφάλισης στους εργαζόμενους τους. Οι ασφαλιστές τονίζει ο N. Jeanmart το πράττουν, έχοντας λάβει υπ όψιν τις νέες συνθήκες της οικονομίας και έχοντας προσαρμοστεί στις εξελίξεις, μεταξύ άλλων στο περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων που επικρατεί για πολλά χρόνια στην Ευρώπη.
Αλλά πράγματι, οι ασφαλιστές προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες για να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή κάλυψη στους πελάτες τους: για παράδειγμα, όταν ξεκίνησε η πανδημία του COVID-19, σε όλη την Ευρώπη, οι ασφαλιστές επέκτειναν τις καλύψεις υπάλληλων που εργάζονται από το σπίτι. Ήταν κάτι τελείως νέο για πολλούς ανθρώπους και για τις επιχειρήσεις.
Νέοι τύποι κινδύνων
Η ασφαλιστική αγορά, προσθέτει θεωρεί επίσης ότι είναι ευθύνη της να προσφέρει προστασία έναντι των νέων. Για παράδειγμα όλοι και περισσότεροι του κλάδου προσφέρουν συμβουλές και προστασία έναντι των κινδύνων στον κυβερνοχώρο. Πρόκειται, ξεκάθαρα για ένα τελείως νέο τύπου κινδύνου που έχει την ικανότητα να απειλήσει την ίδια την ύπαρξη μίας επιχείρησης.
Εν αναμονή της νομοθεσίας για την ΑΙ και χρήση δεδομένων
Ταυτόχρονα, οι νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, και ο αυξανόμενος όγκος των διαθέσιμων δεδομένων, μπορούν να βοηθήσουν τους ασφαλιστές να κατανοήσουν καλύτερα τους κινδύνους, να βελτιώσουν την πρόληψη και τον μετριασμό και να αυξήσουν την ασφαλισιμότητα. Επομένως, οι κανόνες της ΕΕ -όπως η πρόταση νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη και ο νόμος για τα δεδομένα- θα πρέπει να είναι φιλικοί προς την καινοτομία και να μην αποθαρρύνουν τη χρήση εργαλείων που μπορούν να ωφελήσουν τους καταναλωτές και την κοινωνία.
Την ίδια στιγμή, η ψηφιοποίηση, οι νέες τεχνολογίες όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και ο ολοένα αυξανόμενος όγκος των διαθέσιμων δεδομένων μπορεί να συνεισφέρουν στο να κατανοήσουν οι ασφαλιστές καλύτερα τον κίνδυνο, να βελτιώσουν στις συνθήκες πρόληψης κινδύνου, να μετριάσουν και να αυξήσουν το βαθμό της ασφαλισιμότητας.
Οι κανόνες που έχει προτείνει Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είναι οι νομοθετικές προτάσεις γι α την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και οι προτάσεις για την διαχείριση των δεδομένων, εξηγεί ο Ν. Janmart θα πρέπει να είναι φιλικές προς την καινοτομία και να μην αποτρέπουν την χρήση εκείνων των μέσων που μπορεί να λειτουργήσουν εις όφελος των καταναλωτών και της κοινωνίας.
Σχόλια